Målfirande

GAIS Julkalender – lucka 20: Årets mål

Julkalenderns lucka 20 bjuder en tillbakablick på tre av de snyggaste målen under säsongen 2016. Läs, kolla klippen och njut!

Trots att GAIS till slut föll tillbaka en aning i tabellen och slutade på en åttondeplats i Superettan 2016 lyckades grönsvart mäkta med att göra 45 mål under säsongen – enbart de till Allsvenskan direktkvalificerade IK Sirius (54 mål) och AFC United (50 mål) samt Åtvidabergs FF (55 mål) lyckades göra fler. I lucka 20 tar vi därför och tittar tillbaka på de pärlor till mål makrillarna gjorde under säsongen 2016 och i synnerhet på det mål som tog en viss grönsvart vänsterback hela vägen till fotbollsgalan efter ett rent och skärt drömmål.

Liams långskott

Det fanns mycket att njuta av kvällen den 25 juli. Denna sommarafton bjöd inte bara på ett helt fantastiskt skönt och varmt väder med en vacker solnedgång ovanför Gamla Ullevis läktare, utan GAIS kom också att ställas mot det till vardags andra grönsvarta laget i Superettan, Varberg BoIS, i en match som kort och koncist kan sägas ha innehållit det mesta och som slutade med tre sköna pinnar till Atleterna.

Redan i minut sex stångades Malkolm Moënza friskt nere på sin kant på Varbergs planhalva, vilket föranledde hans kombattant i Varberg att slå en mindre lyckad rensning. Denna kunde Liam Lloyd Davis ta till vara på genom att först ta emot den kvickt för att därefter prova lyckan och på halvvolley dra på ett skott som dels var relativt hårt, dels också var resultatet av utmärkt sinnesnärvaro och så pass välplacerat att skottet hamnade ganska exakt där han siktade. Distansskottet, som alltså avlossades närmast i höjd med sidlinjen, överrumplade Peter Dahlberg i Varberg-målet och GAIS hade tagit ledningen med 1-0 – en drömöppning med ett drömmål.

Intervju med Liam Davis efter matchen.

Kierons Dimitri Payet-takter

I de flesta av matcher skulle nog ett mål av den typ som Lloyd Davis prickade in vara det absolut mest spektakulära som händer under 90 minuter. Den här matchen var som sagt dock annorlunda och Liam fick senare se sig övertrumfad av ingen mindre än sin egen kusin. Kieron Cadogan kände nämligen för att först öka på de grönsvartas ledning till 2-0 med en läcker frispark över muren som elegant seglade in i det bortre hörnet medan Varberg-målvakten ställt sig i det andra hörnet och aldrig ens var nära att nå bollen.

Efter en serie mål och utdelade kort från domaren ledde till slut ett GAIS med tio man med 3-2 när matchklockan började närma sig 90 och nervositeten närmast nådde klimax. När Atleterna så tilldelades en ny frispark en bit utanför motståndarens straffområde klev han fram igen. Om det första frisparksmålet var snyggt var det här superbt. Cadogan bytte hörn, fick bollen över muren och Dahlberg kunde (återigen) bara titta på när bollen seglade in i krysset efter ett nytt, ännu snyggare frisparksmål av Kieron. Vilket mål och vilket fantastiskt slut på kvällen!

Se alla tre målen här.

Malkolm Moënzas fantastiska solomål

Cadogans mål var fantastiska men årets mål måste ändå utan tvivel anses gå till Malkolm Moënza. Det var den 20 september som GAIS ställdes mot Ängelholm på bortaplan och Malkolm, för dagen vänsterback, fick tag i bollen på egen planhalva när matchuret nyss tickat in på stopptid och han drog upp farten.

Denna soloräd inleddes med att han genom sitt driv passerade mellan två motståndare som helt enkelt inte hann med innan en tredje ÄFF:are försökte glidtackla men träffade varken Malkolm eller bollen. När så en fjärde motståndare i form av försvarare ställdes mot GAIS vänsterback strax utanför straffområdet drog Majornas egen Maradona bollen till vänster och inte heller denne skåning hängde med. Trots att ännu en ÄFF:are fläkte sig och försökte täcka skottet hade Ängelholm inte en chans att stoppa Malkolm som tryckte upp bollen i bortre krysset med sin vänsterfot – ett helt sagolikt solonummer som inleddes på egen planhalva och som avslutades med ett distinkt skott i krysset av en ytterback!

MM-4

Målet var uppenbarligen så spektakulärt att det valdes ut som en av tio kandidater till årets mål i svensk fotboll 2016. Väl i den omröstningen fick målet så många röster att det blev en av tre slutkandidater till årets mål som skulle utses på fotbollsgalan och som tog Malkolm hela vägen till galan och till Stockholm. Grattis säger vi och hoppas på fler sådana mål 2017!

Se målet det fantastiska målet här.

Interna skytteligan 2016

Att mål får vara vackra som de nyss nämnda gillar vi, men vi gillar ju också när de till antalet är många. Därför avslutar vi med en titt på GAIS interna skytteliga för 2016 och säger grattis till Luka Mijaljevic, som tätt följd av Luther Singh med sina nio mål, vann GAIS interna skytteliga 2016 med tio gjorda mål.

Luka Mijaljevic 10
Luther Singh   9
Dardan Rexhepi 6
Kieron Cadogan 5

TEXT: Linus Ahlgren

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: