GAIS-TFF-9

GAIS Julkalender – lucka 2: Hela havet stormar med lyckligt slut

Den grönsvarta julkalendern rullar vidare och i lucka 2 minns vi tillbaka på det för året nya upplägget på läktarna.

När säsongen startade 2016 var det lite av ”hela havet stormar”. På läktaren alltså.
Sektion 23 skulle flytta till andra sidan och bli en pubsektion, stor del av sittplatspubliken fick komma ut ur skuggorna och se solen och familjeläktaren cross-passades tvärs över hela planen, från nordväst till sydost.

Visst muttrades det en del i publikleden inför förflyttningarna, men när det stod klart att IFK Göteborgs clean court-avtal ledde till att detta var bästa ekonomiska lösningen – om vi inte skulle flyttas till Valhalla – var det väl bara att hacka i sig.

”Ekonomiska muskler ska inte tvinga bort 122 års lokalhistoria från sin naturliga lösning”, sade Klubbchef Erik Bergkvist då.

Och så bra det blev! Visst tyckte jag själv att det kändes lite märkligt att gå till en fotbollsmatch via en matt-klädd trappa första gången på pubsektionen, men… det var inte så svårt att vänja sig. GAIS.se har pratat med tre trogna supportrar om deras upplevelse av att ha ”bytt sida”.

Lasse Dimming, 71 år, flyttade från sittplats i väster till sittplats i öster:

– Det var absolut ingen nackdel. Hela arenan är så publikvänlig och vi är ju inte fler än att man kan gå runt lite på sin sektion och snacka med olika gamla kompisar.

– Jag tycker också att klacken hördes bättre än någonsin med den här placeringen. Och tifot på premiären, det var bara helt fantastiskt. Ska jag säga något negativt är det väl att man får solen i ögonen, men det är ju bara ett problem om man glömt solglasögonen hemma.

Matti Bränholm, 41 år, tog ny plats på pubsektionen:

– Det blev fantastiskt bra! Det var jätteroligt med närheten till planen och jag som de senaste tio år stått lite vid sidan av klacken upplevde att många fler kände sig delaktiga, som att man stod i klacken även om man inte var mitt i smeten.

– Publösningen var enkel och bra, men hade blivit ännu bättre om även Gårdakvarnen använt sig av den och om den inte varit så kopplad till årskort. Och så borde de stänga av musiken fem minuter innan matchen drar igång – nu var ofta hälften kvar inne i puben både vid matchstart och efter halvtidspausen. Men det var ju likadant på Sektion 23.

Love Gullbrandsson, 10 år, följde med Familjeläktaren tvärs över planen:

– Det blev mycket bättre! Dels var man närmare spelarna och avbytarbänken och så fick ju jag uppleva så roliga grejer när jag blev intervjuad på innerplan vid två olika matcher. Det hade blivit mycket krångligare om jag suttit långt borta på andra sidan. Det enda som blev sämre var väl att det var lite svårare att se när solen sken mycket.

Hur läktarlösningen blir 2017 är när detta skrivs ännu inte klart, men Lasse, Matti och Love är överens:

– 2016 års läktarlösning var riktigt bra, men egentligen spelar det ingen roll var vi står eller sitter – bara GAIS vinner kan vi vara var som helst!

Men Matti kan inte låta bli att tillägga:

– Utom på Rambergsvallen då förstås…

Klubbchefen Bergkvist låter hälsa att det kommer att bli lite omkastningar även inför säsongen 2017, men att ingen ska behöva flytta ut på Hisingen för att se GAIS. Han meddelar också att arenaupplägget inför den nya säsongen presenteras inom kort och att årskorten släpps till försäljning på måndag. Och även om det blir ett ändringar i upplägget på Gamla Ullevi så räknar vi med ett lyckligt slut – alltså nöjda åskådare – även denna gång.

Text: Carin Linnér

GAIS Julkalender 2016
Tidigare i GAIS Julkalender har vi publicerat:

Lucka 1: En tripp genom det grönsvarta musikåret. GAIS är rock ‘n roll.