Gröna-raketer-2

GAIS Julkalender – Lucka 18: Det har vi firat under året

Fira är något som hör denna årstid och dess inom kort annalkande högtider till. Att jul firas tackas kristendomen för och när det gamla året byts mot ett nytt år firas det med pompa, ståt och gröna raketer mot skyn.

Men under året som avlöpt har det också firats med grönsvarta tecken och det uppmärksammar vi i julkalenderns lucka 18. Vad kan då vara bättre än att börja med att vår förening har fyllt aktningsvärda 122 år vilket uppmärksammades med tårta på Gaisgården. Men som du kommer se nedan så finns det många fler händelser som är värda att uppmärksamma.

tårta

Grattis Benjamin

En av föreningens anställda var under sommaren jubilar till jämna 40. Det är givetvis tränare Benjamin Westman som åsyftas och här finns artikeln som publicerades på GAIS.se om jubilarens. I artikeln påminns du bland annat om att det i år är 40 år sedan GAIS publikrekord sattes samt att Margareta har namnsdag på den gamle målskyttens bemärkelsedag.

GAIS-ÄFF-8

Grattis Gårdakvarnen

Hälften av 40 blir 20 och just 20 är den aktningsvärda siffran som fina Gårdakvarnen nu uppnått. Närmare presentation torde icke vara nödvändig, men här hittar man allt man behöver om denna legendariska förening som genom åren gjort ett eminent jobb med högt hållen fana i grönsvarta kulörer. En jubileumstillställning i Majorna den nionde i denna månad blev pricken över i:et . Prominenta potenter som Pelle Blohm och Kenneth Gustavsson såg till att glädja de månghövdade deltagarna. Vad kvällens höjdpunkt var tvistar di lärde om men videohälsningen från Lasse Holm var en given favorit hos många. Tyvärr hade Lisbeth ingen möjlighet att deltaga.

Supportrar-3

Grattis GAIS TIFO

Hälften av 20 blir 10 och just 10 är den aktningsvärda siffran som fina GAIS Tifo uppnått. Med träget arbete, fantasi och en under stundom briljant estetik bidrar de till att var match med GAIS inblandad blir något extra. Visuella höjdpunkter är lika vanligt som Bassombengs offsideslöpningar. I år minns vi särskilt hemmapremiären och derbyna mot Örgryte IS FF. Insatsen från dessa hängivna och dedikerade gaisare håller toppklass i Sverige och inte sällan även god internationell standard.

Försäsong

Grattis Gamla Ullevi

En ännu mer aktningsvärd ålder nådde GAIS hemmaborg Gamla Ullevi under året. På dagen 100 år efter det att arenan invigdes spelade GAIS hemmamatch mot AFC och detta uppmärksammades givetvis på GAIS.se. Missa inte texten som sammanfattar Gamla Ullevis historia och som publicerades på bemärkelsedagen.

GU3

Grattis Bobbie

Fira gjorde också en gammal GAIS legendar, Bobbie Friberg José da Cruz. Bobbies finska (åländska om man ska vara petig) klubb IFK Mariehamn stod slutligen för en bragd, inte alls långt från Leicesters under förra Premier League-säsongen. Hedersknyffeln Friberg da Cruz är värd hyllningar för sin starkt bidragande insats till sin vitgröna kamratförenings första mästerskapstitel i ligan någonsin.

Bobbie

Grattis Håkan

Ytterligare en legendar inom den grönsvarta familjen är givetvis Sveriges största popstjärna alla kategorier, Håkan Hellström. Ingen i detta land kan ha undgått hans dubbelt utsålda konserter på Nya Ullevi under två magiska kvällar i somras. Båda konserterna lockade över 70000 åskådare och dessa båda toppar den skandinaviska åhörarligan gällande konserter. Vem som ligger på tredje plats? Håkan så klart! Mycket grönsvarta dekorationer på och omkring scenen stod att finna och den reklamen som Håkan gör för GAIS är ovärderlig. Helt i likhet med vad hans musik är för nutid och framtid.

HH-1

Grattis A-laget

7-0 är Hellströminspirerade siffror och en tangering av för klubben gamla rekord när det kommer till stora segrar. Vi får gå tillbaka till tiden mellan världskrigen för att hitta resultat i samma överlägsna stil. 1926 pulveriserades knallarnas gula IF Elfsborg med samma siffror och ytterligare sex år senare blev det imponerande 9-2 mot Helsingborgs IF. Sommarens match mot Ängelholms FF kommer sitta fast på näthinnorna för de närvarande under många kommande decennier samt vara en snackis under lång tid framöver.

GAIS-ÄFF-7

Grattis Akademin

Apropå storsegrar måste det i sammanhanget även riktas en imponerande blick mot de resultat som GAIS ungdomar noterade i Gothia Cup. I den av GAIS tillsammans med BK Häcken grundade turneringen var vår klubb den mest framgångsrika av samtliga deltagande föreningar. En insats i sanning värd att fira och att vara stolt över.

Akademi-2

Vi håller alla tummarna för att vi vid samma tid på året 2017 kan hitta minst lika många anledningar att fira!

Text: Daniel Björnalm

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: