GAIS-ÖIS-6

GAIS Julkalender – lucka 17: Derbyfesterna!

Idag öppnar vi lucka 17 i GAIS julkalender och där vill vi påminna om de två derbyfesterna mot ÖIS FF under året.

Efter två års bortavaro var ÖIS FF i år tillbaka i finrummet vilket gjorde att stadens fotbollsälskare bjöds på två klassiska göteborgsderbyn. Och det verkar ha varit efterlängtat, för i de båda derbymötena noterades de två högsta publiksiffrorna i Superettan under året – och det var också de enda matcherna i serien som drog mer än 10 000 åskådare. Till vår derbyt bänkade sig 11 690 åskådare för att följda drabbningen mellan lokalkonkurrenterna och i höstderbyt var motsvarande siffra 11 029.

GAIS-ÖIS-5

Framför allt såg den grönsvarta publiken fram emot derbymatcherna. Stärkta av en derbyhistorik som talar till GAIS fördel såg man fram emot att få sätta seglarjackorna på plats. För GAIS och ÖIS har spelat åtta derbyn sedan millennieskiftet (inklusive årets matcher) och av dessa har GAIS vunnit fyra, tre har slutat med kryss och en med seger för de rödblå.

Vårderby GAIS-ÖIS FF 0-0

När spelschemat för säsongen var spikat var det tydligt att GAIS hade dragit en riktig vinstlott då vårderbyt skulle spelas i omgång 5 vilket möjliggjorde att matchen kunde spelas den 30:e april, eller som Sveriges största rockartist skulle uttryckt det: Valborg.
Och inte nog med att matchen skulle komma att spelas på denna grönsvarta högtidsdag, från ÖIS-håll bjöd man på ytterligare godis då man i en skrivelse hävdade att Öisare gör annat denna dag. Klubbledningen förväntade sig att deras supportrar öppnar upp lantställen eller tittar på Cortégen vilket var besked som mottogs med stor glädje hos GAIS-supportrarna.

Du missade väl inte att GAIS.se under uppladdningen inför vårderbyt publicerade ett antal artiklar med nyttiga tips till Öispubliken? Här hittar du till exempel texterna om det är dags att öppna lantstället och angående de bästa tipsen inför Cortégen.

Gårdakvarnen uppmanade till tidig samling inför den viktiga matchen och redan innan John Scott’s Stable öppnade denna lördag stod det en större samling Gaisare i kö för att komma in. Efter några timmars förfest var det sedan dags för en rejälmatch från samlingen på Kyrkogatan bort till Gamla Ullevi. Det var en mäktig syn att se det stora grönsvarta följet dra genom stan och detta blev, precis som supporterklubben önskat, en uppvisning i vem det är som bestämmer.

GAIS-ÖIS-2

Uppladdningen på stan och marschen till arenan bidrog sedan till att GAIS tog kommandot på läktaren och levde upp till det som sägs i ramsan, att Grönsvart vinner varje läktarslag.

Matchen blev tyvärr inte någon klang och jubelföreställning och det var bortalaget som var närmast segern. Men GAIS stod emot och såg till att spela hem en poäng och därmed förlängde man också sviten av derbymatcher utan förlust.

GAIS-ÖIS-4

Om du vill drömma dig tillbaka till vårderbyt så hittar du bildgalleriet från matchen här.

ÖIS FF-GAIS 0-0

Även inför höstderbyt var det samling på En Trappa Upp för GAIS-supportrar och även vid detta tillfälle genomfördes under Gårdakvarnens ledning en marsch till arenan. Ånyo drog det grönsvarta tåget fram genom staden och la grunden för vad som skulle komma att bli en riktigt stark insats på läktaren.

ÖIS-GAIS-2

När matchen skulle starta hade det 30-40-tal personer som brukar stå på norra läktaren vid ÖIS hemmamatcher fått sällskap av ett antal nya förmågor och hemmaklacken var dagen till ära över 100 personer. Det var många på GAIS-läktaren som funderade över varför klacken hade ställt sig i två gruppen med en stor lucka emellan, skulle det bli växelsång eller lämnade man plats för folk som skulle ansluta sent?

ÖIS-GAIS-3

Nej, svaret var att man i mellanrummet mellan de två små grupperna skulle hissa en banderoll modell större. Lagom till spelarna marscherade in på arenan öppnade sig hålet i hemmaklacken ytterligare och det stora tygstycket spändes upp där emellan. Från bortaläktaren hördes nu skratt och hundratals personer fotograferade den udda taktiken i den rödblå klacken, scenerna spreds snabbt på sociala medier med massor av lustiga kommentarer som följd.

Om det varit en jämn kamp på läktaren i vårderbyt visade GAIS-klacken direkt att det skulle bli en annan historia vid returmötet. GAIS-klacken var i numerärt överläge och kunde tämligen enkelt ta över matchen och sätta tonen för vem som hördes mest. Som lök på laxen fick ÖIS-klacken dessutom sin egen sittplatspublik emot sig då man brände av ett gäng bengaler vid starten av andra halvlek.

ÖIS-GAIS-4

Höstmötet mellan lagen var en bättre insats av GAIS men totalt sett var det ändå inte någon av lagets bästa prestationer under året. Båda lagen hade chans att avgöra men fina målvaktsparader och stolparna hjälptes åt för att se till att även returmötet slutade mållöst. Den allra bästa chansen hade Malkolm Moenza då han i matchens absoluta slutskede fick ett öppet läge och tvingade ÖIS.keepern Hassan till en fin räddning.

GAIS svit i derbyn med ÖIS förlängdes ytterligare i och med denna match och det är nu över 10 år sedan som Grönsvart förlorade mot de rödblå.

Du hittar bildgalleriet från höstderbyt via denna länk.

Nästa år väntar ytterligare två matcher mot ÖIS FF och redan nu kan vi konstatera att det åtminstone kommer att bli två rejäla publikfester – och förhoppningsvis dubbel grönsvart poängutdelning för GAIS.

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: