Faktum-3

GAIS Julkalender – lucka 15: Stort engagemang i samhällsfrågor

Igår kunde du i GAIS Julkalender läsa om klubbens starka varumärke och idag, i lucka 15, följer vi upp det med att fräscha upp minnet av några av klubbens engagemang i sociala frågor.

GAIS som klubb har ett stort engagemang i en rad samhällsfrågor och har ett antal samarbeten för att bidra samarbetar med en rad organisationer för att verka för ett tryggt och inkluderande samhälle. Idag tänker vi tillbaka på integrationsprojekt som drivs med ABF Vux och Gårdstensbostäder samt klubbens samverkan med tidningen Faktum.

– GAIS handlar om mer än bara fotboll och klubben arbetar aktivt med sociala frågor för att bidra till ett humanare samhälle även utanför fotbollsplan, säger Erik Bergkvist som en kommentar kring GAIS samhällsansvar. Klubben ska vara en av de ledande i landet avseende såväl sportsliga metoder och resultat som socialt ansvar.

Fotboll i förorten

GAIS och Gårdstensbostäder startade i våras ett samarbete för att driva fotbollsträning och läger med sommarfotboll för killar och tjejer mellan 6-12 år i Gårdsten. Aktiviteterna har genomförts med ledare och instruktörer från GAIS i syfte att bidra till en positiv situation och miljö för barn och ungdomar i förorten.

När samarbetet startade gav parterna följande kommentarer:

– Det ska bli väldigt kul att få starta upp något nytt i Gårdsten. Fotbollen är ju så förenande på något sätt och det finns en enkelhet och gemenskap i grunden, berättade Tomas Andersson, ordförande i GAIS.

– Samarbetsformer av alla slag är viktigt när man jobbar med samhällsbygge. Det är viktigt att de etablerade föreningarna finns i Gårdsten för att erbjuda olika aktiviteter oavsett om det är fotboll eller annan träning, kommenterade Michael Pirosanto som är vd för Gårdstensbostäder.

Inom samarbetet har också alla deltagare fått möjighet att gå och se GAIS på Gamla Ullevi, t ex när Grönsvart mötte Sirius i juni.

Mångfald i Göteborg och på Gamla Ullevi

GAIS har sedan 2015 också ett samarbete med ABF Vux på temat ”Alla lika och alla välkomna”. ABF Vux har cirka 2 500 studerande, varav många är invandrare som studerar svenska på olika nivåer, och det är dessa som står i fokus för samarbetet. Syftet med samarbetet är att skapa forum för att människor ska kunna träffas i positiv och inkluderande miljö och att därmed bidra till ökad integration i samhället samt mångfald i Göteborg och att detta ska återspeglas på Gamla Ullevi.

Inom samarbetet skapar parterna till att börja med möjlighet för elever hos ABF Vux att uppleva den härliga stämningen på GAIS hemmamatcher. Men det inkluderar också funktionärsutbildning för att ABF Vux-elever ska kunna få engagemang som match- och arenavärd.

Parterna ska också samarbeta för att skapa integrationsplatser för ABF Vux-elever via GAIS nätverk av samarbetspartners. Detta är tänkt att vara en snabbare väg in i samhället och en meningsfull tillvaro.

Samma värderingar hos GAIS och Faktum

GAIS har haft ett samarbete med tidningen Faktum under de senaste två åren och nyligen beslutade parterna att detta ska fortsätta även under 2017. Faktum är Götalands gatutidning som verkar för den som är hemlös eller befinner sig i ett socialt utanförskap.

– Faktum och GAIS har under två års tid jobbat under samma värderingstak. Det är glädjande att båda parter såg det som en självklarhet att fortsätta samarbetet även under 2017, berättade Klubbchef Erik Bergkvist då avtalet förlängdes i november.

Avtalet innebär bland annat att du kommer att hitta Faktums logga på GAIS tröjor, att Faktum kommer att vara matchvärd vid ett tillfälle under 2017 och att du även fortsatt kommer att träffa på Faktum-försäljare vid GAIS hemmamatcher. Dessutom kommer du att hitta annonser från GAIS i tidningen. Samarbetsavtalet gäller under 2017 men parterna är överens om att samarbetet ska vara långsiktigt, så med stor sannolikhet kommer det att fortsätta längre än så.

Kanske kommer du också ihåg att vi inom julkalendern tidigare berättat om Faktumförsäljaren Bertil som kör GAIS spelarbuss. Bertil är en tidigare Häcken-supporter som hamnade snett i livet, men som nu är på väg tillbaka och hoppas att GAIS går upp i Allsvenskan. Om du inte minns detta så hittar du en film som berättar lite av hans historia via denna länk.

Alla är välkomna hos GAIS

I oroliga tider som de vi lever i är GAIS sunda värderingar en måttstock som fler människor och organisationer skulle må bra av att ta fasta på. Våra barn och barnbarn skulle må bra av att få växa upp i ett mer humant och mer inkluderade samhälle än det som vi har idag.

GAIS är allt annat än ”Den Vite Mannens Klubb”. GAIS är en klubb öppen och välkomnande för alla och som ser allas lika värde. GAIS är en klubb värd ditt stöd och din kärlek!

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: