Frallan

GAIS Julkalender – lucka 14: Klubben har ett urstarkt varumärke

I den fjortonde luckan i GAIS Julkalender finns en återkoppling till en undersökning som i februari berättade att GAIS, trots att laget gjort fyra säsonger Superettan, har ett fortsatt urstarkt varumärke.

När undersökningsföretaget Demoskop frågade svenska folket vilka tre klubbar som man tycker har det starkaste varumärket kom GAIS på en utmärkt 16:e plats sett över alla idrotter. Om man bara tittar på klubbar som främst förknippas med fotboll hamnar Atleterna på en riktigt fin sjunde plats.

Grönsvart hamnar högt i tabellen

Före GAIS i varumärkestabellen hittar vi sex Allsvenska klubbar t ex vår kommande cupmotståndare AIK på listans förstaplats, mesta mästarna Malmö FF och landets sportsligt sett bästa kamratförening IFK Norrköping. Men Grönsvart hamnar före t ex de gulsvarta grannarna från Hisingen respektive Borås, alltså BK Häcken och IF Elfsborg, och detsamma gäller alltså för övriga klubbar i Allsvenskan.

Det finns ytterligare ett lag från Superettan med på listan över de 20 starkaste varumärkena inom idrotten och det är Helsingborgs IF som ju trillade ur Allsvenskan för några veckor sedan. Givetvis ligger Mjölkossan ett par placeringar bakom Grönsvart och i sammanhanget kan också nämnas att Göteborgskollegan ÖIS FF finns inte med på listan alls.

Undersökningen görs årligen på uppdrag av tidningarna Sport & Affärer och Dagens Industri och vid jämförelse med 2015 så har Atleterna samma placering i tabellen (16) men det är fler av de svarande som nämner GAIS som ett av de tre starkaste varumärkena inom svensk idrott 2016 jämfört med förra året.

Här är topp-8 avseende varumärken hos svenska fotbollsklubbar (plats när alla idrotter räknas in inom parentes):

  1. 1 AIK (1)
  2. IFK Göteborg (2)
  3. Malmö FF (3)
  4. Djurgårdens IF (4)
  5. Hammarby IF (5)
  6. 14. IFK Norrköping (14)
  7. 16. GAIS (16)
  8. 19. Elfsborg (19)

Det är värt att notera att på listan över varumärkenas topp-20 finns hela 11 hockeyklubbar och bara 9 fotbollsklubbar.

När GAIS.se forskat kring vad klubbens varumärke förknippas med nämns naturligtvis stil, klass och tradition allra mest. Men därefter kommer också supporter- och läktarkultur, en framgångsrik akademi samt klubbens mycket starka sociala och samhälleliga engagemang. Även om dessa värdeord inte framkommit i en undersökning som är ”statistiskt säkerställt” så vill vi gärna lyfta fram dessa som en viktig del av GAIS profil.

Sträck på er Gaisare – det är en fin klubb ni följer, stöttar och representerar.

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: