Halsdukstifo

GAIS Julkalender – lucka 13: Borta bra men hemma bäst

Lagom till årets Lucia har avslutat sin finstämda hyllning är det dags att öppna lucka 13 i julkalendern. Och där hittar vi det gamla ordspråket ”borta bra men hemma bäst” som kom att stämma bra på GAIS säsong 2016.

Grönsvart förvandlade 2016  Gamla Ullevi till, en under stora delar av säsongen, ointaglig borg och det la grunden till en bättre tabellplacering än de två senaste säsongerna. Men på bortaplan var resultatet inte det önskade och det är genom fler poäng på resande fot som laget ska kunna ta ytterligare kliv i tabellen.

Gamla Ullevi är GAIS hemmaborg

GAIS hemmafacit var det bästa som klubben presterat på många år och det var först i säsongens elfte timma som laget åsamkades sin första förlust på Gamla Ullevi. Då var det nu nedflyttade Ljungskile som tog en klar seger i vad som måste varit årets sämsta match för Grönsvart.

Tyvärr blev det sedan ytterligare ett tapp på hemmaplan i den sista hemmamatchen för året då Dalkurd var på besök.

Men totalt sett noterade GAIS 27 inspelade poäng fördelat på sju segrar och sex oavgjorda. Uppflyttade Sirius och AFC var med 34 p vardera de lag som hade bäst hemmafacit i Superettan 2016 och därefter följde DFF (31), ÅFF (31) och HBK (30).

Avståndet upp till topplagen i serien är alltså inte alls särskilt stort avseende facit på hemmaplan. Man kan ju i efterhand gräma sig över tappade ledningar i slutet av respektive match mot SFC och TFF, där Atleterna gick miste om fyra värdefulla poäng.

I hemmaborgen gjorde GAIS 30 mål under säsongen vilket är ett stort steg framåt jämfört med de senaste åren. Värt att notera är dock att målen var väldigt ojämnt fördelade. GAIS gjorde 18 mål i de fyra matcherna mot ÄFF, Varberg, AFF och Värnamo medan laget blev mållöst i lika många matcher mot ÖIS FF, Sirius, LSK och DFF.

På de 15 hemmamatcherna släppte GAIS in 15 mål vilket även det är en förbättring jämfört med de senaste åren.

Sammanfattningsvis gjorde GAIS fler mål framåt, släppte in färre bakåt och tog fler poäng på hemmaplan än 2015. Superettans hemmatabell slutade till sist som bilden nedan.

Hemmatabell-2016

Borta nja men hemma bäst

Märkligt nog har GAIS exakt omvänd tabellrad på bortaplan jämfört med på Gamla Ullevi. Den fina hemmaraden 7-6-2 är på ersatt med betydligt mer blygsamma 2-6-7 vilket bara ger 12 poäng. Målskillnaden på bortaplan kom vid säsongens slut att skrivas till 15-21.
Den första bortasegern lät vänta på sig ända till 31:a juli och omgång 17 då Atleterna betvingade IK Frej med 2-1 på Vikingavallen. Den andra kom sedan i september då Grönsvart utklassade Ängelholms FF med 5-1.

Så rubriken på lucka 13 borde kanske egentligen vara ”borta nja” snarare än ”borta bra”. För att bara få ihop 12 poäng på bortaplan kommer aldrig att leda till en topplacering i serien.

I topp i bortatabellen ligger ånyo Sirius och AFC med 27 poäng vardera och därefter kom Halmstad (24), Dalkurd (22) och Varberg (21) hack i häl. Det innebär att ordningen i bortatabellen faktiskt är exakt densamma som i den totala tabellen. Värt att notera i sammanhanget är också att Varberg fick en högre tabellplacering i bortatabellen jämfört med motsvarande lista på hemmaplan.

Till 2017 hoppas vi att GAIS lyckas bättre på bortaplan och vi tänker då framför allt på det trista 1-0-förlusterna mot Varberg, Degerfors, Ljungskile och Syrianska. Framför allt var de två sistnämnda tunga förluster eftersom matchklockan tickat upp till 89 respektive 90 minuter när avgörande målet föll. I det sammanhanget kan vi också nämna bortamatcherna mot TFF och AFF där GAIS tappade poäng efter sena kvitteringar från hemmalaget. Så även i detta fall hittar vi två matcher som medfört fyra onödigt tappade poäng.

En summering av bortaspelet visar att här finns en tydlig förbättringspotential inför nästa säsong. När Superettan var till ända såg bortatabellen ut som i bilden nedan.

Bortatabell-2016

Ekvationen inför nästa år

Så inför 2017 hoppas GAIS.se att laget kan bibehålla samma fina hemmafacit men vinna minst två av de matcher som i år slutade med kryss. Med tanke på vad vi skrivit ovan om hemmamatcherna torde det inte vara någon omöjlighet.

På bortaplan är utmaningen lite större, här behöver laget till nästa år vinna fyra matcher som i år slutat med kryss eller förlust. Men även i detta fall visar referatet ovan att det är små marginaler som avgör om man lyckas med det.

Att avancera i tabellen är såklart enklare i teorin än i praktiken, men kan laget fortsätta utvecklas under den kommande säsongen så som man gjort under den gångna säsongen ska det inte vara någon omöjlighet. GAIS.se håller tummarna för att laget under 2017 kan omsätta denna ekvation från teori till praktik.

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: