Supportrar-6

GAIS Julkalender – Lucka 12: Supportrarna

I lucka 12 av GAIS julkalender finns en hyllning till klubbens trogna supportrar. Vinst i publikligan, en rad fina tifo och enastående stöd från klacken gör 2016 till ett riktigt bra år ur supporterperspektivet.

2016 börjar lida mot sitt slut och många i Grönsvart har förmodligen delade åsikter om hur nöjda eller inte nöjda vi borde vara med säsongen. När många hade hoppats på Allsvenskan 2017 finns det samtidigt de som glädjas över att GAIS är tillbaka på den övre halvan i tabellen. Hur länge man än diskuterar finns det en sak man svårligen kan vara besviken på, supportrarna!

Supportrar-5

Det finns få klubbar i Sverige med så troget supporterskap som GAIS. Trots att årets tabellplacering var sämre än vad många hoppats på var Grönsvart ändå det lag som lockade mest publik i Superettan 2016. Dessutom är vi åter igen Göteborgs näst största publiklag efter att ha gått om BK Häcken i publikligan. Som grädde på moset har Gaisarna alltid lyckats få ihop en eller flera bussar till varje bortamatch under året. Det råder nog ingen tvekan om att makrillarna håller Allsvensk klass på läktaren!

Markant ökning avseende publiksnitt

Gais hade efter 15 spelade hemmamatcher ett publiksnitt på 3315, bara Gaisare. Det ska jämföras med att Grönsvart 2015 lockade i snitt 2782 personer till matcherna på Gamla Ullevi. Det innebär att publiksnittet ökade med 20% mellan 2015 och årets säsong, vilket måste sägas vara en riktigt fin utveckling.

Supportrar-8

Noteringen 3315 var ett knappt 20-tal fler än publiktvåan och numera allsvenska Halmstad BK, och drygt 500 fler än lokalkonkurrenten ÖIS. Apropå lokalkonkurrenter hade GAIS dessutom ett 100-tal fler i snitt än BK Häcken, vilket tar klubben tillbaka till en andraplats i Göteborgs publikliga.

Den mest publikdragande matchen för GAIS under 2016 var givetvis derbyt mot Fotbollsföreningen från Örgryte. Då tog 11 690 personer plats på Gamla Ullevi för att se den mållösa drabbningen. Detta var också den största publiksiffran i Superettan under det gångna året så även i det avseendet var Grönsvart bäst i klassen.

Matchen som kom in som tvåa i GAIS publikliga var den så kallade Gratismatchen mot Trelleborgs FF i september. Då bänkade sig 6218 personer på läktarna för att ta del av en dramatisk tillställning som slutade 3-3 efter det att bortalaget kvitterat på tilläggstid.

På tredje plats kom seriepremiären mot IK Frej som lockade 4010 åskådare för att se GAIS få en fin start på säsongen genom en 2-0-viktoria mot Täbylaget. Efter topp-3 är det sedan ett hopp ner till hemmamatcherna mot våra grönsvarta grannar Varbergs BoIS (2699) och seriesegrande IK Sirius (2610).

Supportrar-4

Årets sämsta publiksiffra kom lite oväntat mot Halmstads BK i oktober. Kanske bidrog det kalla vädret till att folk valde att stanna hemma, men nog borde fler än 1894 (!) kommit för att se GAIS sätta käppar i hjulen för blåtröjornas jakt på en Allsvensk plats?

Bra år för supporterföreningarna

Även supporterföreningarna har visat framsteg under det gångna året. Joel Otterloo, ordförande i Gårdakvarnen, kan berätta att man fått ihop en eller flera bussar till samtliga bortaresor samtidigt som GAIS TIFO gjort uppvisningar i form av sex rejäla tifon (som ni kan läsa mer om i lucka 6). Från Gårdakvarnen vill man gärna ge ett hedersomnämnande till Martin Hjalmarsson och Adam von Scheele som åkt med på samtliga bortamatcher under året.

Även Makrillarna har gått framåt och bekräftat att man ökat antalet medlemmar under året och har dessutom haft en god försäljning av souvenirer i sin nya webbutik makrillshopen.se.

Supportrar-3

Det finns nu också stora förhoppningar om kommande säsong bland supporterföreningarna då man har de två klassiska lagen Örgryte IS och Helsingborgs IF i Superettan. Dessutom kommer som bekant GAIS att delta i Svenska Cupens gruppspel under våren där motståndet kommer att vara AIK, Dalkurds FF och Kristianstad FC.

Viktigt att vi får dessa matcher för supportrarnas skull

Makrillarnas ordförande Heinz Martini ser mycket fram emot kommande säsong i Superettan och betonar vikten av matcherna mot publikklubbarna:

– Det är oerhört viktigt att vi får dessa matcher för våra supportrars skull. Även om vi inte är uppe i Allsvenskan som många av oss vill får vi ändå chansen att möta allsvenska lag som AIK och då göra avtryck och visa att vi är på väg uppåt. Sedan får supportrarna även se fram emot minst fyra riktigt tunga publikmatcher i Superettan mot ÖIS och HIF. Självklart innebär dessa publikmatcher också väldigt viktiga intäkter till en ansträngd ekonomi, både för GAIS och dess supporterföreningar.

Supportrar-7

Den sista aktiviteten för året där supportrarna kan delta är GAIS Julmarknad den 18:e december kl. 10-17 i Nordstan. Lika roligt som det är för supportrarna är det viktigt för GAIS och supporterföreningarna, menar Heinz Martini:

– Nu gäller det att knyta ihop säcken på Julmarknaden! Ett perfekt tillfälle för alla gaisare att handla årskort och souvenirer i julklapp eller teckna medlemskap i GAIS och Makrillarna. Det är alltid roligt att det är så stor uppslutning på våra julmarknader och även kul att folk som passerar förbi kan se hur uppskattad denna förening är. Detta är även ett genuint tillfälle för GAIS och supporterföreningarna att få in de sista intäkterna för året och snygga till resultatet vilket är viktigt just nu.

Tack till publiken!

Med detta sagt kan vi konstatera att GAIS under året gjort framsteg på läktaren i form av högre publiksiffror, klackens förmåga att få med hela arenan i att stötta laget och givetvis ovan nämnda tifon. Under 2017 finns all anledning att tro på ett ännu bättre supporterar!

Såväl GAIS som klubbens supporterföreningar hoppas att få träffa dig på Julmarknaden för att önska dig en god jul och ett gott nytt Gaisår!

Supportrar-2

Text: Philip Morsten

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: