Historik-2

GAIS Julkalender – lucka 11: Historiens vingslag hörs tydligt idag

Under året som passerat har GAIS.se vid flera tillfällen uppmärksammat klubbens fantastiska historia. I julkalenderns lucka 11 uppmärksammar vi tre av dessa tillfällen för att påminna om nutidens prestationer ofta har band till händelser bakåt i tiden.

Vi har tidigare i julkalendern också uppmärksammat att GAIS firade sin 122:a födelsedag tidigare i år genom att bjuda på tårta på Gaisgården på högtidsdagen, den 11:e mars. Dagens färd längs minnenas allé uppmärksammar stora Gaisare som Holger Jernsten, Karl-Alfred Jakobsson och Bosse Falk.

Fanan_plac1-980x500-1

En Gaisare i OS – när hände det sist?

Efter ett 80 år långt uppehåll blev det i juli klart att Jesper Johansson skulle representera de grönsvarta färgerna i OS: Därmed tog målvakten över som klubbens senaste olympier efter Holger Jernsten.

Holger Jernsten var med i den svenska truppen till OS i Berlin 1936, det vill säga för exakt 80 år sedan. Han spelade i GAIS under 1931–1940 och gjorde totalt 131 matcher och 43 mål. Han var senare tränare, lagledare och styrelseledamot för GAIS och han var bland annat med som ledare under SM-guldåret 1954.

I truppen som fick resa till Rio återfanns också två andra Gaisare, om än spelandes för andra klubbar idag, nämligen Sebastian Starke-Hedlund och Adnan Maric som till vardags hör hemma i Kalmar FF respektive Swansea.

jj

Karl-Alfreds dag

Fredagen den 15 januari 2016 skulle tidernas störste Gaisare, Karl-Alfred Jakobsson, fyllt 90 år. Under året genomfördes ett supporterinitiativ för att uppmärksamma GAIS-legendaren.

Ett antal Gaisare med Sune Persson och Manne Ekman i spetsen arrangerade på födelsedagen en hyllningsmarsch för att visa att hans minne lever starkt bland grönsvarta supportrar. Det var samling utanför Örgryte hotel och sedan promenerade sällskapet, som bland annat innehåll Karl-Alfreds dotter, till huvudpersonens grav för att lägga ner blommor och hålla tal till den store lirarens ära. Efter avslutad ceremoni var det många av de som deltog i hyllningen som fortsatte promenaden till Frankes för fortsatt samvaro.

GAIS vill gärna uppmuntra detta initiativ och klubben hoppas att detta kan bli en återkommande tradition.

Karl-Alfred_maj_52

En återblick till 1987

GAIS fina facit på hemmaplan med 12 raka matcher utan förlust gjorde att GAIS.se letade i arkiven för att hitta andra liknande sviter. Inför matchen mot Ljungskile hade 2016 års upplaga av Atleterna slagit ett antal rekord och nu återstod en 13 matcher lång hemmasvit från 1987.

Inför säsongen 1987 var GAIS för ovanlighetens skulle inte topptippat i Division 1 Södra. Men under Bosse Falks ledning skulle GAIS snart visa att man var att räkna med även under denna säsong. GAIS och Trelleborgs FF turades om att leda serien och efter hand stod det allt klarare att kampen om seriesegern skulle stå mellan dessa två lag.

GAIS-1987 (800px)

Båda lagen hade chanser att ”rycka” i tabellen under säsongen men turades om att missa dessa tillfällen och när det bara var en omgång kvar låg lagen på samma poäng och GAIS hade ett måls bättre målskillnad än TFF. Så förutsättningarna var tydliga inför sista omgången, Grönsvart måste vinna hemma mot tabelltrean Kalmar AIK med (minst) lika många mål som Trelleborg på hemmaplan gör på klara seriejumbon Skövde AIK.

De 13 702 på läktarna följde självklart matchen med stort intresse men man ägnade också resultattavlan stor uppmärksamhet – och där kunde man se att Skövde tog ledningen i Skåne under första halvlek. Då hade GAIS redan gjort sitt första mål och nu hade man en bekväm situation och lite marginal till Trelleborg.

Men TFF skulle vända sin match och ledde helt plötsligt med 2-1. Som tur var hade GAIS lyckats göra sitt andra mål var därmed fortsatt i förarsätet. Dessutom lyckades Skövde faktiskt få till en kvittering på Vångavallen och ungefär samtidigt gjorde Atleterna 3-0 på Kalmar och saken var därmed klar. GAIS var tillbaka i Allsvenskan. Kramkalas med mycket glädjetårar utbröt på läktaren och festen pågick (minst) hela natten.

Missa inte sammandraget av sista omgången i Division 1 Södra på YouTube.

Fotocredd till Rekordmagasinets samlaralbum 1954.

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: