Akademi-2

GAIS Julkalender – lucka 10: GAIS Akademi

GAIS är inte bara ett A-lag som visar upp sig på Gamla Ullevi. Det är också närmare 300 killar mellan 10 och 19 år, som tillhör GAIS fotbollsakademi. Under dagens lucka i julkalendern summerar de ansvariga för akademin ungdomsåret 2016.

– I Gothia Cup blev vi världens bästa klubb och i vår egen cup, GAIS Open, deltog 98 lag vilket gav ett mycket bra ekonomiskt tillskott att förstärka GAIS kassa med. Och så startade vi en tjej-cup.
Det är de tre enskilt största händelserna som en av de andvariga i akademin Micke Lindström tar fram om året som gått och utvecklar:

– Vår målsättning inför Gothia var att alla våra lag skulle gå till A-slutspel, vilket de också gjorde. Sex av lagen gick så långt som till åttondelsfinal – och det var det som gjorde oss till bäst i världen.

Näst bäst var Häcken, som hade tre lag som gick lika långt. Och allra bäst gick det för 18-åringarna, som dock åkte ut i kvartsfinalen mot Bankeryd. En besvikelse för GAIS-ikonen Kenneth Gustafsson, som sedan i år är huvudansvarig för U19-laget.

– Klart att det var surt. Vi borde gjort några mål men de försvarade sig bra, så de var ju värda att gå vidare, säger Kenneth.

Å andra sidan kunde hans lag också skörda en del fina framgångar i år.

– Ja, derbysegrar mot först IFK Göteborg på Bravida arena i våras och sedan mot Öis nu i höst, är ju goa minnen, säger han och är nöjd med sitt första år om tränare.

– Det har varit mycket jobb, men det är väldigt kul att få jobba med ungdomar och utveckla dem till elitspelare.

När det gäller GAIS Open, som spelas i allhelgonahelgen, ökade antalet lag med 20 procent jämfört med förra året. Bland GAIS-lagen gick det bäst för P13 som tog sig till final. Där blev det förlust mot Karlskrona på straffar.

Och så var det det där med tjejcupen…

– Ja, i samband med cykelloppet i våras arrangerade vi West Coast Open för första gången. Tolv lag deltog och det finns stort intresse för en fortsättning, berättar Micke Lindström och bekräftar att det finns tankar på att så småningom starta en tjej-sektion inom akademin.

I en årssammanfattning blir det lätt fokus på resultat, men både Micke och Kenneth är noga med att påpeka att akademins uppgift är att utbilda elitspelare, inte att vinna enstaka matcher.

Men några extra duktiga spelare finns det väl?

– P10-laget är fruktansvärt duktiga för sin ålder och P13 är nog det lag som utvecklats mest, säger Micke.

Från U19-laget har Mattias Kano och Anton Salihu fått möjlighet att träna med A-laget.

– Mattias är en bolltrygg central mittfältare med ett bra passningsspel och är tuff i närkamperna, medan Anton är en central anfallare som har utvecklats starkt under hösten. Han har ett fint spelsinne och kan både spela fram samt göra mål på egen hand, berättar Kenneth.

– Men det är många fler som också tagit stora steg framåt, förtydligar han.

I U21, som ju dels består av A-lagsspelare som inte har så mycket speltid, dels av U19-killar, delade Kenneth i år ansvaret med Jesper Ljung.

– Där handlar det ju mer om enskilda matcher än en tabell att förhålla sig till. Förutsättningarna kan skifta mycket när det gäller vilket lag vi spelar med och vilka vi möter. Det beror ju på vilka spelare som är tillgängliga från a-truppen respektive U19, förklarar han.

– Vi spelade i Superettan södra och kom trea i serien. Det innebar att vi gick till B-slutspel tillsammans med Utsikten, Öis och Ljungskile. Och där tog vi hem slutsegern.

Text: Carin Linnér

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: