Simon-T-1

GAIS hjälpte Simon till första högskolepoängen

Det är inte så ofta som vi hör om att GAIS hjälper sina supportrar att ta högskolepoäng, men i Simon Tengbergs fall stämmer det bra.

Simon Tengberg är en GAIS-supporter boende i Jönköping som nyligen tagit sina första högskolepoäng – och delvis faktiskt tack vare Grönsvart. Den 20-åringe årskortsinnehavaren planerar för en journalistutbildning med start till hösten, men tjuvstartade med pluggandet under vintern då han hittade en kurs vid Malmö Högskola som heter Fotbollens historia. När det var dags att avsluta arbetet med uppsatsarbete var det självklart att GAIS skulle ha en central roll.

För någon vecka sedan kunde Simon kvittera ut sina första högskolepoäng efter att ha satt sista punkten i en uppsats om GAIS tidiga år – och hur de påverkar klubben än idag. GAIS.se blev nyfikna på arbetet och fick möjlighet att byta några ord med en supporter med förkärlek till lirare som Pule, Ijeh och Bangura.

Hej Simon, grattis till dina första högskolepoäng.

– Tack så mycket!

Jag har förstått att GAIS har en central roll i att du tog dessa poäng, berätta!

– Precis, kursen var indelad i fyra delar där uppsatsen om GAIS var en del. Utöver det skrev jag bland annat om damfotbollens utveckling, syd- och nordamerikansk fotbollshistoria och nätverket kring en klubb som Landskrona BoIS ur ett historiskt perspektiv. En kurs i fotbollsnörderi helt enkelt.

Varför gick du kursen?

– Det var främst för att det gav mig en anledning att skriva om fotboll i ett större perspektiv. Det finns så mycket utanför fotbollsplanen som är intressant och värt att skriva om. Sedan är målet att jag ska utbilda mig till sportjournalist och då är detta en nisch som skulle passa mig perfekt.

Uppsatsen berättar om GAIS första år och hur de påverkar klubben än idag, kan du ge något exempel på det?

– Det tydligaste exemplet är den självbild GAIS som klubb och även vi supportrar har – bilden av att vi är en storklubb som hör hemma i allsvenskan. Detta trots att vi bara varit ett topplag ett fåtal säsonger de senaste 50 åren. Självbilden bygger mycket på de framgångar vi hade på 1920- till 1950-talet. Jag tror man lätt underskattar vikten av att vi faktiskt har stil, klass och tradition. Utan vår stolta historia hade GAIS troligtvis inte haft sin trogna supporterskara eller varit ett elitlag idag.

Hittade du något som stack ut när du grävde i klubbens historia?

– Det finns såklart många roliga detaljer men något som jag inte tänkt på tidigare är den subkulturella auran kring GAIS. Att GAIS är ett arbetarlag i grunden vet nog de flesta men idag finns gaisare inom alla samhällsskikt. Min personliga slutsats efter de efterforskningar jag gjort är att GAIS numera representerar det subkulturella Göteborg. Ett epitet jag skulle påstå att vi är ensamma om i Sverige och något jag kan känna stolthet över.

Vad är annars din GAIS-bakgrund?

– Otroligt osexig bakgrund egentligen. Jag är uppvuxen med Tottenham och höll inte på något svenskt lag som liten. När jag började på högstadiet växte intresset för svensk fotboll och jag började känna mig för lite. Jag har alltid älskat staden Göteborg men alltid ogillat IFK och därför blev det rätt naturligt att börja följa GAIS. Jag gick på min första match 2010 hemma mot AIK, Joel hängde två, vinst med 2-1 och efter det var jag såld. Med åren har GAIS gått från att ha varit ett intresse till vad min sambo kallar för missbruk.

Är det inte svårt att följa klubben med tanke på att du bor i Jönköping?

– Det hade såklart varit mer praktiskt om jag bott i Göteborg men faktum är att det fungerar helt okej. Vi är ett gäng som brukar turas om att köra till matcherna så 2016 blev det 17 matcher live vilket ändå får ses som okej sett till avståndet.

Hur tycker du att det känns inför den kommande säsongen?

– Otroligt intressant men samtidigt är årets upplaga av Superettan troligtvis den tuffaste sedan vi åkte ner. Jag håller Helsingborg, Gefle och Dalkurd som favoriter. Bakom dem finns även luriga lag som Öster, Brommapojkarna och Åtvidaberg. Lägg där till att det alltid brukar vara ett skrällgäng med i toppen. Jag hoppas på en topp fem-placering, två derbyvinster och att en spelare från de egna leden tar en startplats. Typ Pascal Olsson.

När får vi se dig på läktaren nästa gång?

– Gnaget away är bokat sedan får vi se om det även blir någon träningsmatch innan det. GAIS ON!

Till sist uppmanar GAIS alla supportrar att följa Simons exempel och köpa årskort till den kommande säsongen. Läs mer information om årskort här och använd denna länk för ditt inköp av kortet. Och du, det finns ingen anledning att vänta – gör det redan idag!

Foto: Det är Simon som har halsduk och står i mitten av bilden tagen av Line Landevik.