49

GAIS har övertaget inför Derbyt

Nu återstår mindre än en vecka till derbyt mot ÖIS FF och idag minns vi på GAIS.se tillbaka till tidigare derbyn mellan klubbarna sedan millennieskiftet. Det blir en tillbakablick som visar ett klart derbyövertag för GAIS och som också visar på en intressant detalj kring en möjlig sluttabell.

Det riktiga Derbyt närmar sig och GAIS tar sig an matchen mot ÖIS FF med starkt självförtroende. Inte bara för att Atleterna kommer från tre raka segrar i Superettan, utan också för att just derbyn mot sällskapet är en av GAIS starkaste grenar. VI har nämligen ett klart övertag på Sällskapet vad gäller möten i närtid, under de senaste 15 åren har vi spelat sju derbyn och GAIS har fyra segrar och två oavgjorda på dessa möten och fina målskillnaden 10-3.

Tisdagen den 16:e augusti är det dags igen och då ska Benjamin Westmans mannar se till att vi får ett ännu finare facit mot lokalrivalen. Har du inte redan skaffat biljett så är det hög tid att ta tag i det nu, så KÖP DIN BILJETT HÄR (se information om sektioner nedan).

Idag ser GAIS.se tillbaka på de tidigare mötena under 2000-talet för att få en fin uppladdning inför matchen och givetvis för att väcka ÖIS FF:s derbyspöke till liv. Dessutom noterar vi gärna detaljen att under de tidigare derbysäsongerna har GAIS alltid vunnit minst en av matcherna och att ÖIS genomgående har åkt ur serien. Får vi se historien upprepa sig även 2016?

2006 – GAIS gör fin comeback i fotbollens finrum

Alla grönsvarta supportrar minns givetvis kvalet mot Landskrona BoIS som avslutade säsongen 2005 på bästa sätt. Under Roland Nilssons ledning kunde laget kriga sig till en efterlängtad plats i Allsvenskan och säsongen 2006 skulle få bästa möjliga inledning.

GAIS hade nämligen lottats att spela derby mot ÖIS FF i premiären och via mål av James Keene och Anton Holmberg slogs de rödblå tillbaka med 2-0. Säsongen slutade sedan med att nykomlingen GAIS klarade kontraktet och säkrade en stabil elfte plats. ÖIS FF slutade å sin sida som jumbo i serien och fick börja om i Superettan.

Resultat
2006-04-01 GAIS-ÖIS 2-0 (11 378, bara Gaisare).
2006-08-21 ÖIS-GAIS 1-0 (9 167, bara Gaisare).

2009 – Historisk seger på Gamla Ullevi

Det skulle sedan dröja tre år till nästa derby och då var det ett storsatsande ÖIS som var nykomlingar i Allsvenskan. Även detta år inleddes serien med ett derby och detta var också invigningsmatchen för nybyggda Gamla Ullevi – och det skulle bli en fotbollsfest av sällan skådat slag.

Ingen har väl glömt 5-1-fyrverkeriet där målskyttarna Wanderson, Lindström (2) och Lycén sprang i åttor runt Björn Anklev och andra vilsna Öisare och där ”Pärlan” Eriksson satte första målet på nya arenan? Vi noterar också att Danny Ervik satt på bänken för ÖIS i denna match.

Senare under säsongen vann GAIS också höstderbyt med 1-0 efter mål av nämnde Eriksson och Atleterna tog därmed full pott under året. Traditionens makt är ju som bekant stor och när säsongen var slut låg GAIS på en elfte plats medan de rödblå åkte ur serien.

Resultat
2009-04-05 ÖIS – GAIS 1-5 (17 531, bara Gaisare).
2009-08-17 GAIS – ÖIS 1-0 (7 937, bara Gaisare.)

2013 – Derby i Superettan

Den senaste säsongen som bjöd på derby mellan GAIS och ÖIS FF var 2013. I maj drabbade lagen samman på Gamla Ullevi och bortalaget GAIS drog längsta strået efter att Andreas Drugge gjort matchens enda mål framspelad av Hampus Andersson.

När lagen möttes igen i augusti tog ÖIS ledningen med bara knappa kvarten kvar av matchen och de rödblå firade stort. Men den från Kalmar inlånade Daniel Mendes skulle se till att Atleterna fick sista ordet. Med bara tre minuter kvar av ordinarie tid ordnade han en välförtjänt kvittering.

Både Tommi Vaiho och Björn Andersson återfanns i den grönsvarta tröjan och bidrog stort till att Makrillarna tog fyra av sex poäng av lokalkonkurrenten. Johan Lundgren spelade för övrigt denna säsong för ÖIS. När säsongen stängdes låg GAIS på en godkänd sjundeplats medan Sällskapet ånyo åkte ur serien under en derbysäsong.

Resultat
2013-05-06 ÖIS – GAIS 0-1 (9 431, bara Gaisare).
2013-08-29 GAIS – ÖIS 1-1 (8 561, bara Gaisare).

2016 – Mållöst derby inför storpublik

Det perfekta derbydatumet för GAIS är givetvis den 30:e april, eller som Håkan Hellström skulle sagt: Valborg. Detta var också dagen som Grönsvart valt för vårderbyt till Öisarnas stora förtret. Detta var ju dagen då de rödblå skulle öppna sina lantställen, lägga båtarna i havet eller möjligen titta på Cortègen.

Matchen spelades dock inför bästa publiksiffran under 2000-talet, undantaget invigningsmatchen av Gamla Ullevi, men GAIS kunde inte riktigt infria förhoppningarna från läktarna. Det blev en mållös match där Fotbollsföreningen var närmast seger. Men trots ett övertag såväl spel som skapade chanser klarade ÖIS FF inte av att besegra Makrillarna – derbyspöket hade slagit till igen.

Resultat
2016-04-30 GAIS – ÖIS FF 0-0 (11 690, bara Gaisare).
2016-08-16 GAIS spelar nästa derby – köp din biljett nu.

Inför det kommande derbyt noterar vi att GAIS alltid vunnit minst en av matcherna varje gång det varit derby under 2000-talet och att ÖIS blivit nedflyttade med samma regelbundenhet. Det och GAIS stora övertag avseende derbystatistiken talar för tre grönsvarta poäng nästa tisdag!

Biljettinformation

Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer.

GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3.
GAIS Klack står på övre läktare B & P, och när den är full säljer vi vidare på nedre A & O.
GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platser.