GAIS-AFC_2018-05-18_MJ_WEB-17

GAIS föll åter tungt med uddamålet

Fredag. Sol. GAIS. Det sägs att alla goda ting är tre. Denna kväll motsades dock det med all önskvärd tydlighet. Trots fina förutsättningar blev det ånyo en försmädlig uddamålsförlust

Det blev alltså de orangeklädda gästerna från Eskilstuna som drog det längsta spöet när GAIS offensiv åter simmade i alltför kallt vatten. Några rejäla bottennapp till avslut och ett vackert fotbollsmål senare och den tredje nesliga uddamålsförlusten i rad var ett faktum.

Tränare Bosko Orovic hade gjort några förändringar i startelvan från senaste matchen mot Halmstad BK. Unge Emin Grozdanic noterades för sin första start i säsongens Superetta då han kamperade ihop med Calle Nyström och Niklas Olsson i trebackslinjen. En fin och godkänd debut och ett av få verkliga glädjeämnen under dagens match. Följden av ynglingens medverkande i line-up:en blev att Niklas Andersén flyttade upp på vänsterkanten på mittfältet. På topp var åter Edin Hamidovic placerad efter att nött träbänk på Örjans Vall senast. Och trots att Damir Mehic åter var i truppen fick Alexander Nadj åter förtroende av Bosko att ta på sig handskarna och vara redo när domaren Martin Klette blåste till spel.

GAIS startade piggt och aggressivt och redan i den tredje minuten fick man ett fint läge att näta. En hörna från höger blev tilltrasslad och i fint skottläge hamnade Junes Barny efter att Calle Nyström gentilt serverat honom. Junes pressade skott nekades notering i målprotokollet då målvakt Michail Ivanov kunde fläka sig och parera.

Första halvleks första 30 minuter var de spelmässigt sett bästa under kampen. GAIS försökte passa sig fram till målchanser via sitt större bollinnehav medan gästerna ofta spelade rakare och snabbare. Deras synkroniserade anfallsspel med snabbt droppande forward, hemspel och sedan djupledsspel skapade många skottillfällen. Dock hade gästernas ett dåligt kalibrerat sikte denna dag. Främst genom Ousmane Camara vars sammanlagda antal meter på felriktade skott hade räckt ända från Eskilstuna till Solna.

Efter de första 30 minuterna blev matchen mer ryckig. Bland annat tilldelades hemmalaget tre gula kort och tempot gick drastiskt ned i matchen Första halvlek kom att sluta mållös trots att Dusan Djuric och Edin Hamidovic, likt Barny, hade goda möjligheter att ge GAIS ledningen via sina högerfötter. Dusans hårda skott täcktes vågat med huvudet av en back medan Edins avslut efter ett mönsteranfall blev lite för löst och målvakten kunde avvärja vid sin första stolpe.

Den avslutande halvan började likt den första med lite övertag för hemmalaget. Edin jobbade fram en hörna i första minuten och någon minut senare slarvade laget bort en fin möjlighet i ett avgörande läge efter en fin omställningsmöjlighet. Detta var signifikativt för många situationer under matchen då ovanligt många misstag av teknisk karaktär skådades.

Kort därefter fick GAIS sin hitintills bästa chans när Barny fick en väldigt bra möjlighet att göra sitt första mål i serien. Andreas Östling på högerkanten slog fint in i bollen mot Edin som inte riktigt fick träff i kampen med sin motståndare men Junes snappade upp bollen. Från en position 11.5 meter från mållinjen missade han mål i ett väldigt öppet läge.

Även AFC skapade chanser, inte minst genom tidigare nämnde Camara som nu bytt kant. Hans förmåga att inte träffa mål är för kvällen uppenbar och ingen av alla hans avslut åsamkade någon gräsfläck på Nadj målvaktskläder.

En som hade krutet torrt för gästerna var däremot Adnan Kojic vars avslut i den 51:a minuten var vackert. I en position 115 decimeter utanför straffområdet chippade han iskallt med ackuratess över Nadj i hemmaburen till en ledning för laget som gör sin andra säsong i Eskilstuna. Noterbart med målet är att GAIS enbart tagit ledningen i en av årets åtta matcher.

Efter målet tilltog samma mönster som sista kvarten av första halvlek. Extremt mycket spelavbrott av olika karaktär och ett tempo som blev allt lägre för var minut. Ett spel som gynnade gästerna och fick GAIS ur sin rytm i jakt på kvittering.

I just jakten på kvitteringen gjorde GAIS två byten tidigt i andra halvlek. Barny och Östling sprang av banan och Jesper Westermark och Johan Svahn äntrade det tydligen mjuka och liggvänliga hybridgräset.

Det tillknäppta spelet fortsatte och varningar delades ut med jämna mellanrum. Totalt 10 gula kort fann rättskiparen fog för.

GAIS hade åter en period med många tekniska misstag och de heta chanserna lyste med sin frånvaro ett bra tag in på halvleken. För AFC:s del så var det Camara som fortsatte att avsluta utan framgång innan han i sakta mak begav sig över sidlinjen i minut 67 till förmån för kvicke Gustav Jarl. Kort därefter bytte GAIS ut Djuric och in kom den från Ljungskile återbördade Ajdin Zeljkovic.

Zeljkovic kom att ligga bakom hemmalagets absolut bästa kvitteringschans. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid satsade den på annandag jul födde 20-åringen på ett långskott. Skottet är hårt och vållade Ivanov problem. Den skäggbeprydde målvakten parerade dock skottet och på returen fick Edin helt öppet mål. Kanske något överrumplad av den höga studsen missade dock Edin läget och laget förblev mållöst denna vackra fredagskväll, trots att man under de sju tilläggsminuterna lyfte upp 195 centimeter Nyström för att vinna nickdueller.

Nästa chans att ta en trepoängare och göra första målet i matchen sker nu på tisdag i Kronobergs Läns residensstad Växjö när laget ställs mot mittenplacerade Östers IF.

Text: Daniel Björnalm

Foto: Mattias Järelöv