GAIS-HIF-8

GAIS fick nöja sig med kryss trots utmärkt insats

GAIS gjorde säsongens hittills bästa insats och visade prov på fint spel när man dominerade stora delar av matchen mot Helsingborgs IF. Men matchen slutade trots det mållös och Atleterna fick nöja sig med ett kryss.

Benjamin Westman hade manat upp till bevis för laget efter de tre inledande matcherna och ett snack inom gruppen i veckan då man rensade luften i gruppen. Det skulle visa sig att spelarna verkligen tagit honom på ordet då man gick ut och krigade ner ett kapabelt HIF under stora delar av matchen.

Tränade Westman hade också dragit lärdom av de tidigare matcherna, då laget inte kommit upp i den kvalitet som finns i gruppen, och formerat om styrkorna. Det 4-2-3-1-system som Benjamin och GAIS praktiserat sedan hans tillträde var utbytt mot den intressanta formationen 3-5-2. Det gjorde att Alexander Leksell äntligen fick spela mittback, att James Sinclair och Niclas Andersén fick positioner som känns skräddarsydda för deras styrkor och att laget nu hade två renodlade forwards att spela upp på.

GAIS-HIF-7

GAIS startar på utmärkt sätt

När matchen drog igång visade GAIS direkt var skåpet skulle stå – nämligen på Helsingborgs planhalva. Grönsvart tog kommando över tillställningen och visade prov på ett eget spel som vi inte sett sedan förra hösten. De tre backarna vårdade boll och hittade upp till bra alternativ högre upp i banan på färre tillslag än tidigare. Den centrala mittfältstriangeln med Keat, Djuric och Svahn styrde händelserna i mittens rike och forwards Rexhepi och Aliev tog ständigt nya löpningar.

Som ett brev på posten skapade Makrillarna också farligheter framför hjälmprydde Pyzdrowski. Redan efter fem minuter fick Steven Old ett jätteläge efter en precist slagen frispark från Johan Svahn. Engelsmannen kom loss från sin bevakning och var först på bollen i fritt läge framför keepern men hans styrning gick dessvärre över ribban.

Inte långt därefter var det ånyo dags för Svahn att visa prov på sin känsliga frisparksfot. Men denna gång lurade han HIF-keepern rejält och istället för att slå ett inlägg sköt han överraskande bollen direkt mot mål. Tyvärr var marginalerna igen emot GAIS då bollen först prickade stolpen och där returen sedan träffade målvakten i huvudet och studsade tillbaka mot mål, men dessvärre på fel sida stolpen.

Men HIF hade sina framstötar de också och i den 24:e minuten bröt man den grönsvarta dominansen och bröt fram på sin högerkant. Anton Wede fick med sig bollen förbi Niclas Andersén och tog sig in i straffområdet där han slog bollen förbi Dan Keat och sedan tog sikte på Nya Zeeländarens ben och stöp i backen. Domare Johan Krantz tvekade inte och pekade till publikens besvikelse på straffpunkten och Anton Wede valde att lägga straffen själv.

Men Damir Mehic som imponerat i de tidigare seriematcherna visade igen sin kapacitet och räddade straffen och fick sedan hjälp av tillskyndande Atleter med att få undan returen. Publiken hann knappt jubla färdigt över den säkre målmannens insats förrän GAIS hade vänt på steken och var nära att göra mål i andra änden av planen.

GAIS-HIF-6

Dusan Djuric, som gjorde sin bästa match i den grönsvarta tröjan, hittade fram med en fin boll till Dardan Rexhepi. D-Rex kom i löpduell med mittbacken Fredrik Helstrup och lurade dansken rejält med genom en riktningsförändring då han klackade med sig bollen. Helstrup var rejält och köpte korv när Dardan stormade mot mål, ensam med Pyzdrowski. Men avslutet var missriktat och smet en halvmeter utanför den bortre stolpen.

Samspelet mellan Djuric och Rexhepi hade vi dessutom sett prov på bara någon minut tidigare. Även då blev Dardan fint frispelad bakom backlinjen, men nu på GAIS högerkant, och han fick till ett bra inspel som löpte längs med kortlinjen men anfallskollega Alibek Aliev var någon meter från att nå fram till bollen.

Bollen vill inte in

I den 69:e matchminuten drog publiken efter andan till följd av att Johan Svahn vred sig i plågor utanför eget straffområde. Båren rullades in men Svahn kunde halta av planen för egen maskin. In i hans ställe kom Andreas Petersson som igen gjorde ett piggt inhopp och en nöjd Benjamin Westman lät efter matchen hälsa att Svahn med all sannolikhet inte drabbats av någon allvarlig skada.

Under sista kvarten av första halvlek behöll GAIS trycket mot HIF men bortalaget kom ändå bättre upp i banan, dock utan att skapa några farligheter. Mittfältstrion gjorde ett utmärkt jobb och täckte stora ytor och längs bak hade Alexander Leksell växt ut till en gigant. Det unga nyförvärvet spelade mellan Nyström och Old och gjorde det verkligen med den äran. Om den slitna frasen att en försvarare har en anfallare i motståndarlaget i sin ficka får användas, så vet ni var ni ska leta efter Oke Akpoveta.

När lagen tog paus var det GAIS som hade skapat klart flest chanser i öppet spel, men kanske ändå bortalaget som haft bästa möjligheten i den missade straffen.

När andra halvlek drog igång var det åter GAIS som höll i taktpinnen. Sinclair och Aliev kombinerade fint utanför straffområdet, men fick inte till något avslut trots ett bra skottläge. Men HIF började under andra halvlek att äta sig in i matchen, kanske mattades Atleterna något under en period mitt i halvleken för helt plötsligt utövades det mesta av spelet på GAIS planhalva. Dock såg försvarsspelet fortsatt stabilt ut och några större chanser klarade inte bortalaget av att skapa.

GAIS-HIF-9

Men en halvtimma kvar av matchen började båda lagen att byta och spelet blev lite mindre ordnat. Men det kanske gynnade GAIS för nu var det hemmalaget som styrde över händelserna igen och under de avslutande 20 minuterna vaskade Grönsvart igen fram ett antal bra chanser. Vi fick till exempel se prov på fint samspel mellan forwards och Rexhepi spelade fram Aliev fint vid ett par tillfällen.

Dusan Djuric var på vippen att få göra sitt första mål för GAIS efter 83 minuter och Luka Mijaljevic, som kom in då Alibek Aliev fick kramp, hade ett utmärkt nickläge från nära håll. I matchens absoluta slutskede hade sedan även Dardan Rexhepi – inte ett, utan två – fina nicklägen, men bollen ville helt enkelt inte in idag.

Bra kämpat GAIS

Detta var en bra Superettan-match mellan två bra lag och publiken fick definitivt valuta för entrépengen. GAIS svarade utmärkt på uppmaningen ”upp till bevis” och gjorde sin klart bästa insats för säsongen. Spelarna visade en kämparanda som vi hoppas att få se mycket mer av – för den kommer att kunna ta laget långt.

Gamle GAIS-mittbacken Jan Eliasson sa i veckan att man blir starkare av att jobba i uppförsbacke och det visade laget idag att man hade blivit. Samtliga spelare utan undantag förtjänar beröm för sin inställning och krigarlust. Det här var elva spelare som visade GAIS-hjärta och som verkligen ville visa supportrarna vilket virke man är gjorda av. Bra kämpat samtliga – och tack för underhållningen.

Men ska vi ändå lyfta fram några insatser som extra berömvärda, vid sidan av vad som kommenterats ovan, så gjorde Dan Keat mycket nytta i den mer defensiva rollen av de tre på centralt mittfält och samspelet med bollvirtuosen Djuric fungerade utmärkt, Steven Old var hur säker som helst både med och utan boll och Damir Mehic fick göra ett par svettiga ingripanden vid sidan av straffräddningen. Evighetsmaskinen James Sinclair var mycket bra både offensivt och defensivt och Alexander Leksell såg ut att hålla landslagsklass.

GAIS vill också tacka för det helhjärtade stödet från läktaren. Det var och är precis vad klubben behöver i den fortsatta jakten på årets första trepoängare. Om laget kan hålla samma nivå i kommande matcher finns det all anledning att hoppas på en fortsatt fin säsong – inte minst med fortsatt stöd från den grönsvarta publiken.

Den sista pusselbiten som GAIS nu behöver få på plats är såklart att vara mer kliniska framför mål och att lyckas omvandla de många chanser som laget skapar till mål. Där har tränare Westman nästa utmaning i lagets utveckling och förhoppningsvis hittar han ett bra recept för att lösa det till Makrillarnas nästa match, den mot Falkenberg nästa fredag, den 29:e april, kl. 19.00. Men den här matchen – Klassikermötet – var som Westman själv sammanfattade saken efter slutsignal, ett stort fall framåt för GAIS.

Matchen i korthet

Laguppställning
Damir Mehic, Calle Nyström, Alexander Leksell, Steven Old, James Sinclair, Dan Keat, Dusan Djuric, Johan Svahn (Andreas Petersson 69), Niclas Andersén (Erik Westermark-Jonasson 61), Dardan Rexhepi, Alibek Aliev (Luka Mijaljevic 83).

Målen
Nej, tyvärr inte.

Publik
3580, bara Gaisare.