Gratis-9

GAIS arbete i Gårdsten ger effekt

Nyligen uppmärksammade GP att Gårdsten kan komma att tas bort från listan över särskilt utsatta områden. ”Det betyder att allt det arbete som alla boende, medarbetare och samarbetspartners har gjort har lyckats”, säger Gårdstensbostäders VD Michael Pirosanto.

Polisen klassificerar stadsdelar som påverkas av kriminella nätverk och där boende känner sig hotade som särskilt utsatta. Totalt sett finns det 23 sådana områden i Sverige och sju av dessa ligger i Göteborg, nämligen Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet och Tynnered. Men till nästa års uppdatering av listan kan Gårdsten komma att plockas bort från listan enligt rekommendation från polisen i nordöstra Göteborg.

– Vi ser att problemen i Gårdsten har minskat i den omfattning att det lutar åt att det inte ska vara kvar enligt den definitionen, säger Ulf Merlander som är polisområdeschef i Nordost till GP.

Han har sett en tydlig utveckling under de senaste två åren där öppen narkotikaförsäljning, hot och konfrontationer mellan polis och ungdomar har minskat drastiskt. Han säger att polisen har jobbat aktivt, men han pekar framförallt på en annan aktör som den stora faktorn bakom förändringen – Gårdstensbostäder.

Bolagets vd Michael Pirosanto säger att det betyder väldigt mycket om Gårdsten tas bort från listan över särskilt utsatta områden och han gläds över att det arbete som boende, medarbetare och samarbetspartners har gjort har lyckats. Han berättar vidare för GP:

– Vi jobbar hårt med arbetsmarknadsfrågor i samarbete med näringslivet och arbetsförmedlingar. Vi har egen Gårdstensbyrå som har skapat över 3 000 arbetstillfällen genom åren. Bara i sommar har vi haft 120 ungdomar hos oss. Sen har vi en väldigt aktiv stödverksamhet med Gais, GKSS och Göteborgsvarvet som har aktiviteter under hela året för våra ungdomar.

GAIS klubbchef Erik Bergkvist kommenterar denna glädjande nyhet:

– GAIS är en förening som tar och ska fortsätta att ta ett stort ansvar i samhället. Vi startade ett samarbete med Gårdstensbostäder under våren 2016 och har sedan dess bedrivit fotbollsträning och andra närliggande aktiviteter som har kommit att bli väldigt uppskattade. Målgruppen har varit barn och ungdomar och intresset från killar och tjejer från Gårdsten har varit väldigt stort.

– Inför Gratismatchen mot Landskrona den 20:e oktober kommer vi att vara runt både i Gårdsten och andra av de utsatt områdena för att bjuda in till matchen. Vi ser att det kan vara en väg in i en inkluderande och välkomnande förening för de som bor där och i ett större perspektiv kan vara ett litet steg mot förbättrad integration i samhället som helhet. Därför är vi mycket tacksamma till partners och privatpersoner som med sina bidrag möjliggör Gratismatchen och att GAIS kan fortsätta att ta ansvar i samhället och vara ett viktigt inslag i vardagen i de utsatta områdena.

Stötta Gratismatchen

GAIS söker fler företag och privatpersoner som vill stötta Gratismatchen.

Stötta Gratismatchen som privatperson med 995 kr via denna länk

Stötta Gratismatchen som privatperson med 300 kr via denna länk

Vill du vara med och stötta Gratismatchen som partner, läs mer via denna länk och kontakta sedan Niklas.Brage@GAIS.se (0735-011799) eller Christofer.Niklasson@GAIS.se
(0761-856509).

Inför Gratismatchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Landskrona BoIS
När: Lördag 20/10 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Inte officiellt ännu.
Avstängda spelare: Inga spelare avstängda.

Biljetter
Det är fri entré till matchen men du behöver hämta ut din biljett i någon av kassorna på Gamla Ullevi. Det kan du göra på matchdagen från kl. 13.00. Kom i god tid för att slippa köerna. Årskort fungerar precis som vanligt.