GAIS-IFK-VÄrnamo-4

GAIS är taggade inför Värnamo

Stärkta av den viktiga segern mot IK Frej i förra omgången tar sig GAIS nu an ytterligare ett lag som berörs av striden kring kvalstrecket – IFK Värnamo. Bosko Orovic gör två ändringar i matchtruppen jämfört med mötet med Täbylaget och understryker att Atleterna är taggade inför den stundande uppgiften.

Som alltid är kampen kring kvalstrecket en anrättning som inbegriper ett större antal lag, i dagsläget nio stycken (eller kanske till och med tio). Men under de kommande omgångarna så kommer lagen ett efter ett att rycka loss från strecken och göra klart med kontraktet inför 2018. Inför matchen ligger Grönsvart – i en haltande tabell – på tionde plats med 30 inspelade poäng. Två placeringar och lika många poäng före ligger Värnamo och båda lagen är såklart medvetna om vad en vinst skulle innebära för serieavslutningen.

För att få bättre koll på läget inför matchen fick vi en intervju med Bosko Orovic, som tog sig tid att berätta om några av rollerna i laget, hur tankarna kring matchplanen går och att laget känner sig väl förberett inför matchen.

Hej Bosko, hur är läget efter segern mot Frej?

– Jo tack, det är ganska bra. Alla segrar sitter ju som en smäck och den senaste var inget undantag.

Vad tyckte du om matchen?

– Jag har kollat på den några gånger i efterhand och mitt intryck är ungefär samma som det var vid slutsignalen. Vi kontrollerar matchen och har övertag i både bollinnehav och antal chanser. Det var inte fantastiskt men det var helt klart godkänt.

– Det var en match där vi oftare än i flera av de tidigare matcherna kom fram till bra lägen i sista tredjedelen, men vi slarvar lite i de avgörande besluten och därför får vi bara in en boll. Jag tycker att vi borde kunnat stänga matchen under första timman men så blev det som bekant inte.

Vad är det som gör att vi inte får till det där sista?

– Ja, hade jag vetat det så hade jag rättat till det för länge sedan. Men om vi tittar på matchen mot Frej så är det en blandning av orsaker. Vid flera tillfällen är det slarv och i andra fall handlar det om felbeslut. Vi är nära ett bra läge men kommer i vägen för varandra eller att vi tar en extra stöt på bollen inne i boxen och vips är läget borta.

– Men vi nöter vidare med detta på träning och försöker att sätta oss i den typen av situationer så ofta som möjligt för att kunna lösa dessa bra utan att behöva tänka efter. Det ska sitta som en reflex vad spelaren ska göra när vi närmar oss motståndarens straffområde. Men vi måste ändå ta med oss att vi skapar fler lägen mot Frej än tidigare, vi har ju 15-16 avslut i matchen och det är ändå helt ok.

Inför den matchen hoppades du att vi skulle få se Bosko-fotboll. Tycker du att det blev så?

– Nej, det blev det inte. Vi närmar oss att kunna sätta spelet på rätt sätt men vi är inte där än. Jag är en tränare med en tydlig filosofi och jag vill ju att den fotboll vi spelar ska vara lika tydlig. Var och en ska veta vad de ska göra och hur laget ska agera och i vissa perioder så gör vi det bra. Men vi har i dagsläget svårt att hålla samma kvalitet uppe under 90 minuter.

För att vi som följer laget från läktarna ska förstå lite mer om rollerna i laget, kan du berätta lite om vilken förväntan du har på de spelare som har ytterrollerna?

– Javisst, de ska ha en bred utgångsposition men ska söka sig inåt och göra sig spelbara framför eller bakom motståndarens backlinje. Men ytterforwards har egentligen inte något ansvar för att skapa bredd i spelet utan det ska vi göra på andra sätt.

– Vi ska kunna nå dem med boll när de är halvt rättvända på väg inåt i banan och därifrån ska de kombinera med rollerna som vi kallar för nr 9 och nr 10, alltså vår toppforward respektive vår mest offensive spelare i mittfältstrion (i förra matchen alltså Luka Mijaljevic och Dusan Djuric, redaktionens anmärkning). Vi spelar ju oftast med inåtvända yttrar, alltså att man har sin bästa fot inåt i banan för att kunna komma till avslut på det sättet.

– Yttrarna har också ansvar för djupledsspel när bollen är på motsatt sida, alltså om vi har bollen på högerkanten så ska killen på vänstersidan erbjuda ett alternativ bakom backlinjen. Ett vanligt exempel är ju att man blir den som går mot bortre stolpen vid inlägg.

Hur blir motsvarande beskrivning om vi istället tittar på ytterbackarna?

– Ytterbackarna har ju ofta en hög utgångsposition när vi bygger upp spelet. De ska kunna erbjuda ett alternativ i djupled och har också ansvar för bredden i det offensiva spelet. De ska i princip alltid vara spelbara och om det innebär att de måste gå ner en liten bit i banan så får de göra det. Det är roller som kräver löpstyrka såklart och de ska ha ett tydligt samarbete med yttrarna.

– Jag vill gärna ha snabba ytterbackar, inte minst eftersom de kvickaste spelarna som vi möter håller oftast till på kanten. Förresten kan man väl säga att jag gärna vill ha snabba spelare på i princip alla positioner, det är nästan ett krav i dagens fotboll att man har snabbheten. Det här är också positioner där det krävs att man klarar av att servera bra inlägg.

Nu väntar IFK Värnamo, hur tar vi oss an den matchen?

– Vi ska spela vårt spel, vi kommer att spela hemmafotboll fast det är på bortaplan. Jag är inte mycket för att vi ska rätta oss efter motståndaren och det kommer vi heller inte att göra. Det ska vara de som får rätta sig efter oss istället.

– Så det kommer att handla om att ge Värnamo lite tid med bollen och förhindra att de kan bygga upp sitt spel. Vi vill gärna styra matchen genom vårt bollinnehav och attackera när vi lyckas bryta ner deras linjer. Jag ser gärna att vi kan fortsätta på den inslagna vägen och vara mer framgångsrika i att nå fram till de spelytor som vi vill komma åt.

När ni har lagt upp matchplanen, finns det något som utgår ifrån att det är just Värnamo som vi möter.

– Ja, det gör det såklart. Vi vet ju att det är ett spelande lag och har bra koll på deras mönster. Sedan har de två duktiga forwards som de gärna vill nå och det ska vi såklart försöka förhindra. Mycket handlar ju igen om att lyckas sätta pressen, gör vi det så är mycket vunnet.

Hur är läget i truppen? Några förändringar jämfört med förra matchen?

– Johan Svahn kör för fullt och har gjort det under en dryg vecka. Men vi väljer faktiskt ändå att ge honom några dagar till i träning innan vi kör in honom i matchsituation. Hade detta varit en sista matchen för säsongen så hade vi tagit ut honom, men jag ser hellre att han spelar de fem matcher som återstår efter denna än att chansa med honom i Värnamo.

– Vi låter också Erik Jonasson Westermark vila då han har varit sliten i sina vader. Jag kan egentligen säga samma om Erik, att hade det varit sista matchen för i år så hade han kunnat spela. Men vi prioriterar att förhoppningsvis ha honom med under hela säsongen istället. Både Erik och Johan kommer att vara med mot BP om det inte händer något oförutsett.

– Sedan är ju Alibek Aliev avstängd efter utvisningen mot Frej men å andra sidan så kommer Niclas Andersén tillbaka in i truppen efter sin avstängning. Dessutom är Daniel Janevski tillbaka i truppen efter sin sjukdom.

Har du något annat att tillägga som kan vara värt att veta för alla gaisare?

– Nej, egentligen inte. Vi har vårt fokus på nästa match och nu känner vi oss väl förberedda och taggade för att ta oss an Värnamo.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IFK Värnamo-GAIS.
När: Måndag 25/9 kl. 19.00.
Var: FInnvedsvallen, Värnamo.
Domare: Fredrik Klitte.
Avstängda: Alibek Aliev, GAIS

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Sebastian Möller, Daniel Janevski, Calle Nyström, Mavroudis Bougaidis, Niclas Andersén, August Wängberg, Daniel Bennassar Nilsson, Dan Keat, Anton Wede, Andreas Petersson, Dusan Djuric, Simon Silverholt, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Calle Wede.

Värnamo Away
Det finns fortfarande några platser kvar i Gårdakvarnens bussar till matchen. Boka din plats via denna länk.

Matchbiljett löser du sedan via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot IFK Värnamo ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 6 poäng: Luka Mijaljevic (5+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1), Calle Nyström (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1)

Varningsligan
Inför matchen mot IFK Värnamo ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén och Calle Nyström.
  • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell och Alibek Aliev.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).