GAIS-Öster-2

GAIS är redo för nästa uppgift

Bara två dagar efter matchen mot Falkenbergs FF är det dags för GAIS att gå i elden igen. Nu väntar ett möte med succénykomlingen Östers IF på Myresjöhus Arena och Atleterna har tre nya namn med i truppen.

Grönsvart mötte som bekant smålänningarna i omstarten efter uppehållet för bara två veckor sedan. Då gjorde GAIS en imponerande första timme och hade ledningen med 1-0, men Öster vände matchen med två mål innan Alibek Aliev kunde kvittera på övertid. Sedan dess har Makrillarna bärgat en poäng medan Växjölaget har gått fullt och tagit sex, vilket gör att luckan mellan lagen nu är tio poäng. Smålänningarna skuggar Helsingborg på den Allsvenska kvalplatsen medan Atleterna får fokusera på att hålla avstånd till negativt kval.

Senast Makrillarna var på bortamatch fick tränaren Bosko Orovic stanna hemma på läkares inrådan och då blev det en övertidsförlust mot Gefle IF. Nu hoppas GAIS kunna prestera bättre på bortaplan och vi hoppas att Orovics närvaro kan ge trygghet till laget. GAIS.se fick en pratstund med tränare Orovic för att stämma av tankarna inför matchen mot Östers IF.

Du fick stanna hemma när det var match i Gävle. Hur ser det ut inför trippen till Växjö, har du fått ok från läkarna att åka? 

– (Tystnad) Nej, jag har nog egentligen inte fått det men jag kommer att åka ändå.

– De vet om mitt beslut och det blev inte några stora diskussioner. Som jag sa efter Gefle-matchen, det funkar inte att sitta hemma och titta på tv. Jag är inte den personen och det var förhoppningsvis första och sista matchen som det inträffar. Då sa jag också att jag ska med på alla matcher framöver och det är det som gäller nu.

Det blev en snöplig poängförlust i slutminuterna senast, vilka är dina slutsatser efter den matchen?

– Jag har sett den ett par gånger och tycker faktiskt att vi hade större kontroll på händelserna än vad jag upplevde från sidlinjen. Även om Falkenberg hade mycket boll sista halvtimman så skapade de inte mycket, det var en farlig nick men det var allt – och då skulle vi egentligen haft frispark i momentet före när de knuffar Andersén.

– Så försvarsmässigt är jag ganska nöjd faktiskt, även om jag inte vill att motståndaren ska ha så mycket boll som de hade. Men att vi kan hålla koll på matchen även om vi inte har boll är en styrka i sig. Anfallsmässigt så tycker jag fortfarande att vi borde kunna skapa fler chanser. Men det går inte trolla på tre veckor och man kan inte förvänta sig att allt bara faller på plats. Vi jobbar vidare med anfallsspelet och jag hoppas att det lossnar mot Öster istället.

– Men sammanfattningsvis så var det en helt ok insats och vi var värda tre poäng.

Du ändrade spelsystem inför matchen, hur tycker du att det funkade?

– Jag tycker att det funkade bra. Vi hade ett par spelare som fick lite förändrade roller men jag tycker att de gör det bra. Kolla på Dusan till exempel, det syns ju att han njuter ute på planen. Och Möller som hamnar i en ovan roll men går in och bara kör – och gör det riktigt bra. Sedan har jag alltid sagt att det är spelsättet och inte spelsystemet som är det viktiga.

– Om du kollar på internationell fotboll så är det ju vanligt att lagen har en spelfilosofi som man i princip alltid följer, men att man skiftar system mellan eller till och med under matcherna. Det går såklart inte att kräva samma kvalitet i Superettan men det är lite så jag vill se det. Vi spelar på ett tydligt definierat sätt och då ska inte siffrorna vara det avgörande.

Det är bara två vilodagar mellan matcherna, hinner ni återhämta er?

– Ja, det är såklart tufft att spela matcher så tätt, men det är samma förutsättningar som gäller för Öster. För att göra vad vi kan för att ge spelarna chans att ladda om har vi varit sparsamma med spelarna under dessa dagar. Vi har gått ner i tid och igår (söndags) körde vi bara rehab. Idag (måndag) hade vi ett pass om en knapp timme där vi körde det matchförberedande och taktiska.

– Sedan har jag har såklart också pratat med killarna och jag skulle säga att beskedet är tydligt: Vi är redo för nästa uppgift.

Hur ska vi då göra för att få med oss poäng från Öster-matchen?

– Vi ska spela som vi gjorde första timmen mot dem i hemmamötet. Det vill säga sätta press på dem när vi inte har boll och försöka att styra matchen via vårt bollinnehav. Jag gör inte någon skillnad på om vi spelar hemma eller borta utan vi kommer att köra vårt race.

– Eftersom vi möttes så nyligen har vi ju bra koll på dem och det finns en del moment som vi tränat extra på. Förhoppningsvis kan killarna visa supportrarna att de är väl förberedda.

Hur ser då läget i truppen ut? Vilka är redo för match?

– Vi har bestämt oss för att inte chansa med Anton Wede. Det hade nog funkat att spela honom mot Öster men vi vill hellre vara säkra på att han kan spela på lördag än att äventyra något nu. Så han står över och det gör även Alexander Leksell som ju klev av senast. Alexander ska göra en magnetröntgen i veckan och efter den vet vi mer om hur det är med honom.

– Sedan är ju Johan Svahn skadad sedan tidigare men hans rehab går enligt plan. Det blev ju inte någon operation och läkningen verkar gå bra. Till sist har tyvärr Alibek Aliev varit sjuk i veckan så han får också stå över matchen.

Du har fått in ett antal nyförvärv på sistone, hur nära är de nya killarna att kunna spela match?

– Alla är spelklara och alla är ”fit for fight”. Dessutom är de hungriga på att komma med, få spela och bidra till laget. Förra veckan kom ju Daniel Bennassar Nillson in i truppen och han är med igen såklart. Det kompletterar vi nu med att även Mavroudis Bougaidis, August Wängberg och Simon Silverholt är uttagna i truppen.

– Att de nya killarna kommit in nu gör konkurrensen hårdare – precis som jag hade tänkt mig – och denna gången innebär det att också unge Emin Grozdanic får stå över.

Lycka till i morgon! Vi hoppas på bättre utfall nu när du är med på resan.

– Tack för det. Jag kan garantera att vi kommer att göra det bättre än mot Gefle i alla fall. Vi är på rätt väg och förhoppningsvis kan vi visa det i morgon.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Östers IF-GAIS.
När: Tisdag 8/8 kl. 19.00.
Var: Myresjöhus Arena (hitta hit).
Domare: Jim Pettersson, Motala.
Avstängda: Alexander Leksell.

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Carl Nyström, Mavroudis Bougaidis, Sebastian Möller, Niklas Andersén, Daniel Janevski, August Wängberg, Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark, Andreas Peterson, Daniel Bennasser Nilsson,  Ajdin Zeljkovic, Dan Keat,  Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Simon Silverholt.

Poängligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,  Alibek Aliev (1+0), Malkolm Moenza (1+1), Dusan Djuric (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Anton Wede (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén
  • 4 varningar: Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat, James Sinclair och Alexander Leksell (avstängd mot Östers IF).
  • 2 varningar: Alibek Aliev, Dusan Djuric och Erik Jonasson Westermark.
  • 1 varning: Damir Mehic och Daniel Janevski.