Falcon-Alkoholfri-Arena-1-(hn)

GAIS är på rätt väg inför Falkenbergs FF

Det är dags för GAIS att spela klubbens första match på nybyggda Falcon Alkoholfri Arena och då vet du att det är Falkenbergs FF som kommer att stå för motståndet.

Nu väntar två fredagsmatcher för GAIS och i den första av dessa styr vi kosan drygt 10 mil söderut för ett möte med FFF, där båda lagen jagar sin första seger för året. Grönsvart kommer närmast ifrån en gedigen insats senast mot Helsingborgs IF medan hallänningarna spelade 1-1 på Kopparvallen i  förra omgången. Du kan läsa mer om läget i ”Laget vid havet” i Motståndarkollen som publicerades tidigare i veckan.

Det blir i någon mån alltså också en ”historisk tillställning” för GAIS då vi spelar klubbens första match på Falkenbergs nya fotbollsarena. Har du inte redan varit på plats på kustortens fina stadion så är detta ett utmärkt tillfälle – det finns nämligen fina förutsättningar för att det ska kunna bli riktigt bra stämning mellan de två långsidesläktarna.

I kampen mellan två lag som vill sätta fart på säsongen med en värdefull trepoängare kan dessutom stödet från läktaren vara en avgörande faktor. Så GAIS hoppas på att ett stort grönsvart bortafölje väljer att starta helgen i Falkenberg.

GAIS.se fick en pratstund med Benjamin Westman inför matchen för att kolla av läget i laget och han kunde ge ett par viktiga besked inför matchen. GAIS-tränaren kunde till exempel berätta att laget är på rätt väg och att senaste vinnaren av Gårdakvarnens Herbert Lundgren-trofé, Malkolm Moenza, är tillbaka i matchtruppen! Läs mer om Westmans tankar inför matchen nedan.

Hej Benjamin, hur är läget och hur har veckan varit?

– Tack, läget är bra. Under veckan har vi slickat såren efter en tuff match i förra omgången. Killarna gjorde ju verkligen jobbet till 110% mot HIF och det small ju rätt friskt i duellerna emellanåt. Och även om vi är väldigt nöjda med prestationen så var vi såklart också besvikna över att vi inte kunde utnyttja någon av de fina chanser som vi skapade. Men nu har vi laddat om batterierna både fysiskt och mentalt och vi är redo att köra igen.

GAIS-FFF-2

Hur ser du på Klassikermötet mot HIF så här i efterhand?

– Det var en bra Superettan-match mellan två bra lag och jag tycker att vår insats visar att vi är på rätt väg. Vi hade ett bra försvarsspel, precis som vi haft under i princip hela säsongen, och HIF hade svårt att skapa några riktiga farligheter på oss. Men vi fick också till mer framåt än tidigare och vi hade ju tillräckligt med chanser för att kunna städa av matchen, dock saknade vi lite kyla och flyt i de avslutande momenten.

– Jag sa efter slutsignalen att det var ett fall framåt och så ser jag fortfarande på saken. Nu gäller det bara att vi kan få till de sista detaljerna och sätta fler av chanserna som vi skapar.

Inför HIF gick vi ifrån 4-2-3-1-systemet som du kört sedan oktober 2015 för en 3-5-2-modell, hur tycker du att det gick?

– Det var ett tufft beslut att byta spelsystem, helt klart. Men faktum är att det kändes bra med 3-5-2 redan från första träningen. Sedan testade vi också den modellen i U21-matchen i förra veckan och fick bra besked även då. Men träning och U21 är ju en sak och en seriematch mot HIF en helt annan och man kan inte veta säkert hur det ska bli, så det var skönt att det slog väl ut.

– Jag tycker att det såg bra ut med två renodlade anfallare som tog mycket löpningar och arbetade ihop och där samspelet mellan forwards var bra. Det gav oss ett bättre tryck på motståndaren och vi kunde hota på fler sätt än i tidigare matcher.

– Med tre centrala mittfältare så fick vi också lite bättre bollinnehav och jag tycker också att vi såg bra detaljer i försvarsspelet också. Det var ju vid flera tillfällen som vi fick se hur Dusan Djuric och Johan Svahn kunde fullfölja sin press på ett bra sätt för att de kände att det fanns täckning bakåt. Sedan gör ju Dan Keat ett jättejobb och täcker av stora ytor i sin roll.

– Niclas Andersén och James Sinclair klarade av kantspelet på ett bra sätt och trebackslinjen fungerade ju också riktigt bra. Det kändes bra att kunna spela Alexander Leksell som mittback och han kvitterade det förtroendet med en klockren insats. Man kan väl sammanfattningsvis säga att 3-5-2 gav oss möjlighet att få ut det bästa från fler spelare.

GAIS-FFF-1

Nu väntar match mot Falkenbergs FF, ett annat lag som kämpar för att ta årets första seger. Vad förväntar du dig av fredagens motstånd?

– Det är ett lag som har spelat på ungefär samma sätt och med samma formation under en längre tid. Vi har ganska bra koll på FFF och har ju två spelare, Johan Svahn och Dan Keat, som har spelat där tidigare.

– Falkenberg är ett homogent lag med bra kvalitet över hela laget. Man har en ganska klassisk duo framåt med en anfallare som är lite starkare och en som går lite mer i djupet. Sedan har de ju Dominic Chatto på mitten och det är ju en skicklig och bolltrygg spelare som vi måste hålla bra koll på.

– Under åren i Allsvenskan har FFF spelat på ett sätt som man inte får lika mycket betalt för i Superettan. I år förväntas ju Falkenberg att driva matcherna och så var det ju inte i Allsvenskan under förra året.

Du pratade om att slicka såren tidigare, hur är läget i truppen? Är alla spelare tillgängliga?

– Jo, men det ser bra ut. Vi åker till Falkenberg med en 19-mannatrupp som vi sedan bantar med en kille inför avspark. Malkolm Moenza stod ju utanför truppen sist men han är bättre nu och kommer med in i truppen igen medan Ajdin Zeljkovic står över denna matchen.

– Daniel Janevski har varit sjuk i veckan men han ska snart vara tillbaka. Det kan ju också vara kul att nämna att Arvin Shojaee gjorde sina första matchminuter i U21-matchen i veckan så även han är på väg tillbaka.

Lycka till i matchen!

Tack för det, vi är på rätt väg och åker till Falkenberg för att göra samma fina jobb som senast. Kan vi få till de sista detaljerna så har vi god chans att få med oss ett bra resultat.

Fotocredd: HN.se och Line Skaugrud-Landevik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Falkenbergs FF-GAIS.
När: Fredag 28/4, kl. 19.00.
Var: Falcon Alkoholfri Arena (hitta hit).
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.

Truppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Carl Nyström, Steven Old, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Niclas Andersén, Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark, Johan Svahn, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Dan Keat, Felix Kasper, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Alibek Aliev och Rickson Mansiamina.

Biljetter
GAIS rekommenderar att du köper förköp inför matchen och enklast gör du det via denna länk. Men missa inte att vi lottar ut GAIS sista Bortakort bland de som beställer något på Gaisare.se under veckan, så ska du ändå ekipera dig i grönsvart så passa på senast torsdag så är du med i dragningen. Läs mer om tävlingen här.

Falkenberg Away
Boka din plats i någon av supporterklubbarnas bussar till Falkenberg:

Åk med Gårdakvarnen
För er som åker med Gårdakvarnen är det avgång kl 16:45 från Nya Ullevi. Priset ligger på 150 kr. Man räknar med att fylla två bussar där det i skrivande stund finns platser kvar på båda.

Åk med Makrillarna
Åker du med Makrillarna ska du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast kl 17:00 då bussen avgår. Priset är 50 kr för de som är medlemmar i Makrillarna eller Spirrklubben och 100 kr för övriga. I skrivande stund finns endast ett fåtal platser kvar så vänta inte med att boka. Anmäl dig här.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.