GAIS P16, GothiaGolden State-13

GAIS Akademi summerar bra insatser i Gothia Cup

Efter en intensiv vecka i GAIS akademi kan vi nu med positiv anda summera de matcher som varit i Gothia Cup. Av totalt 40 spelade matcher gick man segrande ur 29 av dessa vilket Micke Lindström på GAIS akademi ser som ett klart godkänt resultat samtidigt som han tycker det är bra att lagen haft möjlighet att använda alla spelare.

Tiden går fort när man har roligt! Det märktes i alla fall under Gothia Cup-veckan som bara flög iväg trots många spelade matcher. Veckan slutade med en hel del segrar där bland annat GAIS B18 och B16 tog sig hela vägen till semifinal samtidigt som sex av sju årskullar i GAIS tog sig hela vägen till A-slutspel. Utöver de 29 fina vinsterna gjorde de grönsvarta juniorerna totalt 111 mål samtidigt som man bara släppte in 55.

Micke Lindström på GAIS akademi gillar blandningen av tuffa och enklare matcher då han anser att detta ger lagen både möjlighet att kunna spela i sin starkaste form samtidigt som man i de enklare matcherna kan använda spelare som till större del börjar på bänken. Detta blir enligt Micke en perfekt kombo av utbildning och uppmätning av topprestation. Utöver detta tillägger han att det varit mycket god stämning under Gothia Cup bland spelare, ledare och föräldrar i GAIS.

B11
Trots en oerhört tuff grupp som inkluderade Gothia Cup-vinnarna Brommapojkarna (som förövrigt gjorde 104 mål och endast släppte in 4) lyckades Grönsvart knipa andraplatsen i denna grupp och tog sig till slutspel där de dock åkte på en knapp förlust mot Kanadensiska Cantolao.

B12
Efter att ha blivit solklar etta i gruppspelet vann B12 dessutom första matchen i slutspelet mot Sport 4 All (Förenade Arabemiraten). Resan tog dock slut i 1/16-finalen då man mötte Gothia Cup-vinnaren Lizzy FC och förlorade med 4-1.

B13
Med bara en poäng från förstaplatsen kom GAIS tvåa i gruppspelet. I slutspelet förlorade man dock första omgången i slutspelet med 1-0 mot mexikanska Pumas Oro där mexikanerna nätade i slutminuterna.

B14
I ett lysande gruppspel där B14 vann alla matcher och dessutom hade en målskillnad med 10-1 sopade man även banan i första omgången av slutspelet där man vann mot Norska Oppsal IF med hela 13-0. Resan fortsatte hela vägen till 1/16-final där IFK Haninge gick vidare mot GAIS efter en jämn match som slutade 1-0 till IFK.

B15
I ett gruppspel med de tuffa konkurrenterna Helsingborgs IF och Jönköping Södra slutade GAIS på samma poäng som just ettan och tvåan HIF och J. Södra där GAIS endast saknade ett mål för att ta sig till A-slutspel. I B-slutspelet förlorade GAIS kvartsfinalen mot B-finalisterna BK Forward vilket satte punkt för GAIS B15 i Gothia Cup.

B16
Efter att ha vunnit gruppspelet klart med tre segrar på tre matcher tog sig atleterna hela vägen från 1/32-final till semifinal utan att släppa in ett enda mål. Resan tog dock slut i semifinalen där man åkte ut mot lokalkonkurrenten Västra Frölunda IF i en match som slutade 4-0 till VF.

B18
Även här blev GAIS klar etta i gruppspelet efter tre raka segrar samt en målskillnad på plus 17. I slutspelet ångade det på i de heta och jämna matcherna där GAIS tog sig från 1/32 final till semifinal efter att bland annat ha gått vidare i kvartsfinalen mot Lerums IS efter straffar.

I Semifinal väntade franska Gothia Cup-vinnarna Entente Sannois SG. Även om detta lag vann Gothia Cup var de nog aldrig riktigt nära att ta hem titeln “Fair Play”, i alla fall inte om man frågar domaren som efter en stökig semifinal delade ut hela 7 gula och ett rött kort till det franska laget. Hur som helst slutade matchen i seger till Entente Sannois som dessutom vann finalen mot Örgryte IS.

Dock kan Kenneth Gustafssons B18, liksom B16, lämna Gothia Cup med en fjäder i hatten efter att ha tagit sig hela vägen till semifinal i en kupp med 1 763 deltagande lag.

Ett steg framåt för akademin

Summerar man kuppen i sin helhet ser vi att akademin med framgång visar att man kämpar för ett lag som ska vara med och slåss i toppen. Något som dessutom är värt att nämna är att GAIS äldsta kull (motsvarande B18) tagit sig till minst semifinal fyra av de fem senaste åren i Gothia Cup vilket helt klart tillhör ovanligheterna.

TEXT: Philip Morsten
Foto: Claes Hillén