GAIS-SYR 2017 Vinst-17

Fyra spelare tillbaka i GAIS derbytrupp

Träningsveckan är till ända, alla förberedelser har gjorts och nu är GAIS är redo för derbyt. Stärkta av två raka segrar känner Bokso Orovic medvind inför derbyt och han får välkomna fyra spelare tillbaka in i matchtruppen jämfört med hemmasegern mot Degerfors.

Äntligen är det dags för Originalderbyt. GAIS och ÖIS ska göra upp om tre viktiga poäng som kommer att vara värdefulla i den stenhårda kampen i Superettan. GAIS.se fick ett snack med Bosko Orovic efter det att truppen genomfört den matchförberedande träningen och efterföljande förberedelser.

Hej Bosko, hur är läget?

– Jo tack, jag är lite seg nu efter en intensiv dag, det ska jag inte sticka under stol med. Men annars känns det bra och signalerna från laget är positiva.

Har det varit en annorlunda vecka med tanke på derbyt?

– Det är klart att det har varit mer surr och mer folk på träningar och så vidare, men det är ju bara kul. Tänk om vi kunde ha det så inför varje match! Så visst har det varit lite extra, men det har också varit väldigt mycket av en vanlig vecka där vi har jobbat på enligt tidigare mönster och där vi tar små steg hela tiden.

– Den största skillnaden från tidigare veckor är väl att vi har lagt in ett extra träningspass från och med denna vecka. Men det har inget med derbyt att göra utan handlar om att jag vill ge laget mer tid att utvecklas och komma in i det önskade spelsättet.

En extra träning per vecka alltså, vad tänker du att ni ska göra med den?

– Det kommer att variera från vecka till vecka och det kan vara helt olika innehåll. En vecka kanske vi kör fasta situationer och nästa vecka går det passet för individuell träning. Det bestämmer jag vartefter, men jag tyckte att det var dags nu att lägga på det extra passet så att vi får mer tid ihop.

Hur är känslan i gruppen inför Originalderbyt?

– Jag kan säga att hela gruppen ser fram emot det här. Som jag sa så surras det ju mer kring denna matchen och vi får energi av det stora intresset. Men samtidigt som det blir mycket folk på läktarna, tifo och bra tryck så måste man komma ihåg att kärnan är att behandla matchen som en vanlig match. Det handlar trots allt om att göra jobbet, följa planen och sikta på att besegra en motståndare.

– För när det handlar om att vinna matcher så är det samma jobb som måste göras inför varje match. Det är scouting, förberedelser, matchplan, detaljer i försvarsspel, löpvägar och annat och det skiljer sig inte från andra matcher. Man vinner derbymatcher på samma sätt och med samma metod som man vinner andra matcher. Men jag kan hälsa från hela truppen att vi gärna haft denna typen av intresse varje vecka, det är bara roligt!

Så ingen risk att vi spelarna spänner sig eller blir nervösa över matchsituationen när det är 10-12.000 på läktaren?

– Man kan ju aldrig säga aldrig är det kommer till något som har med människor att göra. Men nej, det ska det inte vara någon risk för det. Vi har en trupp med många tuffa spelare och killar som inte viker ner sig. De är rustade för uppgiften och vet vad de ska göra när det är dags att gå ut på planen.

– Det har förvisso inte heller något att göra med just derbyt, men vi jobbar ju även med de mentala bitarna för att vara rustade för alla matcher oavsett motståndare. Jag litar på att det vi kommer att se i morgon är att killarna kan avskärma mycket av ”det stora” för att ha fokus på detaljerna och det egna jobbet.

Vi kommer närmast ifrån tre poäng mot Degerfors och innan det vinsten mot Skövde. Det måste kännas skönt att ha den medvinden i ryggen inför i morgon? 

– Jadå, det gör det väl. Vi var bättre än Degerfors och jag är nöjd med mycket i den matchen, inte minst resultatet såklart. Jag vet dock att vi kan bättre och att vi kommer att prestera bättre framöver. Det är fortfarande så att vi behöver hitta bättre rörelse i anfallsspelet och stundtals så hamnade vi fel i vår formation.

– Men vi gjorde ett riktigt bra jobb och försvarsspelet tog ju helt udden ur Degerfors. Dessutom höjde vi oss i andra halvlek jämfört med första och det var också kul att se. Allt det där är förmågor som är viktiga och som man också kommer ganska långt på.

Vad ska vi göra för att förbättra offensiven?

– Till att börja med så får man ju konstatera att det gör jobbet lite lättare om man kan ha ungefär samma startelva över en tid. Jag menar, att byta ut en eller två gubbar ska inte vara något problem men när det är fyra-fem blir det svårare och senast var det väl sju. Så får vi lite mer kontinuitet på planen så kommer det att hjälpa oss.

– Men annars handlar det mycket om rörelse, att ta löpningar för laget och att göra jobbet. Vi vet ju precis vad det är vi ska åstadkomma på planen, hur vi ska spela – sedan gäller det bara att ge 110% för att vi ska komma igenom. Tittar man på matchen mot Degerfors så packar de ju ihop mitten rejält i en 4-5-1 eller stundtals 3-5-2 och de gör det svårt för oss. Men vi hade några intentioner som såg bra ut, när det blev trångt på mitten så kunde vi gå lite längre ett par gånger och det var tack vare bra rörelse hos forwards som det var möjligt.

Hur ser det ut i truppen och laget, vilka spelare är tillbaka jämfört med senast?

– Ja, två av de som var avstängda är ju klara för spel igen, alltså August Wängberg och Erik Westermark. Niclas är ju avstängd fram till 19:e september efter sin utvisning. Av de som var skadade senast så är Luka Mijaljevic och Calle Wede tillbaka medan Johan Svahn har en liten bit kvar till matchform. Så där är i alla fall fyra killar som kommer tillbaka in i truppen.

Hur förväntar du dig att ÖIS kommer att försöka spela?

– Jag tror att de ställer upp i en 4-4-2-uppställning och att de gärna vill styra matchen med bollinnehav och hög press. Det är ett bra lag och de har många skickliga spelare men vi vet ungefär hur de vill ta sig fram och var de har sina styrkor och svagheter. Vi ska skära av de ytor och spelvägar som de vill komma åt och klarar vi det så är mycket vunnet.

Vad blir nyckeln för att knipa en trea mot ÖIS?

– Det lag som lyckas sätta pressen bäst kommer att få initiativet i matchen och därmed ett övertag. Jag tror att det kan vara väldigt viktigt så jag säger att det är nyckeln, att sätta pressen först och bäst.

 

Lycka till i matchen, vi är många som håller tummarna för er och som kommer att göra allt för att stötta från läktaren.

– Tack för det. Vi växer med stödet och i derbyn ska vi hjälpas åt, spelare och supportrar, för att knipa vinsten.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

Biljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, Sebastian Möller, James Sinclair, Calle Nyström, Marvoudis Bougaidis, Daniel Janevski, Daniel Bennassar Nilsson, Erik Jonasson Westermark, Anton Wede, August Wängberg, Dan Keat, Andreas Petersson, Dusan Djuric, Simon Silverholt, Calle Wede, Luka Mijaljevic och Alibek Aliev.