Fredrik-Lundgren

Fredrik Lundgren: I ett derby är man på G från minut ett

På tisdag kommer självklart Fredrik Lundgren att finnas på Gamla Ullevi för att stötta GAIS till tre poäng i derbyt mot ÖIS. GAIS.se fick möjlighet att ta ett snack med Fredrik för att pejla läget inför det viktiga höstderbyt.

Man kan säga mycket gott om allas vår Kapten Grön, alias Fredrik Lundgren, men någon kalenderbitare är han inte. Så när han får frågan hur många derbyn han spelat mot Öis, ja, då har han faktiskt ingen aning. Men efter lite funderande så dyker minnesbilderna upp och matcherna 2009 kommer han väl ihåg.

– Jag minns dem av två olika anledningar. Det första för att jag såg det från läktaren och det är fruktansvärt jobbigt och hemskt att inte vara med på planen, men jag var skadad – det var väl nån baksida eller nåt, berättar Fredrik.

– Och så blev det en så historisk match – premiär, nyinvigning av Gamla Ullevi och kross-seger med 5-1.

Det andra minnet är från returmatchen samma år, som spelades nästan på dagen sju år före nästa veckas derby (17 aug 2009) och som Fredrik kommer ihåg som ett härligt sommarderby.

”Tuffa gubbar att möta”

– Öis hade Alvaro Santos och Marcus Allbäck i laget och jag tänkte att det där är tuffa gubbar att möta. Jag tror Santos gick av rätt tidigt, men jag hade många dueller med Allbäck. Och jag var skitnöjd efteråt, jag fick till några armbågar i ryggen på honom, skrattar Fredrik.

Men sen är han inte helt säker på om GAIS vann matchen – ”fast det är klart vi gjorde, annars hade jag ju inte varit så nöjd…” (och det stämmer, GAIS vann med 1-0).

Lundgren spelade för övrigt också i derbyt 2006 då han och Khari Stephenson ägde det centrala mittfältet och GAIS vann med 2-0.

Kommer du att finnas på läktaren nu på tisdag?

– Absolut. Jag har dessvärre bara sett fem-sex matcher i år, men jag var på vårderbyt i alla fall. Tyvärr måste jag erkänna att ÖIS var det bättre laget då och att GAIS kom undan med blotta förskräckelsen. Men sedan dess har ju GAIS blivit mycket starkare och laget fungerar allt bättre ihop.

GAIS har gjort en klassvärvning

Fredrik påpekar att han är väldigt nöjd med att Benjamin Westman har haft tålamod och låtit det ta tid att genomföra sin konsekventa spelidé. Och värvningen av Dardan Rexhepi ser Fredrik som en riktig klassvärvning.

– Jag såg honom väldigt mycket när han spelade i Malmö och jag jobbade för CMore. Jag tror han är precis den spelartyp Benjamin letat efter, så det är jätteroligt att han är här.

Finns det några andra spelare du tycker stuckit ut i år?

– Tommi Vaiho absolut. Det var väldigt kul att han bestämde sig för att förlänga. Tidvis är det ju han som burit laget, speciellt när spelet inte riktigt funkat som det var tänkt. Och så Luther Singh förstås – det är en spelare med ett internationellt drag.

Vad tror du om matchen på tisdag?

– GAIS är numret större än Öis. Hoppas jag inte jinxar nu, men jag tror vi kör över dem med 2-0. Rexhepi gör ett av målen och i derbyn brukar det bli mycket hörnor, så det är dags för någon av fyrtornen längst bak att knoppa in det andra.

På G från start

Att det är något speciellt med just derbyn är Fredrik helt säker på, trots att tränarna brukar försöka säga att det ”bara handlar om tre poäng som i alla andra matcher”.

– I ett derby är man alltid på G från minut ett, tändningen finns per automatik när det är nästan fullsatt och härlig stämning på läktarna. Det läcker över på spelarna, menar han.

– Det finns ju andra matcher när man måste jobba med motivationen. När man sätter sig i bussen och tänker ”usch, jag vill inte åka” och det tar en halvtimme innan man kommer in i matchen. Det är ingen risk när det är derby!

Öisare prasslar med seglarjackor

Numera arbetar Fredrik Lundgren för Partille Cup – halva året som ansvarig för marknadsföring och försäljning och andra halvan som tävlingsansvarig, men så mycket fotboll blir det inte längre.

– Jag spelar lite innefotboll ute på Eriksberg med några journalister och lite andra gamla ”allsvenska ras”. Och så blir det lite innebandy. Men mest är jag en engagerad Taekwondo-farsa för mina döttrar. Och kanske börjar jag själv med det i höst.

Du beskrev en gång Öis-publiken som några som satt och prasslade med seglarjackorna. Minns du vad du sa mer exakt?

– Ingen aning! Jag har sagt mycket och en del dumt genom tiderna. Fast det där var väl inte så dumt? Jag minns inte att någon gick på mig för det i alla fall. Fast jag umgås ju inte med några öisare…

Text: Carin Linnér

Biljettinformation

Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer.

GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3.
GAIS Klack står på övre läktare B & P, och när den är full säljer vi vidare på nedre A & O.
GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platser.