Line-1

Fotograferna bakom årets bästa GAIS-bilder

Under året har du kunnat ta del av massor av bra bilder från GAIS matcher och andra aktiviteter. Idag presenterar vi ett bildgalleri med våra fotografers favoriter från säsongen 2018.

Under flera år har GAIS varit en av de ledande elitklubbarna vad gäller att publicera högkvalitativa bilder från klubbens evenemang. Här kommer en hälsning från de som brukar stå bakom kamerorna, nämligen Claes Hillén, Lars Ekström, Line Skaugrud Landevik, Mattias Järelöv och Mikael Josefsson. Respektive fotograf har valt ut sina fem favoritbilder från året som gått och här nedan också svarat på fyra frågor som kan ge dig en lite bättre bild av våra medarbetare.

Klubben vill också framföra ett stort tack till fotograferna för deras ideella insatser under 2018. Vi ser fram emot fler mästerverk under kommande säsong.

Du hittar årets 25 bästa bilder (enligt fotograferna) via denna länk.

Claes Hillén

Vad gör du när du inte plåtar GAIS?

Då fotograferar jag de små ögonblick vanliga människor bara går förbi. Street photo och naturfoto är två grenar som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Vad gör en riktigt bra bild?

Att den inte påminner om något du sett tidigare

Vilka bilder har du valt ut och varför?

Jag har valt bilder på två av de gaisare som betytt lite extra för mig under året, Calle Nyströmoch Edin Hamidovic. Jag har dessutom valt glädjeyttringar från läktaren och från Bosko, samt en actionbild från matchen mot ÖIS som är mycket svårfångad då bengalerna brinner i Öisklacken samtidigt som spelet fortgår.

Vilken är din önskebild för 2019?

Bilden då hela truppen dansar på ett lastbilsflak då vi tagit steget upp i allsvenskan, det hade varit smaskens.

Claes-1

Lars Ekström

Vad gör du när du inte plåtar GAIS?

När jag inte plåtar för GAIS jobbar jag som säljare på Saab. Även om det är många som tror vi håller på bilar, något vi inte gjort på över 20 år. Nej, i stället håller vi på med försvars- och säkerhetslösningar. Jag jobbar med ett flygande system som heter Erieye/GlobalEye, ett system som används för övervakning av luftrum, men även sjöbevakning. Jag reser väldigt mycket interkontinentala resor så det gör att jag missar att fota en del GAIS matcher, men jag försöker alltid se alla matcher även om det innebär att gå upp mitt i natten.

Vad gör en riktigt bra bild?

En bra bild för mig är en bild som är intressant på ett eller annat sätt. Den skall tala om något, tex glädje, sorg eller kämpaglöd. Av mina 150-300 bilder jag tar på en match är det nog bara ca 10 som håller det kvalitetsmåttet på att de skall förmedla något. I bland behövs dock ”vanliga” bilder också tex till en intervju eller nåt liknande. Vi fotografer inom GAIS har lite olika fokusområden vilket gör att vi kompletterar varandra bra. Några fotar mer mot läktaren än vad jag gör. Mitt fokus är ofta närkamper och skott mot mål.

Vilka bilder har du valt ut och varför?

Jag har valt ut 5 bilder från årets säsong med följande motiveringar:

 • Denna bild väljer jag då skottet just har avlossats. Hänget är kvar, men framför allt blicken. Det gäller ju att ha tungan rätt i mun. Regn är jobbigt att fota i, men i gengält ger det fina effekter.
 • Mycket debatt om bengaler eller ej. Används de vid rätt tillfällen och på rätt sätt kan de ge en mäktig inramning.
 • En annan situationsbild som visar kampvilja och koncentration. Att motståndarbacken ser lite rädd ut gör inget.
 • Älskar att kunna pricka själva målet. Ofta svårt att få både målskytt och boll i mål på samma bild. Att se en panikslagen bortamålis kämpa efter bollen duger gott.
 • Att se glädjen efter en derbyvinst är ofta något särskild. Att inget ljud finns med på foton är det nog ingen som saknar 😉

Vilken är din önskebild för 2019?

Min önskebild för 2019 är en skarp bild på målvakten när denne tänjer ut rejält och ligger vågrät i luften och stöter bort bollen alternativt klistrar den. Jag fick en skaplig sådan en gång för cirka 10 år sedan när Dime Jankulovski ligger vågrät, dock var inte bilden 100%-ig skarp.

Lars-2

Line Skaugrud Landevik

Vad gör du när du inte plåtar GAIS?

Jag studerar till jurist på Handels här i stan, vilket tar upp majoriteten av dygnets vakna timmar. Men försöker även upprätthålla kreativiteten genom mitt företag och fotar i den mån jag hinner, utöver GAIS!

Vad gör en riktigt bra bild?

En riktigt bra bild i mina ögon innehar rejält med action, i kombination med mycket känslor i en perfekt komposition med riktigt schysst ljus! Men en riktigt bra bild kan även vara den som man allra minst planerat, en bild man bara kunnat drömma om att ta som plötsligt dyker upp, men då handlar det om att man själv lyckas fånga ögonblicket och föreviga det. Det är det som gör en bra bild till riktigt bra – tajmingen och ens förmåga att fånga just DET ögonblicket.

Vilka bilder har du valt ut och varför?

 • 1. Edins målgest
  Detta är väl en sådan typisk bild man bara kunnat drömma om att få ta, där ögonblicket och tajmingen är avgörande. Edin dök upp på en sekund efter sitt mål där det helt och hållet hängde på ens förmåga att fånga ögonblicket. Jag gillar hur spelarna i bakgrunden visar sin glädje vilket bidrar till känsloruset i bilden.
 • 2. Svart pyro från Ullevi
  Detta är en bild som jag velat komma åt länge som gått i tankarna ett bra tag, vilket gjorde att man blev väldigt lycklig när man kom hem och insåg att man lyckats fånga den. Jag valde att ha med den eftersom den innehar detaljer man kan stirra ned sig i, och kontraster som fångar blicken. En ganska enkel bild med mycket mörker som skalar av och tar bort ”arenakänslan”, vilket jag tycker ger en skön känsla med elden och röken som får stå i fokus.
 • 3. Pyro från Borås
  Ytterligare en bild rik på detaljer som trots alla färger runt omkring ger betraktaren ett fokus på huvudobjektet genom sin symmetri och avskalade mörka bakgrund.
 • 4. Dusans nick
  En ganska enkel actionbild som får den där lilla extra touchen av motljuset som lyser upp svettdropparna från nicken. Enkelt är vackert!
 • 5. Svartvitt porträtt
  Även denna bilden är av det enklare slaget men har dynamik i sitt uttryck genom ljuset och kompositionen. Jag älskar att leka med svartvitt och ta fram schyssta kontraster som kan skapa ett mer dramatiskt uttryck i en annars ganska så simpel bild.

Vilken är din önskebild för 2019?

Det får väl bli en bild som jag nyss beskrev ovan, haha, något som jag dock alltid strävar efter och har som mål att uppnå.

Line-1

Mattias Järelöv

Vad gör du när du inte plåtar GAIS?

– Har precis blivit anställd på Elmia i Jönköping som AV-tekniker, vilket är fantstiskt kul!
Så där hittar man mig om man ska på mässa eller konferens.

Vad gör en riktigt bra bild?

Ouff…svår fråga. Beror ju helt och hållet på vad som är fotat. Men är svag för känsla…kul när en bild är en unik berättelse för varje betraktare. Hoppas och försöker gå ifrån den ”traditionella sportbilden” mot något annat, flummigt och har en bra bit kvar, men har en idé och vision.

Vilka bilder har du valt ut och varför?

Fruktansvärt att behöva välja så få…

 • Men första är från Webbshoppen. Extremt kul uppdrag jag fick 2018, ,som jag hoppas får fortsätta med 2019.
 • Andra är en bild på snygg Andersén. Behöver jag säga mer?
 • Tredje är en bild från årets första marsch. Tycker de är bra känsla i den.
 • Fjärde är en vanlig straffsituation som vi faktiskt fick med oss.
 • Femte bilden är även den en bild från webbshoppen. Den bilden jag är mest nöjd med under 2018.

Kommer säkert ångra mina val, men får bli så. Finns ju mer på Facebook eller GAIS.se för den som orkar se!

Vilken är din önskebild för 2019?

– När Edin gjort hattrick mot blåvit i Svenska cupen och slår en volt över Frallan.
När dom ser varandra i ögonen när Edin är i luften…svårfångat, men kan gå!

Mattias-2

Mikael Josefsson

Vad gör du när du inte plåtar GAIS?

Jag är Vice President på CEVT Digital/IT och jobbar med att utveckla morgondagens lösningar inom bilindustrin.

Vad gör en riktigt bra bild?

För mig är det som en bra låt eller en bra bok – man går tillbaka och lyssnar eller läser igen. En bra bild för mig förmedlar känslor och kan tilltala människor på olika vis. Jag har med en från derbyt där Bosko och spelarna sjunger med publiken efter det sista derbyt mot Öis som jag verkligen gillar. Bilden är inte tekniskt bra men de känslorna som fanns där och då finns i bilden! Bosko som var förlägen, Conor galet glad och spelarna som faktiskt knuffade fram Bosko. När bilden togs skanderade klacken ”Bosko, Bosko, Bosko”… Det var ett av få (tre) ögonblick som jag fällde tårar när jag tog bilden (de andra är när jag fotade ett barn i Indien som inte kunde prata och en bild på min sons dop). De få minuterna som var efter derbyt var magiska och jag tycker att jag fick med det i ett par bilder…

Vilka bilder har du valt ut och varför?

Galet svårt att välja bilder för att vara ärlig! Det blev inte de perfekta bilderna tekniskt utan kanske mer av ögonblick som berörde mig under säsongen. Vill man se mina pyro-bilder så köp kalendern av GAIS Tifo för där finns några riktigt bra! Så för att komma fram till någon form av leverans så resonerade jag så här:

 • Bild 1: Glädjen efter derbyt nedanför fansen som andades försoning, glädje och lättnad!
 • Bild 2: En actionbild som jag normalt sätt inte tar (nickdueller är rätt trista på bild) men denna diggar jag.
 • Bild 3: GAIS säsong i form av Calle Nyström i svartvitt… För mig säger den allt om hur säsongen såg ut i kameran, många deppiga spelare i svartvitt så Calle får vara symbolen.
 • Bild 4: 4-4 i sista sekunderna och spelarna springer runt som galningar i glädjerus.. Inte tekniskt bra bild men jävlar vad det var svårt att inte skrika och fokusera med kameran!
 • Bild 5: Den tolfte spelaren får illustreras med att Ludde tittar fram under det mäktiga tifot ! Det finns så många andra bilder på publik, tifo och supportrar men denna valde jag som illustration för draget på läktarna.

Vilken är din önskebild för 2019?

Calle Nyström med tårar som rinner nerför kinderna efter säkrat kontrakt till allsvenskan!

Mikael

Du hittar årets 25 bästa bilder (enligt fotograferna) via denna länk.