Gratis-4

Förutsättningar inför GAIS slutspurt

GAIS behöver säkra ett antal poäng under de kommande fyra omgångarna, men hur många kommer att krävas för att slippa kval och mot vilka lag ska poängen in? När vi nu börjar att räkna ner inför Gratismatchen på lördag inleder vi med att ta en titt på några av de förutsättningar som gäller inför slutstriden.

Nästa lördag tar GAIS emot just Landskrona BoIS på Gamla Ullevi i den så kallade Gratismatchen. Som du säkert vet så bjuder klubben alla åskådare på fri entré, men det är något som görs möjligt tack vare ett stort antal partners och privatpersoner som är med och sponsrar evenemanget. Eftersom partners dessutom betalar 1,24 kr per åskådare så innebär det till och med att klubben tjänar en peng på att du går på matchen.

Så boka redan nu in att du ska vara på Gamla Ullevi lördagen den 20:e oktober kl. 16.00. Inte bara för att det blir en match med mycket folk på läktaren utan också för att du gör klubben en stor tjänst – tack på förhand! Du kan också själv vara med och stötta Gratismatchen som privatperson via någon av länkarna längre ner på denna sida.

Under de fyra omgångar som återstår kommer ett enkelt men viktigt mantra att gälla – vi fokuserar bara på att vinna nästa match. Så den enkla uppmaningen till laget inför såväl drabbningen på lördag som kommande omgångar är helt enkelt: VINN!

Men för dig som vid sidan att denna tydliga order ändå vill ha koll på tabellen och spelschemat så följer nedan några tankar kring de förutsättningar som gäller inför serieavslutningen.

Tät och oviss bottenstrid väntar

Till att börja med, GAIS ligger just nu på tolfte plats med 28 p och en målskillnad om -3. På den översta kvalplatsen ligger Jönköping Södra som har samma poäng som Grönsvart men en målskillnad om -9 och därefter följer IFK Värnamo med 26 p. På tabellpositionerna just framför GAIS ligger IK Frej och Varbergs BoIS som båda har 29 poäng.

Indragna i bottenstriden är också Norrby som med sina 32 har lite bättre förutsättningar för att klara sig än de nämnda lagen, samt Gefle och Landskrona som med 21 p har lite sämre utgångsläge.

Om vi tittar på tabellen och hur det kvarvarande spelschemat ser ut så får vi följande bild:

  • Norrby IF 32 p (-16): ÖIS (h), GIF (b), FFF (h), JSIF (b).
  • Varbergs BoIS 29 p (-4): IKF (h), Öis (b), IKB (h), HIF (b).
  • IK Frej 29 p (-12): V-Bois (b), DIF (h), AFC (h), Vmo (h).
  • GAIS 28 p (-3): L-BoIS (h), JSIF (b), ÖIF (h), FFF (b).
  • Jönköping Södra IF 28 p (-9): IKB (b), GAIS (h), L-BoIS (b), NIF (h).
  • IFK Värnamo 26 p (-15): GIF (h), FFF (b), HIF (h), IKF (b).
  • Landskrona BoIS 21 p (-14): GAIS (b), AFC (h), JSIF (h), ÖIS (b).
  • Gefle IF 21 p (-26): Vmo (b), NIF (h), DIF (b), AFC (h).

Notabelt för den kommande omgången är att det spelas tre matcher där lag i bottenstriden möter varandra. Vid sidan av Makrillarnas möte med Landskrona så tar Varberg emot Frej medan Värnamo gästas av Gefle. Detta är matcher som kommer att ha stor betydelse för hur platserna i tabellens nedre skikt kommer att fördelas. En vinst mot BoIS är inte bara ett måste – det skulle också vara ett stort steg mot att säkra kontraktet.

Vad krävs för att klara kontraktet?

Vad krävs då för att säkra kontraktet i Superettan? Ja, tittar man ur ett historiskt perspektiv så kan man säga att det brukar krävas 27-28 poäng för att undslippa direktnedflyttning medan det brukar krävas 33-34 poäng för att hamna ovanför kvalstrecket. Dock finns det såklart undantag från detta mönster och förra året hamnade ÖIS FF på kvalplats trots att man fått ihop 36 poäng.

Läget på undre halvan är just nu väldigt likt hur serien såg ut för ett år sedan med åtta lag som är mer eller mindre inblandade i bottenstriden, två lag som halkat lite efter men hyggligt jämn poängställning mellan lagen på plats 9-14 i tabellen. Med hänvisning till det är det nog bra att räkna med att det kan komma att krävas lite mer än de 33-34 p som räckt historiskt.

Superettans slutspurt kommer att bli tät och oviss och laget kommer att behöva allt stöd som går att uppbringa. Klubbledningen har ju tidigare uppmanat alla gaisare att stå upp för GAIS när klubben behöver det som mest. Så boka in Gratismatchen på lördag och ta helst också med dig vänner, bekanta, kollegor eller andra som vill vara med och stötta Grönsvart.

Vi ses på Gamla Ullevi den 20:e oktober.

Stötta Gratismatchen

Alla bidrag till Gratismatchen är  mycket välkomna och om du vill hänga på och stötta med ett bidrag så använder du länkarna nedan. Som tack för hjälpen publicerar vi ditt namn här på webben och väljer du det högre beloppet så kommer du också att få en unik souvenir hemskickad.

Stötta Gratismatchen som privatperson med 995 kr via denna länk

Stötta Gratismatchen som privatperson med 300 kr via denna länk

Du kan också bidra via Swish på 123 018 67 34 och väljer du det alternativet så ber vi att du skriver ”Gratismatchen” i meddelandet. Om du bidrar med 995 kronor så ber vi dig också skriva in tröjstorlek i samma fält.

Inför Gratismatchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Landskrona BoIS
När: Lördag 20/10 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Fredrik Klitte.
Avstängda spelare: Inga spelare avstängda.

Biljetter
Det är fri entré till matchen men du behöver hämta ut din biljett i någon av kassorna på Gamla Ullevi. Det kan du göra på matchdagen från kl. 13.00. Kom i god tid för att slippa köerna. Årskort fungerar precis som vanligt.

Interna ligor

Poängligan
GAIS interna poängliga ser inför matchen ut som följer:

10 poäng: Edin Hamidovic (9+2).
7 poäng: Andreas Östling (5+2).
6 poäng: Jesper Westermark (6+0) och Calle Wede (2+4).
5 poäng: Marcus Bergholtz (2+3).
4 poäng:  Jonas Lindberg (1+3).
3 poäng: Ajdin Zeljkovic (3+0).
2 poäng: Dusan Djuric (2+0), Aiden Harvey (0+2) Karl Bohm (2+0), Leonard Pllana (0+2) och Mahmoud Eid (1+1).
1 poäng: Niclas Andersén (0+1) Johan Svahn (0+1), Niklas Olsson (0+1) och självmål (1+0).

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser inför matchen ut som följer:

6 varningar: Niklas Olsson.
5 varningar: Niclas Andersén.
4 varningar: Calle Nyström.
3 varningar: Andreas Östling och Jesper Westermark.
2 varningar: Alexander Angelin, Dusan Djuric, Edin Hamidovic, Emin Grozdanic och Mahmoud Eid.
1 varning: Ajdin Zeljkovic, Daniel Janevski, Daniel Bennassar Nilsson, Erik Westermark, Karl Bohm, Marcus Bergholtz och Leonard Pllana.