MG_1070-as-Smart-Object-1

Förlust i Svenska Cupen

I Svenska Cupens första gruppspelsomgång föll GAIS borta mot Helsingborgs IF med 1-3. Inför knappa 1600 åskådare var det hemmalaget som avgick med segern helt rättvist efter att GAIS inte nått nivån som laget är kapabelt till.

GAIS började matchen trevande och fick svårt att få grepp om sina motståndare. Några möjligheter att spräcka säsongens tävlingsnolla vaskades fram av firma Cadogan/Singh, men ingen av dessa vållade den hjälmbeklädde Pyzdrowski i hemmamålet några större problem. Istället var det hemmalaget som tog ledningen i den 20:e matchminuten då det rasslade i nätet bakom Jesper Johansson. Tidigare Österspelaren Darijan Bojanic hittade en fint löpande Lalawele Atakora på vänsterkanten. Den kortvuxne togolesen hittade med en bredsida parallellt med målområdeslinjen en fristående Jordan Larsson. Unge Larssons avslut var kliniskt och gav hemmalaget ledningen.

Andra målet för de rödblå kom en dryg kvart senare och var symptomatiskt för denna match. GAIS bjöd hemmalaget på för många lägen med enkla bolltapp och ett mindre distinkt försvarsspel och målet var på så vis logiskt. Ett tidigt slaget inlägg från högerkanten rensades inte undan av det grönsvarta försvaret utan danske Martin Christensen kunde behärskat placera in tvåan vid Jespers vänstra stolpe.

Därmed hade GAIS uppförsbacke inför andra halvlek men tränarparet Westman och Ljung lyckades i pausen få laget att höja sig ett snäpp. När domaren åter blåste igång matchen tog Atleterna ett lite tydligare grepp om händelserna och lyckades bättre med att skapa luckor både bakom och framför motståndarnas backlinje. Första kvarten i den andra halvleken kom också att bli den bästa grönsvarta perioden i cup-drabbningen. Reduceringsmålet kom i den 62:a minuten och var ett sydafrikanskt samarbete av bästa märke. För dagen duktige Pule Maraisane bröt en slarvigt slagen spelvändning, tittade upp och såg sin landsman Luther Singh sätta fart i djupled. Pules pass var ypperlig och Luthers avslut enligt läroboken och vips så var det nerv i matchen igen.

Nerven blev dock kortvarig då Bojanic visade att hans högerfot kommer bli guld värd under året. En frispark strax utanför straffområdet förvaltades på bästa sätt och Jesper kunde inget annat göra än att konstatera att bollen hittat nätmaskorna med dagens tredje kvalitetsavslut från skåningarna.

Segern var rättvis och inte hotad då GAIS åkte på en tveksam utvisning på Danny Ervik i den 84:e minuten och en eventuell slutforcering kom av sig. GAIS kom inte riktigt upp på nivån man vet att man kan ha och möjligheten till revansch kommer redan på lördag då laget beger sig till Närke för ett möte med Alexander Axéns Örebro SK. Matchen kommer att spelas på Behrn Arena och där finns gott om plats för alla fotbolls- och revanschsugna Gaisare.