Patrik-Ingelsten-2

Födelsedagsbarnet Ingelsten intervjuas

Idag är det exakt 35 år sedan Patrik Severin Ingelsten såg dagens ljus för första gången. Samtidigt som vi gratulerade Patrik på bemärkelsedagen tog vi också ett snack med honom om hans andra sejour i Grönsvart.

Första gången den grönsvarta familjen fick stifta bekantskap med den från Kävsjö socken sprungne Ingelsten var säsongen 2015. Då var det i egenskap som forward i spelartruppen, men denna gång är det som assisterande tränare och sportchef som Patrik jagar nya mål.  Patriks rötter i Hillerstorp i området kring Gnosjö är ständigt närvarande i samtalet då den riksbekanta Gnosjöandan med sin driftighet och sitt nätverkande lätt kan appliceras på den till Grönsvart återbördade Halmstadsbon.

Under Patriks första år blev det 26 registrerade matcher och sex mål kunde det forna hollandsproffset tillräkna sig. Rollen är denna andra sejour något annorlunda, även om han fortsatt kommer göra insatser på (tränings)planen för GAIS, men också vara på kontoret lite oftare i sin nya roll som kombinerad sportchef och assisterande tränare.

Patrik gjorde sig ett namn under 00-talet då han handplockades av Jonas Thern från IFK Värnamo till Halmstad BK när denne blev tränare där 2002. Efter några säsonger på Västkusten byttes denna mot östkusten och Kalmar FF blev klubben att representera. I Kalmar blev Patrik herre på slottet och den tvååriga sejouren kröntes med att klubben för första, och hittills enda, gången fick lyfta Lennart Johanssons pokal mot de småländska skyarna. Patrik bidrog på ett sublimt vis med 19 gjorda mål och en individuell titel som seriens skyttekung.

När han nu blickar tillbaka på sin spelarkarriär kan han stoltsera med proffsäventyr i norra Holland och sydvästra Norge.  Dessutom står hans namn antecknat för det avgörande målet i 114:e matchminuten när bollklubben från Halmstad slog ut Sporting Lissabon, med bland annat Nani i laget, i UEFA-cupen 2005. Men vi börjar med att blicka än längre tillbaka.

Först och främst, ett stort grattis på bemärkelsedagen!

– Jag tackar så hjärtligt!

Vad är dina tankar nu när du med rätta kan benämnas som medelålders gubbe?

– Ja, utifrån frågan är det nästan inga kommentarer på det… Men jag känner mig fortfarande ung och fräsch så jag kan inte klaga! 35 är ingen ålder.

Var yngre medelåldern börjar brukar di lärde tvista om. Att många anser att den börjar vid just 35 är kanske inte något vi ska upplysa födelsedagsbarnet om. Födelsedagen som för övrigt traditionsenligt firas ihop med familjen med en trerättersmiddag i hemmet.

Du är tillbaka i GAIS, berätta hur det gick till?

– Den första kontakten var när jag läste att Jesper (Ljung, tidigare assisterande tränare) inte skulle jobba vidare i klubben. Då hörde jag av mig till GAIS och visade mitt intresse utifrån att jag trivdes så bra i klubben som spelare.

– Jag var tränare i division 2 året som gick och det kändes väldigt rätt att gå den vägen och komma in på tränaryrket. Jag visade mitt intresse och sedan blev det aktuellt, jag är lite oerfaren men har en stor vilja bli en del av GAIS!

– Sedan gick tiden och de satte en mixad roll som sportchef och assisterande tränare, vilket gjorde rollen än mer intressant.  Det blir lite som så att jag och Benjamin styr sportchefsdelen ihop. Men jag ansvarar för kontakten med klubbar och agenter samt kontrakt och registreringar. Man får verkligen påverka både inifrån och även ute på plan ihop med Benjamin. Det känns som en väldigt rolig tjänst!

Vad var det som lockade mest med att skriva på denna gång?

– Jag tycker om att jobba med människor. De roligaste åren under karriären var när man var i ett bra gäng, och inte alltid resultatet.  Jag är lite sådan som människa att jag prioriterar det högt att ha en bra del i en go grupp och att få hjälpa och stötta. Och som sportchef få bidra med det jag tycker och tänker in i GAIS.  Det ska vara rätt personligheter också och inte bara bra fotbollsspelare. Till exempel trillar det in x antal mail från spelare som vill visa upp sig eller signa direkt. Men det kommer jag inte tumma på! Självklart tycker jag att fotbollsspelandet ska ha god kvalitet, men de ska också vilja vara del av den miljö och gruppen som vi har. Det är något som är väldigt viktigt i rollen jag har.

151

Frånvaron från GAIS blev inte mer än ettårig för Patrik som efter sin säsong som spelare i GAIS kortade sin resväg till sin arbetsplats.

– Det blev Halmia IS i Halmstad där jag bor, där jag fick hjälpa till med träningarna. Klubben sparkade tränaren på sommaren och sedan fick jag ta över som huvudtränare med totalt ansvar. Kände verkligen att jag fick chansen och att det var jävla roligt. Det har jag tänkt på många gånger under hösten och fick också bekräftelse under hösten att det är detta jag vill. Jag känner att det är så roligt att stötta och hjälpa andra i deras utveckling, så när det blev en plats i GAIS så var det självklart att jag skulle söka! Jag gjorde så och nu är jag här.

Vad tror du gör dig till en bra sportchef?

– Det får tiden utvisa känner jag så här i början. Det jag hoppas är just det att jag tycker om att jobba med människor, man jobbar med ledare och spelare i klubben för att alla ska få vara en del av helheten. Hoppas få en bra relation med alla och att de kommer till mig för att ta upp alla önskemål. Fotboll på planen handlar mycket om relationer för att få ut det bästa. Även som sportchef så blir det bättre i sportfrågor och än enklare för alla partner om det är bättre dynamik.

För de som undrar vad en sportchef egentligen gör, vad säger du till dem?

– Ja du, det är ju väldigt mycket telefon och mail. Det ringer spelare, agenter och klubbar mer eller mindre varje dag. Det är mycket att besvara alla samtal och mail. Framför allt är det ju kontakter med spelare som vi vill rekrytera till klubben. Jag måste vara lyhörd för idéer, tips och tankar. Dessutom noggrann med researchen för kvaliteten för fotbollen och människan.

– Det är också mycket jobb gentemot förbundet med att registrera och registrera av spelare och att förlänga kontrakt, så det finns mycket med det praktiska och administrativa som tar tid.

Vilka egenskaper gör dig till en bra assisterande tränare?

– En stor egenskap är att jag alltid unnat alla andra framgång. Jag har ingen prestige i mitt egna utan har alltid glatts med andra. Jag ger 110 procent för att hjälpa killarna att bli bättre. Jag har 15 års erfarenhet som spelare och framför allt tillsammans med Benjamin bollar vi idéer ihop för att få den bästa totala effekten.  Vi jobbar mycket med individuell utveckling, vilket det görs för lite av i Sverige. Just nu är det mycket fysisk karaktär med Conor (intervju med Conor finns här). Om några veckor blir vi mer aktiva med specifik fotbollsutveckling.

Hur ser rollfördelningen mellan dig och Benjamin ut?

– Mitt ansvar är administrativ sportchef men jag bollar det med Benjamin. Benjamin ansvarar för A-lagets fotboll och delar med sig av tankar kring det och vice versa delar jag mina. Vi får en helhet utifrån det. Tränare har sina tankar kring upplägg och spelsystem och jag får anpassa mig efter det. Men tycker jag något är galet så säger jag det, även om jag inte har någon direkt makt att ändra det. Det har funkat väldigt bra hittills!

Vilka erfarenheter från din egen karriär kommer du ha mest nytta av i dina nya roller?

– Som assisterande tränare så finns det inget som kan ta ifrån mig 15 år som professionell spelare. Det yrket ger väldigt mycket tankar och idéer om vad som är bra och vad som är mindre bra. Jag har haft tränare som Jonas Thern, Janne Andersson,  Åge Hareide, Henrik Larsson, Nanne Bergstrand och Kjell Jonevret som alla nått långt men är olika i mycket. Men de som haft mest framgång är de som haft en stor social kompetens och inte exkluderat utan inkluderat alla spelare. Jag har det in i yrket att ha respekt för alla och gör aldrig skillnad för olika spelare.

– Som sportchef är det mycket långsiktighet med de spelare som finns. Jag tycker genom åren jag varit med att spelare som prioriteras av klubben ger mest positiv effekt. Både för killen och klubben och det ger dessutom bra signaler mot supportrar och sponsorer. Vi ska diskutera detta lite mer under våren och få lite mer tydlighet i det.

Vad behöver GAIS för att växa som förening och ta ytterligare ett steg på resan?

– Långsiktighet och tydlighet är en del vi verkligen ska se över. Spelarrekryteringen är så klart också viktig, att på något sätt ha mer kontinuitet.  GAIS har en sådan gemenskap och jag är övertygad om att den gruppdynamiken är outstanding för att nå framgångar. Vi har alla möjligheter i och med det stora intresse som finns i och kring GAIS, framför allt supportrar och sponsorer. Jag hoppas på större och närmre relationer som helhet för att nå ännu längre fram i dessa bitar.

På lördag är det säsongspremiär för representationslaget då Ruddalen står som värd när laget tar sig an Utsikten. Ett efterlängtat gaisande även om det är lördagen därefter som hemmapremiären (och upptaktsträffen) sker då boråsarna i Norrby IF har äran att besöka Valhalla. Laget befinner sig just nu i Conor-time, så tränarteamet är inte så fokuserat på resultatet utan mer på att spelarna ska få matchträning.

– Egentligen som tränare är jag inte så upptagen av resultatet i början. Vi har en tuff fysisk period som prioriteras oerhört då vi styrketränar, kör fys och löper. Vi kommer låta väldigt många spela då det är en viktig del i det fysiska upplägget. Man måste låta alla bli rejält uppbyggda så de klarar en lång säsong.

– Man kommer se en enorm vilja hos spelarna. Systemet klickar kanske inte riktigt nu men det kommer jag inte ha några problem med. Vi ska vara på rätt väg fysiskt och villiga att löpa för varandra, ha bra gruppdynamik på plan och att alla visar sig glada och positiva!

Matchen på Ruddalen börjar klockan 14 på lördag. Varmt välkomna att se Ingelsten och hans mannar göra livet surt för motståndarna.

Hemmapremiären på Valhalla mot Norrby IF med upptaktsträff läser du mer om här: http://www.gais.se/plastpremiar-medlemsmote-och-upptaktstraff-den-4-feb/

Text: Daniel Björnalm