Dardan-Rexhepi-1

Ett inspirerat GAIS tar sig an AIK

Det är ett inspirerat och laddat GAIS som tagit sig till Stockholm för möte med AIK i Svenska Cupen. ”Vi ska kliva på dem utan att gå bort oss” säger Benjamin Westman om hur Grönsvart ska ta sig an årets kanske svåraste motståndare.

GAIS lämnade Göteborg för Stockholm efter lördagens träning på Valhalla. Laget och ledarstaben tog buss till huvudstaden för matchgenomgång, uppladdning och övernattning på ett av stadens hotell. GAIS.se fick en pratstund med tränare Benjamin Westman när bussen hade hunnit knappt halvvägs.

Hur känns det inför första cupmatchen mot AIK?

– Första tävlingsmatchen för året blir mot det på pappret bästa motståndet som står i vårt matchschema just nu. Det är klart att det känns väldigt inspirerande och att det är något extra jämfört med träningsmatcherna.

Vad har ni gnuggat extra under veckan?

– Vi har tränat en del på hur vi ska försvara oss mot en 3-5-2-uppställning, hur och när vi ska pressa och vad vi ska göra när vi vinner boll. Vinner vi bollen tidigt så kommer vi få lite mer ytor som vi ska se till att nyttja, samtidigt som vi måste vara vaksamma för lyckas de spela sig igenom pressen så är det lätt att hamna i numerärt underläge. Så det vi har gnuggat är väl att vi ska göra rätt saker i rätt lägen, ungefär så.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Det är ett starkt lag som vi möter så det är klart att det kommer att bli en bra match. De ställde ju över ett gäng spelare i sista träningsmatchen så det är klart att de kommer med det bästa laget när cupen drar igång. Men jag förväntar mig en match som kommer att se olika ut i olika perioder.

– Vi möter ett bra lag med skickliga spelare på alla positioner så vi får räkna med att det kommer perioder då vi inte kommer att ha lika mycket boll som vi vill ha. Men vi får se till att störa deras matchplan att vi inte hamnar i ett läge där vi får jaga i 90 minuter. Närmar vi oss något sådant så kommer vi att vara för trötta när vi ska vända till anfall och då blir det tungt.

– Vi ska kliva på dem utan att gå bort oss. Klarar vi det så kommer vi att få en matchbild som är mer gynnsam för oss och i så fall vet vi att det dyker upp lägen.

Med tanke på hur matchtruppen såg ut mot Tvååker så gissar jag att det blir en del ändringar nu?

– Ja, det gör det ju. Vi har ett klart mer gynnsamt läge nu och de enda spelarna som saknas är Calle Nyström och Dan Keat – alla andra i truppen är disponibla.

– Vad gäller Calles skada så säger han att det känns bättre och bättre så jag räknar med att han kan vara tillbaka på planen i slutet av nästa vecka. Dan Keats rehab går också enligt plan och nu har han varit med i en del övningar med gruppen, men vi vill verkligen inte skynda på något vad gäller hans återkomst. Målet är att han ska vara tillbaka inför seriestart och just nu går det enligt plan.

– Så det innebär ju att det är ett gäng spelare som kommer tillbaka in i truppen jämfört med förra matchen, James, Steven, Luka, Malkolm och så vidare. Vi har tagit ut en 19-mannatrupp och i morgon kommer vi att ta beslut om vem som står över, när vi vet att alla är ”fit for fight”.

Hur har du tänkt kring startelvan, är den redan klar?

– Ja, det är den ju i stora delar. Under veckan så har den vuxit fram efter hand, både med avseende på hur killarna ser ut på träning men också utifrån vår matchplan. Men som du förstår är det inget som vi vill dela med oss av, vi ska inte ge AIK några fördelar inför matchen.

Lycka till i årets första tävlingsmatch!

– Tack, det ska bli riktigt härligt att få upp tävlingspulsen igen. Och vi blir ju många gaisare på plats vilket ju inte gör saken sämre.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: AIK-GAIS.
Var: Skytteholms IP (hitta hit).
När: Söndag 19/2 kl. 14.00.
Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås.

Matchtruppen:
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Sebastian Möller, Steven Old, Aleksander Leksell, Niclas Andersén, Johan Svahn, Andreas Peterson, Erik Westermark, Dusan Djuric, Mattias Kano, Daniel Janevski, Pascal Olsson, Malkolm Moenza, Felix Kasper, Arvin Shojaee, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.

Formen:
Trots att GAIS är obesegrade i år och att AIK kommer från ett träningsläger utan matchvinst är det svårt att säga något om lagens respektive form. Men vi noterar att när lottningen till Svenska Cupens gruppspel gjordes stod AIK-aktien i 3 kr och idag, sista börsdagen inför matchen mot Atleterna, har den tappat 33% av sitt värde. Är det en indikation på hur vindarna blåser även på planen?

Gnaget Away:
I den mån det finns biljetter över säljs dessa på Gårdakvarnens bussar till Stockholm. Det finns just nu inte några lediga platser i bussarna, men är du intresserad av att åka med kan du ställa dig på väntelista.

Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP.