ervik

Ervik viker sig inte och tror på seger i derbyt

Knappt en vecka kvar till det andra enda riktiga 031-derbyt i år. Mer precist informerat så är det på tisdag kväll klockan 19.00 som GAIS gästar Örgryte IS FF. Vi tog ett snack med vår flinke högerflankslöpare Danny Ervik. Danny som faktiskt medverkade i ett av derbyna redan 2009.

2009 var Danny en ung lovande 20-åring i Örgryte IS (som föreningen hette då). Lyckligtvis för Danny blev det ingen speltid i något utav derbyna under vare sig Janne Carlssons eller Åge Hareides ledning. Den minnesgode kommer väl ihåg de grönsvartas kross i premiären med 5-1 och kanske var det den usla starten som gjorde att de rödblåa aldrig riktigt hämtade sig under kommande säsong. Carlsson ersattes så småningom av Åge Hareide, norrmannen som på senare år skördat stora framgångar i Sverige med Malmö FF. Det hjälpte dock föga utan Öis åkte ur serien och förlorade även det andra derbyt för året mot GAIS då de grönsvarta åter betvingade dem. Denna gång med snällare siffror i form av 1-0.

Danny följde med laget ned en division men när klubben tvångsdegraderades på grund av dålig ekonomi valde Danny att flytta söderut till Falkenbergs FF. Två säsonger i Superettan med Falkenberg noterades på CV:t innan Listerlandets Mjällby AIF önskade utbynäsproduktens tjänster. Danny gjorde 42 matcher i det gula blekingelaget innan GAIS förra sommaren listigt värvade honom. 27-åringen har alltså styrt sin skuta från rysk kaviar via lax och sill till makrill. Självfallet hajar vi att han valde GAIS för att inte torska i derbyn och han trivs som fisken i vattnet i klubben:

– Jag trivs svinbra! Och det har jag gjort ända sedan jag kom under förra året under Peo (Ljung, dåvarande tränaren).

Luka Mijaljevic sa i våras inför det första enda riktiga derbyt att GAIS är familjärare som klubb, hur skulle du beskriva skillnaden mellan klubbarna?

– Jag förstår vad han menar, det är lite familjärare i GAIS. Jag tar honom på orden, det är mycket familjärare. Sedan var jag i Öis när det gick åt skogen så det kan också bero lite på det. GAIS är en skön klubb och jag och Tommi (Vaiho) är alltid först…nej, Ramhorn (Johan)är alltid först till Gaisgården men jag och Tommi tar alltid kaffet först. Man kan fastna på kansliet och bara tjöta. Det är harmoniskt på Gaisgården och jag är ju nästan mer där än hemma.

Det är nu drygt sju år sedan som Danny fick uppleva stämningen på den första matchen någonsin på nya Gamla Ullevi. Han var nära att få hoppa in inför drygt 17500 åskådare, men sin debut i de rödblåas representationslag kom omgången efteråt. Vilket i sig inte heller det var någon dålig match att få debutera i då det var den första matchen någonsin på Swedbank Stadion i Malmö. Tyvärr för Danny så avgick hemmalaget med en 3-0 seger.

Vad minns du av matcherna 2009?

– I den första matchen satt jag på bänken, mot GAIS för Öis och det var ett jäkla tryck! Ett helt sjukt derby, sen så blev det som det blev. Det var ju hemskt med första matchen och all hajp som var runtomkring. Dåvarande tränaren Janne Carlsson sa att jag skulle hoppa in i halvlek tror jag, så jag värmde men fick inte hoppa in då de gjorde andra byten. Janne sa efter att det inte var någon idé att de spelade mig utan att jag skulle få spela nästa match istället. Det var invigningen på Swedbank Stadion och matchen mot Malmö FF som jag gjorde min A-lagsdebut.

Kuriosa i sammanhanget är att Öis faktiskt har varit deltagande lag i de första matcherna på Borås Arena, Gamla Ullevi samt Swedbank Stadion. Då de förlorat alla matcher så kan man förstå om de är nästa nybyggda arenas lags förstaval i sin hemmapremiär….

Vårens derby blev nästa derby som Danny kom att medverka i, ett derby som han kommenterar så här:

– Det får vi vara ärliga och säga att vi hade flyt som fick 0-0. Utan Tommi hade vi inte fått någon poäng med oss. De spelade bra medan vi spelade mindre bra och Tommi var ett monster.

Hur går dina tankar kring det kommande derbyt på tisdag?

– Det ska bara bli roligt! Vi har gott självförtroende efter uppehållet så det är bara positivt så det ser jag fram emot.

Ja, det är tre raka segrar efter sommaruppehållet, hur lyder din förklaring till det?

– Vi har synkat lite bättre på planen. Vi förstår varandra bättre och det går mer av sig själv. Man vet att han vill ha den på foten och han på djupet. Sedan har vi också fått in tre riktigt bra spelare.

– Det är också tre riktigt bra killar i gruppen och det känns som om de spelat med oss hela säsongen och det gör mer an vad man tror.

Det är i år väldigt hård konkurrens om högerbacken och du har spelat en del på mittfältet. Vad gillar du bäst?

– Jag är ju högerback, men mittfält funkar om det behövs. Det är större skillnad än vad man tror, men det är ganska roligt.

Att Danny har kvickhet och en fin högerfot kan inte ha undgått någon och hittills. I år har han dessutom noterats för två assister, varav den senaste av dem hämtas från senaste matchen då en läcker djupledspass nådde ett av nyförvärven, Robin Book ,som satte det förlösande 1-0 målet. Det har också varit nära att han fått näta, något som han bara gjort en gång tidigare i Superettan. I matchen mot Ängelholms FF träffade en erviksk frispark ribban från 35 meter. En träff helt klart värd ett bättre öde. Konkurrensen om frisparkarna i GAIS är stenhård om inte annat för faktumet att Kieron Cadogan på sistone fått sin landsman David Beckham att likna en simpel amatör. Så vad krävs egentligen för att Danny ska få slå frisparkarna istället för Kieron?

– Jag tar gärna de som är lite längre ifrån. Jag har inte dyket så jag bombar längre ifrån med bollar som vobblar lite. Men han (Kieron) får nog kriga om han ska ta en på derbyt!

Den allra viktigaste frågan; hur slutar derbyt?

– Vi vinner med 3-0.

Sätter du ett mål på frispark?

– Ja!

Vilka gör de andra målen?

– Malkolm gör ett och Book det tredje.

Vi tackar för intervjun och önskar Danny lycka till på tisdag. Bonusläsning er tillhanda via denna länk där statistiken till den första av de båda derbysegrarna finns. Samma match som GAIS ordförande Tomas Andersson i goda vänners lag firade sina 50 fyllda år på.

Biljettinformation

Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer.

GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3.
GAIS Klack står på övre läktare B & P, och när den är full säljer vi vidare på nedre A & O.
GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platser.

Text: Daniel Björnalm