Westermark1

Erik Westermark tror på seger och snygga mål

Derbydrabbningar i Göteborg har en tendens att domineras av kamp istället för skönspel. En kille i GAIS som inte har något emot den typen av matchbild är Erik Westermark. Möt den evighetslöpande och i de grönsvarta lägren populära slitvargen inför derbyt mot Örgryte IS FF

En av Sveriges mest anonyma kungar var Erik den tolfte. I sak inte så konstigt då han bara var regent i tre år innan hans död år 1359, troligen orsakad av pesten. Pest för motståndarna kan vår nummer 12 Erik Westermark vara när han likt en kung regerar mittens rike med sin aggressiva och löpvilliga spelstil. Han har kanske inte Dusans bollbehandling, Svahns högerfot eller Lukas näsa för mål men kompenserar det med en inställning och offervilja som slår de flesta andra på fingrarna. Och på tal om fingrar så uttalade sig Erik nyligen i en intervju att han är gaisare ända ut i fingerspetsarna.

– Nu när jag kom till GAIS så har jag blivit så väl omhändertagen av alla supportrar och alla i klubben, spelare, kansli och alla andra som jobbar med GAIS. Det är helt otroligt och inget jag varit med om innan så det känns väldigt bra! Jag kollar på all sorts fotboll och brinner för fotboll som är rolig och har blivit väldigt väl omhändertagen och det betyder mycket för mig, berättar Erik med uppenbar glädje.

De flesta fotbollsintresserade kan storyn. Erik spelade för några år sedan i division 6 men har sedan dess gjort någon egen individuell variant av Åshöjdens BK. Den där karriären som så många spelare i ultimaserierna drömmer om och där Erik snyggt påvisat att fantasi faktiskt kan bli verklighet. Spel kom att följa i division 5 och division 3 och hemvisten innan flytten till GAIS var i de westra markerna av Göteborg och Utsiktens BK. Känner ni till detta känner ni säkert också till att det lagets tränare var en herre som idag inte bara har gips kring ett ben utan också är GAIS tränare, Bosko Orovic. Vem vet, kanske var det saknaden av Kung Erik som gjorde att Bosko kritade på för GAIS i somras? Om inte annat så måste Eriks spelstil vara en tränares dröm. Eller?

– Haha, dröm vet jag inte, men hoppas det. Jag ger aldrig upp i alla fall, oavsett hur ont eller trött jag blir så ger jag aldrig upp!

– Självklart att med den inställningen måste man vara lite speciell i huvudet… Jag springer men klagar inte för det.

Du valde GAIS framför fotbollsföreningen Örgryte i vintras. Berätta vad det var som fällde avgörandet!

– Direkt när jag träffade Benjamin Westman berättade han om planerna för mig och hur min fotboll skulle gynna GAIS. De hade kollat så pass mycket på mig och det var tilltalande för mig. Jag hade inte varit med om att någon förening kollat på mig så tidigare, så det kändes stort för mig. Jag fick ett bra första intryck och sedan fanns inga tvivelaktigheter alls. Det känns otroligt bra!

Hur skulle du sammanfatta din debutsäsong så här långt?

– Jag är nöjd, det har gått över förväntan. Trodde absolut inte att jag skulle få spela så mycket och utvecklas så mycket som jag gjort. Självklart har jag mycket att jobba på, detaljer till exempel men det blir bättre för varje träning.

Ja, och du har ju haft Bosko som tränare tidigare.

– Exakt, vi känner varandra bra. Jag vet vad han vill och hans filosofi känns jädrigt bra. Jag skäms inte för att fråga om min senaste match och han skäms inte för att svara. Var jag skitdålig är det bättre att säga det än att hålla inne med det.

Westermark2

Du var avstängd senast mot Degerfors då laget tog en seger på ett kämpande westermarkskt vis. Hur var det att sitta på läktaren?

– Det var… jag var hur nervös som helst, mer än varje match man spelar! Vet inte varför, kände inget jobbigt med avstängningen (domare Per Melin gav Erik ett gult kort för ett, enligt domaren, illa valt ord) utan det var bara kul att kolla på gubbarna. Vi hade läget under kontroll men ändå var det nervöst.

Derby väntar, vad innebär det för laget att man kommer till derbyt med två raka segrar (1-0 mot Degerfors och samma resultat mot Skövde AIK i cupen dessförinnan)

– Det är alltid skönare med segrar i ryggen att luta sig mot. Den goa mentala känslan, att man har den i ryggen. Samtidigt är det  bara en ny match. Visst, derby med mycket publik som hejar, men i slutändan är det en match vi ska ha tre poäng i.

Vad känner du personligen inför derbyt på måndag?

– Jag hoppas på att få spela för det första. Sedan hoppas jag på tre poäng, det är absolut viktigast. Tar vi tre poäng skiter jag fullständigt i om jag får spela!

– Jag vet att det är en fest och att de skriker och hejar vilket är en upplevelse jag inte varit med om innan. Förra derbyt var det mer gaisare än öisare. Men i slutändan är det bara fotboll men alltid skönt att ha den 12:e spelaren med!

Vad är det som gör att GAIS kommer besegra rivalen på andra sidan riksväg 40 mot Borås?

– Jag skulle tro det är vi som är bättre i 90 minuter. Vi har en bra och effektiv plan och kommer spela bra fotboll.  Spelet sitter mer och mer nu. Fokuserar vi på vårt eget spel vinner vi, det är inget jag är tveksam på!

Kan du beskriva fansens betydelse vid ett derby?

– Oh! Jag har bara varit med på öisderbyt i våras. Det var otroligt, men det spelar ingen roll om det är derby, när de skriker får man luft bakom ryggen. Man flyger fram och det blir roligare när de pushar, skriker och hejar fram en. Det är en fräck känsla! Speciellt eftersom man inte upplevt det innan detta året.

– Innan spelade jag för 300 personer nu är det betydligt fler och det är coolt!

Vågar du tippa matchen?

– Det vågade jag aldrig innan, men nu känner jag att vi kommer vinna med 2-0. Jag är självsäker!

…och målskyttarna blir?

– Jag drar till med Dusan på frispark och Carl Nyström på nick vid en hörna.

Lycka till!

– Tack så mycket!

Låt kampen börja där GAIS hälsar alla människor oavsett kön, samhällsklass eller sexuell läggning välkomna. Må bästa lag vinna men vi håller tummarna för att Kung Erik med list, aggressivitet och taktiska kungskaper försvarar sin grönsvarta tron med den äran.

Text: Daniel Björnalm
Foton: Line Skaugrud Landevik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

BIljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!