kenneth

En kung tackar för sig

Det blir inget femtonde år som spelare i GAIS. Kenneth Gustafsson, vänsterback med ikonstatus, har fattat sitt beslut. Foto: Jenny Förander

– Känslomässigt svårt, men förnuftsmässigt enkelt, säger Kenneth.

Tankarna på att den nyligen avslutade och för Kenneth Gustafsson skadespolierade säsongen skulle bli den sista har han umgåtts med en längre tid.

– Kanske hade jag resonerat annorlunda om jag kommit tillbaka från skadan den här säsongen och spelat matcher. Beslutet att det är över nu har så att säga vuxit fram, även om det har varit långt ifrån enkelt.

– Det blir så definitivt när man väl säger att nu slutar jag, som att stänga en dörr till något som varit mitt jobb, min vardag och identitet sedan 2002 för gott, en dörr som inte går att öppna igen, tillägger han.

Kenneth Gustafsson kom som tonåring till GAIS a-trupp 2002 från moderklubben IFK Hindås och han har fram till nu varit klubben trogen och sedan lång tid ett självklart första val som vänsterback om han varit frisk och skadefri. Det har blivit närmare 250 seriematcher för GAIS och sedan Fredrik Lundgren pensionerat sig har han varit lagets kapten.

Under åren i GAIS har Kenneth förstås varit med om både framgångar och tyngre perioder, när han listar höjdpunkterna blir det första som dyker upp den allsvenska premiären 2009.

– Första matchen på ombyggda Gamla Ullevi, premiär i allsvenskan och seger med 5-1 mot Öis inför nästan 18 000 på läktarna. Fantastiskt.

– Andra höjdare är kvalen mot Mjällby till superettan och kvalet till allsvenskan mot Landskrona BoIS. Sedan var förstås hela säsongen 2011 något att komma ihåg, vi överraskade rejält och jag fick dessutom vara med om att vinna ett derby mot IFK Göteborg, säger han.

Under karriären i GAIS har Kenneth drillats av ett antal tränare och han nämner särskilt en som har betytt mycket för den egna utvecklingen.

– Roland Nilsson betydde mycket för min utveckling, han lärde mig mycket individuellt och hur kollektivt försvarsspel fungerar. Jag lyfte nog rätt mycket under åren med Rolle.

Förutom det faktum att Kenneths många år i GAIS vittnar om en lojalitet utöver det vanliga, har han i det tysta gjort många andra insatser för klubben. Ett exempel är när GAIS efter skitåret 2012 saknade medel att hantera senarelagda bonusutbetalningar bestämde sig Kenneth, när väl pengarna kom, att skänka en del av sin bonus till moderklubben Hindås och en del till GAIS framtidsfond.
När gais.se ville uppmärksamma detta med en text på hemsidan ville Kenneth slippa publiceringen med motiveringen att han inte ville att omgivningen skulle uppfatta handlingen som ett sätt att få positiv uppmärksamhet. Ett annat exempel är när laget sommaren 2014 parkerade på jumboplatsen i superettan, då avstod Kenneth Gustafsson lön och förklarade att det kunde kvitta med det om laget åkte ur.
Efter 2014 års sista match mot Assyriska borta och kontraktet var säkrat var Kenneth Gustafsson lättad till tårar. På väg in i omklädningsrummet på Södertälje arena förklarade han att säsongen närmast kunde liknas vid att ha varit utskickad till fronten och att nu komma därifrån med livet i behåll.

Kenneth Gustafsson har under de skakiga åren direkt efter degraderingen stått för stabilitet och tradition och fått en alldeles särskild ställning hos supportrarna.

– GAIS supportrar tillhör definitiv det som jag bär med mig bland de stora upplevelserna. Banderollen ”Kung Kenneth” som de vecklade ut en kall vinterdag inför en träningsmatch på Valhalla gjorde mig riktigt glad, men det finns förstås flera tillfällen då de verkligen betytt mycket. Förutom stödet under matcherna har det varit enormt när det gått knackigt och de kommit upp till Gaisgården för att stötta oss under träningarna, det har gett fantastiskt mycket energi.

Nu väntar en ny karriär, närmast ska Kenneth göra färdig sin master i industriell ekonomi som han påbörjat på Chalmers. Och fotbollen vill han inte släppa helt.

– Jag har påbörjat en tränarutbildning och har de senaste åren hjälpt till lite med GAIS P16. Det finns än så länge ingen fastlagd plan för det här, men kanske kan det bli så att jag på något sätt kommer att finnas med i GAIS akademi. Vi får se hur det blir, säger Kenneth Gustafsson.

Kenneth med sin unika grönsvarta historia och lojalitet är värdig ett avslut i absolut finaste grönsvarta särklass. När och hur det sker får bli en fråga för en inte alltför avlägsen framtid.

Fram tills dess: Kenneth din förening tackar dig för dina fantastiska insatser under din långa grönsvarta karriär. Du är i mångt och mycket unik som både person och spelare.
Det är få föreningar förunnat att ha tilldelats så mycket hjärta och lojalitet som du gett GAIS.

Tack!