Tommi a2

En epok är över – Tack Tommi Vaiho

Tommi Vaiohs sejour i GAIS är nu all. GAIS vill passa på att tacka Tommi för det han bidragit med till föreningen i form av professionalism, glädje och, inte minst, många avgörande och poängräddande parader.

Tommi Vaihos grönsvarta resa började i slutet av år 2012. GAIS hade gjort Örebro SK sällskap och tvingats kliva av det allsvenska tåget. Nu skulle klubben ta ny sats med start redan på perrongen. Debaclet medförde en rad förändringar gällande ekonomin och spelartruppen. Bland annat lämnade duktiga målvaktsduon Jankulovski/Sillanpää.

Bra lag byggs bakifrån och GAIS lät ingen tid förspillas utan sonderade terrängen. Uppe i Stockholm satt Djurgårdens IF med en kvalitativ trio på målvaktssidan. Både lovande Tommi Vaiho och rutinerade dansken Kasper Jensen visade sig kunna tänka sig att lämna järnkaminerna då den från Borås värvade Kenneth Höie lagt beslag på den ordinarie tröjan.

GAIS var tidigt på den klara med att det var Vaihos namnteckning och tjänster som var det primära målet och efter en tågresa ned till västkusten presenterades han som makrillarnas nya nummer ett. Målet för båda parter var att ta GAIS tillbaka till Allsvenskan, det enda som Tommi  ser som smolket i den grönsvarta bägaren när det sämsta minnet kommer på tal.

– Det finns några matcher som jag inte är jättenöjd med, Ljungskile hemma i år till exempel. Sedan att vi aldrig lyckades med det jag kom hit för, att vi inte klarade oss till Allsvenskan.

Istället för allsvenskt spel blev det fyra säsonger och totalt 118 framträdanden i ömsom röda, vita, blåa och gula målvaktskläder för GAIS. Intrycken från Göteborg är dock av mycket positiv karaktär:

– Fyra fina år! Flyttade ned med flickvännen till en stad vi inte kände någon i. Vi har trivts bra i stan och i klubben. Det har varit fyra fina år.

Vilken var din bästa enskilda match respektive räddning?

– Ja, jag har några, Sirius och Öis i år. Sedan trippelräddningen mot Öster hemma får något år sedan.

-Men Öis hemma i år är nog den bästa matchen!

Vilket är ditt bästa enskilda minne under dessa fyra år?

– Ja du… Öster borta och BP borta då vi klarade oss kvar med hjälp av de matcherna.

Tommi och beundrare

Det är bara två matcher järfällasonen missat under åren i GAIS och han axlade med den äran arvet efter den tidigare målvaktsduon. Just kontinuiteten i de spelade matcherna är något han lyfter fram när hans egen utveckling efterfrågas.

– Jag tycker att jag blivit mycket bättre på allt då jag fått spela matcher varenda vecka. Jag har blivit stabilare och tryggare. Första året gick okej men sedan har det blivit bättre och bättre för var match och var vecka.

Tommi boxar

Nu byts färgerna på ränderna på matchtröjan och konkurrensen hos stockholmarna kommer vara hård då de under året som gick värvade 133-faldige landslagsmannen Andreas Isaksson. Den gänglige skåningen är kanske landets främsta burväktare genom tiderna och hur ser då Tommi på att Isaksson nu kommer få hålla till på avbytarbänken?

– Tycker bara att det ska bli inspirerande. Han har spelat i landslaget under lång tid så det kommer bli väldigt inspirerande, svarar Tommi som tycker att Andreas Drugge var den enskilt bäste spelaren i GAIS under hans år i klubben.

Vad kommer du sakna mest med Göteborg och GAIS?

– Jag kommer sakna hela stan. Det är en mysig stad, likaså med klubben. Det är en trevlig klubb som jag kom till och var i fyra år. Jag har trivts bra!

Någon hälsning till alla gaisare?

– Tack så jättemycket för fyra fina år och lycka till framöver. Det har varit en fin tid som jag är väldigt glad över.

GAIS lyckönskar nyblivna pappan Tommi i hans fortsatta karriär och tackar för de mycket förtjänstfulla insatser han gjort för klubben!

Text: Daniel Björnalm