En av våra största målvakter har lämnat oss

GAIS har sorg då Leif Andersson har lämnat oss. Leif blev 87 år. Sällskapets tankar går till hans närmaste och kära.

Leif Andersson var en stor målvakt och då inte bara till den kroppsliga resningen med 95 kilo fördelade på 187 centimeter och skostorlek 45 – han var en stor målvakt sett till antalet matcher han spelade för GAIS och de meriter han samlade på sig.

Leif kom att spela sammanlagt 536 matcher för Grönsvart (plus matcher för Alliansen mot utländska lag) varav 314 seriematcher åren 1953-1969. Han är slagen av blott en annan GAIS-spelare: målvaktskollegan Sören ”Zamora” Järelöv som nådde upp till 323 seriematcher.

Från den lilla kvartersklubben Stanley i Gamlestaden i Göteborg via Sävedalens IF kom han som 21-åring till GAIS. I Sävedalen spelade han A-lagsfotboll med Bertil ”Bebben” Johansson och Åke Norén som ju båda med tiden hamnade i IFK Göteborg. Till kamraterna ville inte Leif. ”Det var ju GAIS jag ville till. Att skriva på för Blåvitt hade känts som ett stort svek” förklarade han i GAIS jubileumsbok från 1994. ”Min pappa var gaisare, så det var helt naturligt att jag också blev det”.

Leif kom till det GAIS som säsongen 1953/54 tog klubbens senaste SM-guld men med sina tio matcher räckte inte det för en medalj för Leif då lagets andre målvakt Curt ”Töta” Torstensson gjorde dussinet matcher. Duon delade nämligen på målvaktsansvaret. Men det bör noteras att det var just Leif som stod i målet när GAIS vann seriefinalen borta mot Helsingborgs IF med 3–2 liksom 0–0-matchen mot Jönköpings Södra då guldet säkrades. Han spelade under sina år i föreningen alla åtta kvalmatcherna till allsvenskan och var inte med om att förlora en enda. Utöver fotbollen ägnade han vintersäsongen åt handboll i Atos vilket han gjorde i 25 år.

Leif Andersson fick ta emot GT:s Kristallkulan 1967 och han tilldelades också den första Hedersmakrillen 1961. Han fick ta emot GAIS guldring efter att ha gjort tio säsonger i A-laget och Leif valdes 2018 in i Göteborgs fotbollsförbunds Hall of Fame.

Han var reservmålvakt i det svenska A-landslaget vid sex tillfällen och spelade två B-landskamper.

GAIS kommer i samband med lördagens träningsmatch mot Östers IF på Bravida Arena att uppmärksamma Leif Andersson.