Emil Wahlström vill ta täten i GAIS

För drygt två veckor sedan stod det klart att den rutinerade mittbacken Emil Wahlström skrivit på för GAIS. Efter 16 år på Hisingen flyttar den lugna och sympatiska mittbacken till fastlandet och Grönsvart. GAIS.se lyfte på luren och tog ett snack med Emil om hans första intryck av klubben och förväntningarna på säsongen. 

 Emil Wahlström är ett bekant namn för den som följt Allsvenskan det senaste decenniet. I 16 år har han varit en nyckelspelare i BK Häcken och han har gjort över 300 matcher för hisingsklubben. När Emils kontrakt gick ut i höstas och han inte erbjöds någon förlängning var det många klubbar som var intresserade av den meriterade backen. Valet föll tillslut på GAIS och vi passade på att ta ett snack med Emil om den första tiden i laget.

Hej Emil, hur är läget?

 Det är bara bra tack.

Först och främst, varmt välkommen till GAIS! Vi börjar med en klassisk sportfråga, hur känns det att vara här?

– Det känns jätteroligt!  I början handlar det mycket om att träffa och lära känna alla. Jag känner Alexander Angelin, Karl Bohm, Damir Mehic och Niclas Andersén och det har varit väldigt lätt att komma in i gruppen, det har gått fort.

Vad är ditt första intryck av spelartruppen och ledarstaben?

 Alla är jättetrevliga och välkomnande. Det är en väldigt bra och entusiastisk stämning i omklädningsrummet. Det är tydligt att alla i laget har väldigt roligt tillsammans, det är inga grupperingar utan man umgås och pratar med alla de andra spelarna. Sen är det en lite yngre spelartrupp än vad jag är van vid vilket är roligt.

– Jag har haft kontakt med Bosko en längre tid och vetat om hans och klubbens intresse. Han är väldigt rak person, han säger vad han tycker men är samtidigt väldigt mån om att spelarna ska kunna få säga sitt. Det finns en tydlig idé i hans sätt att arbeta som känns väldigt bra. Dessutom har vi Patrik Ingelsten som har mycket rutin från sin spelarkarriär, han bidrar både med sitt lugn och sin erfarenhet. Fysioterapeuten Josefin Yman har varit otroligt hjälpsam och känns driven och kunnig. Fystränaren McDonagh verkar också väldigt kompetent och duktig, han är noggrann i sitt arbete och har verkligen imponerat på mig med sin pondus och sitt kunnande. Den typen av personer behöver man i ett fotbollslag, det är många viljor och då krävs det starka ledartyper både på plan och i ledarstaben för att driva det framåt.

 Hur känns det att som en mer rutinerad spelare komma in i ett ungt lag?

– Jag tycker att det känns spännande och lite nytt. Jag är i en ålder där man vill ta mer ansvar, när man spelat professionell fotboll så pass länge som jag har så vill man ta vara på det och hjälpa gruppen och lagkamraterna. Det är en fördel i den här åldern, att man kan dela med sig av sin kunskap till klubben, ledarstaben och de andra spelarna. Gör man inte det så slänger man bort styrkan som kommer med rutinen. Det är en rolig utmaning när de yngre spelarna är öppna för att lära sig och ta emot ens hjälp.

Hur kom det sig att du valde GAIS?

 Eftersom att jag aldrig varit i en situation där jag inte haft ett kontrakt tidigare så var det en lite speciell situation. Jag pratade med Bosko ganska tidigt och kände till hans intresse. Jag fick snabbt en känsla av att Bosko verkligen var intresserad och GAIS är ju något av en sovande storklubb, det finns väldigt mycket historia och intresse kring klubben. Jag har mött GAIS många gånger och de brukar alltid ha ett bra lag, det kändes som en helhet som passade mig. Det fanns ett genuint intresse av att jag skulle kunna bidra med mina styrkor och göra något bra för klubben, vilket i slutändan är vad fotboll handlar om. Jag hade erbjudanden från utländska klubbar som jag tackade nej till, en anledning är att jag älskar Göteborg och har starka band till staden. Att få representera GAIS och Göteborg är speciellt för mig, det är en genuin känsla som är viktig i fotbollen. Det här är min stad som jag brinner för, det ger den där extra energin.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?

 Jag skulle säga att jag är en lugn försvarsspelare med bra speluppfattning och bra fötter. Jag tycker även att jag utvecklat mina ledaregenskaper, jag är bra på att samarbeta och är verbal på planen. Min starkaste egenskap är att jag sprider ett lugn och en trygghet till mina medspelare. Det är viktigt när man är försvarare att kunna sätta en trygghet i laget.

Och som person?

 Jag är en lugn person, både på och vid sidan av plan men ändå ganska social. Jag kanske inte är den som dansar omkring i omklädningsrummet men jag tar för mig, pratar och diskuterar med människor. Det är något man lärt sig när man mer eller mindre är uppfödd i ett omklädningsrum bland alla sorters människor.

 På måndag stundar det första derbyt mot IFK Göteborg sedan 2012, är det något man märker av i truppen?

 – Matchen mot Blåvitt är speciell för hela föreningen och alla gaisare. Det kommer att bli sjukt häftigt och kommer att smälla ordentligt!

Det är dock inget jag räds för, jag har mött blåvitt innan och det är såklart roligare att slå dem än alla andra lag. Det blir något lite extra kring derbyn, en go känsla i kroppen. Det är en bra möjlighet för oss att göra något extra bra innan serien ens har börjat.

Till skillnad från dina lagkamrater har du spelat många derbyn mot Blåvitt tidigare. Har du några tips till dina nya kollegor inför matchen?

– Jag tror att det handlar om att kunna kontrollera sitt adrenalin och sina känslor på rätt sätt. Det är ofta mycket spänningar innan matchen så det handlar om att slappna av och se matchen som en möjlighet att få ut sin energi på rätt sätt. Derbyn handlar om psykologi och energi mycket mer än vem man möter och taktik. Får man en skön känsla i gruppen så har man en bra chans oavsett vilket motstånd som ställs på banan. Det är en fin möjlighet att kunna ge något bra till supportrarna och börja bygga på något tillsammans.

Vad är din ambition med GAIS?

 Min ambition, och det jag ser fram emot, är att få vara med och utveckla något tillsammans med klubben och laget. Jag har länge spelat på hög nivå och jag vill ta med mig mina erfarenheter och ge något till klubben. Jag vill inte bara vara den som utvecklas med gruppen utan den som tar täten i det långsiktiga byggandet av något bra i klubben. GAIS är i en långsiktig process av att bygga upp en stabil grund och jag ser verkligen fram emot att kunna få förtroendet att hjälpa till på alla punkter jag kan och vara en betydande del i det arbetet.

Jag var i Häcken under en väldigt lång tid och då blir man lite bekväm av sig. Det här är en ny utmaning där jag känner att jag kan bidra med något och både ge och få uppskattning.

Hur tror du att det går i år? Skjut från höften!

– Jag ser det som att vi har goda chanser att få en väldigt positiv säsong. Vi har ett lag med skickliga spelare och mycket talang. I Superettan så svänger det mycket, ett lag som hamnar i botten ena året kan vara med och slåss i toppen nästa. Kan vi få till en solid grund, en trygghet att bygga vidare på så kommer det gå bra. I det arbetet vill jag bidra med min rutin, ålder och vilja att hjälpa till.

 Vi tackar Emil för en trevlig pratstund och önskar honom ännu en gång varmt välkommen till GAIS!

 

Text: Axel Fälth

Bild: Fotbollskanalen.se