GA12

Edin Hamidovic matchhjälte i Svenska Cupen

På ett kylslaget Borås Arena stod GAIS under måndagskvällen för en fin prestation och betvingade erkänt hemmastarka IF Elfsborg med 3-2 i den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. Stor hjälte för Atleterna blev Edin Hamidovic som kyligt placerade in 3-2 och sedan jublade inför en stor skara tillresta bortafans.

Segern var ingalunda orättvis efter att GAIS i ett av vinter-OS inspirerat väder åsamkat knallelagets dess första förlust för året. Underhållningsvärdet var högt i en match som det svängde i.

GAIS fick en fin start på kampen då Andreas Östling påvisade att den gamla klyschan att skjuta alltid lönar sig har en hög sanningshalt. Efter att lättvindigt vänt bort Elfsborgs rutinerade Samuel Holmén provade han lyckan. Högerträffen var distinkt avlossat från 24 meter men insatsen av unge David Olsson i hemmaburen lämnade en del i övrigt att önska då denne fumlade in bollen mellan benen.

Glädjen varade inte länge utan kvitteringen blev faktum när bollen landade i nät bakom Damir Mehic redan sju minuter därefter. En vänsterhörna från Årets Idrottare i Gästrikland 2013, Simon Lundevall, fann det gulklädda hemmalagets mittback Joakim Nilsson vid bortre stolpen. Reslige Nilsson lyckades i kamp med en försvarare stöta in bollen bakom en chanslös Damir.

Kort därefter var det återigen dags för Damir att hämta ut en boll från maskorna. Jörgen Mörnbäcks (som självklart var på plats) favoritlag tilldömdes en frispark på straffområdeslinjen. Många i publiken trodde nog att Stefan Ishizaki skulle försöka knorra in den, men fram kutade Issam Jebali och krutade in en hård vrist lågt i Damirs högra burgavel.

Även boråsarna hade svårt att behålla ledningen en längre stund och matchens delikatess kom att kvittera ledningen fyra minuter senare. Ett centralt uppspel av Elfsborg blev misslyckat och en felpass till Dusan Djuric gav denne tid att titta upp. Snabb i tanken i vanlig ordning och långskottet från nästan halva planen seglade över en målvakt med hög utgångsposition. En i sanning vacker prestation.

Elfsborg hade ett fint läge i slutet av halvleken att ånyo återta ledningen via en trippelchans. Först var kapten Calle Nyström nära att stöta in ett hårt inlägg i eget mål och på den efterföljande hörnan fick boråsarna två bra skottlägen. Det första täcktes undan av försvarare och på den sista så sköt Daniel Gustavsson rakt på Damir som reflexräddade det höga skottet.

GAIS förde under stundom spelet

Att ett lag besökandes Borås Arena har mer boll än hemmalaget är väldigt ovanligt men GAIS första halvlek var mycket fint genomförd och renderade i ett större bollinnehav än sina motståndare. Även i början av andra halvlek var fallet så innan laget mattades av det hårda jobb killarna fick lägga ned på att jaga ett under stundom skickligt rullande hemmalag. Påtvingade platsbyten på grund av tvingade byten underlättade inte heller. Innan Elfsborg tog över och förde spelet hann dock måltjuv Hamidovic visa att hans näsa för mål kan komma visa sig bli guld värd för GAIS under säsongen.

Ett av förvånansvärt många bolltapp från hemmalagets sida snappades upp av pigge Junes Barny. Junes var inte sen att nyttja det och satte fart framåt. Edin tog en löpning åt höger och en magnifik passning i djupled från det före detta Marocko-proffset gav Edin tid att sikta och vips så träffade han samma maska som Jebali träffade under den första halvan. För andra gången i matchen hade GAIS ledningen.

I sin jakt på kvittering bytte nye tränaren Jimmy Thelin in både Jesper Karlsson och Per Frick. Fram till de sista skälvande minuterna hade lagen varsitt bra läge att göra ytterligare mål. Inbytte speedkulan Karlsson sprang i misstänkt offsideposition till sig ett bra läge men avslutet missade mål. Missade mål gjorde också GAIS August Wängberg när han var först på en kantfrispark från höger. Wängberg, som svarade som så ofta förr för en prickfri laginsats, fick tyvärr inte sin nick på mål utan den landade på läktaren där GAIS-klacken huserade i förra årets match mot Norrby IF.

Slutminuterna kom att bli rafflande

GAIS sjönk alltmer mot slutet av matchen och att man fick med sig vinsten ska man inte bara tacka Edin för utan även Damir ska hyllas för det. Reflexerna har uppenbart inte försämrats från förra året, det är uppenbart. Reflexräddningarna på närskottet och nicken från två meter i sista sekunden var av yppersta klass och avgörande för att tre pinnar tillföll atleterna i gruppspelet. En bra målvakts bästa vänner är stolparna sägs det. Även ribban torde kunna inkluderas i det uttrycket, om inte annat med tanke på det vackra kvitteringsförsöket från hemmalaget då en cykelspark träffade just ribban. Domarens pipa ljöd till slut och jubel i det grönsvarta läget efter en imponerande seger och en mycket fin start på gruppspelet.

En fin skalp av Boskos mannar och ett härligt tecken på att lagbygget är på väg att byggas till något riktigt bra. Glöm nu inte att följa nästa match i cupen som är nu på söndag borta mot Hammarby IF. Varför inte åka på en stockholmstripp till helgen och se om den staden kan bjuda på fest så som Borås gjorde denna måndag?

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – Niklas Olsson, Calle Nyström, Niclas Andersén – August Wängberg, Marcus Bergholtz, Dusan Djuric (Calle Wede 60), Andreas Östling (Jonas Lindberg 40), Erik Westermark – Junes Barny (Jesper Westermark 77), Edin Hamidovic.

Målen
0-1 Andreas Östling (Dusan Djuric)
1-1 Joakim Nilsson
2-1 Issam Jebali
2-2 Dusan Djuric
2-3 Edin Hamidovic (Junes Barny)

Försäsongens poängliga

  • 4 poäng: Andreas Östling (1+3)
  • 3 poäng: Edin Hamidovic (3+0)
  • 2 poäng: Junes Barny (1+1) och Dusan Djuric (1+1)
  • 1 poäng: Calle Wede (1+0), Marcus Bergholtz (1+0), Erik Westermark (1+0), Ajdin Zeljkovic (1+0), Jesper Westermark (1+0) och Stefan Ilic (0+1).

GAIS har vid sidan av ovanstående poänggörare också bjudits på ett självmål.