Edin-Hamidovic-3

Edin Hamidovic: ”Laget går före allt!”

Styrkan sitter i håret på GAIS nyförvärv Edin Hamidovic, som sticker ut hakan och vågar offra ett ögonbryn om han inte gör 15 mål under kommande säsong.

I januari ansluter Edin Hamidovic till GAIS. I årets upplaga av Division 1 Södra imponerande Edin med sitt målskytte och var en bidragande orsak till att hans Husqvarna tillslut räddade kontraktet i serien. GAIS.se tog ett snack med den frispråkige Edin om gamla idoler, förväntningar inför nästa år och en turbulent säsong präglad av sorg.

Redan den tredje augusti blev det officiellt att Edin Hamidovic skulle ansluta till Grönsvart inför säsongen 2018. Han är född och uppvuxen i förorten Öxnehaga strax utanför Jönköping och det var också i IFK Öxnehaga som fotbollskarriären tog sin början. Redan som fjortonåring la Edin skorna på hyllan, efter att ha brutit benet tappade han suget för fotbollen. Men efter att en lärare i princip tvingat Edin att söka sig till fotbollsprogrammet på gymnasiet så kom suget för fotbollen tillbaka, och tur var väl det. Väl där fick Jönköping Södra IF upp ögonen för den målfarlige anfallaren som anslöt till klubbens juniorlag.

Efter att ha noterats för två A-lagsmatcher och ett mål (mot GAIS) i J-Södra tog Edins karriär honom vidare till Skövde AIK och Motala AIF. De senaste två säsongerna har Edin huserat i sina hemtrakter och representerat Husqvarna FF där han öst in poäng för laget. 2018 är det dock Grönsvart som gäller och GAIS.se tog ett snack med Edin för att lära känna honom lite bättre.

Hej Edin, hur är läget?

– Det är jättebra, jag är precis hemkommen från jobbet.

Först och främst, välkommen till GAIS! Hur känns det nu några månader efter att du skrev på för Grönsvart?

– Jättebra, det känns som ett väldigt bra beslut. När jag precis skrivit på så kände jag ”wow! jag har signat för GAIS!”. Det märks att GAIS är en stor och anrik klubb, det var många supportrar som hörde av sig på sociala medier så jag kände mig välkommen direkt. Men jag hade kontrakt med Husqvarna säsongen ut så det var bara att fortsätta som vanligt med träningar och jobb. Det var såklart lite svårt att bibehålla fokus när det blev klart med GAIS, men jag var proffsig och körde på. Två timmar efter att jag skrivit på var det träning med Husqvarna igen.

– Det var viktigt för mig att lämna Husqvarna på ett snyggt sätt. Vi hade en turbulent säsong som slutade med ett räddat kontrakt och en tiondeplats i Division 1 Södra. Efter säsongen var över kände jag att jag kunde lämna klubben med stolthet, att jag inte hade lämnat laget i skiten så att säga. Jag fullföljer alltid mina uppdrag till hundra procent oavsett om klubben ligger i botten eller toppen. Jag ville såklart komma till GAIS redan i somras men Husqvarna hade svårt att hitta en rimlig ersättare så då lämnade jag som bosman efter säsongen och var med och räddade kontraktet.

Var det självklart att det skulle bli GAIS?

– Det fanns väldigt många lag som var intresserade men inget som var lika intressant för mig som GAIS. Det var klubbar i både Superettan och Allsvenskan men det var inget som följ mig i smaken. Jag ville till en klubb som jag kan stå för och som liknar mig som människa. Jag är en lugn, ödmjuk och frispråkig förortskille som gillar att vara en underdog.

– Jag visste att GAIS är en stor och anrik klubb men insåg nog inte hur stor den är innan jag kom till Gaisgården och fick se faciliteterna och träffa Bosko och Tomas Andersson. Det finns mycket historia i klubben, när jag tänker GAIS så tänker jag direkt på legendarer som Wanderson och Samir Bakaou. Så jag sa det till min agent ”GAIS eller inget! Hör av dig när du fixat det”. Jag tvingade honom i princip, men det var hit jag ville enkelt.

Flytten till GAIS innebär steget upp från Division 1 till Superettan, hur nervös var du när GAIS inför sista omgången låg på negativ kvalplats?

– Ett tag var jag nästan förberedd på att laget skulle få kvala. Jag har mött Mjällby och för mig är det rätt sjukt att det laget lyckades komma tvåa i serien. Det är knappt ett fotbollslag, jag hade aldrig varit orolig även om GAIS hade fått kvala.

– Istället blev det bästa möjliga utfall, GAIS fixade kontraktet och ÖIS fick kvala istället. Jag såg kvalet och det var ren tur att ÖIS klarade sig kvar med den fotbollen som de spelade, om man nu kan kalla det fotboll. Sen kommer den unge killen (Mohamed Said) in, som bara älskar att spela fotboll och är totalt orädd och vänder på matchen. Det är tjusningen med fotboll, att det kan svänga så snabbt ibland. Kolla på Tobias Sana till exempel, ena stunden nöter han bänk i blåvitt och ett halvår senare så missar han markeringen på Benzema i Champions League.

Kanske lite roligare för dig att få spela derby nästa år?

– Det är klart att man hellre har kvar ÖIS än möter Mjällby. Som fotbollsspelare vill man spela matcher som man minns och derbyn minns man. Jag har mött Mjällby ofta och det är inga matcher man minns alls. De är riktigt tråkiga därnere på Listerlandet, ett gäng trötta bönder.

– Dessutom åkte J-Södra ur vilket är kul. Jag fick många gliringar från kollegor som är södraiter under hösten om att GAIS skulle få kvala men jag sa hela tiden till dom att J-Södra skulle hamna på kvalplats och åka ur Allsvenskan. Jag tryckte upp en massa Trelleborgs-flyers och spred på jobbet när det var klart, man ville såklart jävlas med alla som håller på J-Södra!

När du spelade i J-Södra hade du Mats Gren (numera sportchef i IFK Göteborg) som tränare, hur var det?

– Jag vill inte uttala mig om det…

Har det alltid varit självklart att det skulle bli fotbollen för dig?

– Absolut, jag har alltid brunnit för fotbollen och jag kollar väldigt mycket på fotboll. Allt från att titta på när några kompisar spelar i division 6 till Champions League.

Håller du på något lag?

– Ja, faktiskt! Det är så tråkigt att hålla på lag som Real Madrid eller Barcelona, det har aldrig lockat mig. Men så var det en arbetskamrat som tipsade mig om Port Vale. Då låg dom i League One men åkte ur och spelar numera i League Two. Och så har jag följt GAIS väldigt intensivt nu under hösten såklart!

Port Vale alltså…otippat! Ville Viljanen spelade faktiskt för både Port Vale och GAIS i sin karriär.

– Det är ju sjukt!

Jag antar att det finns några favoritspelare med?

– Miroslav Klose har alltid varit en stor favorit. Sen gillar jag många jugoslaviska spelare, som Davor Šuker (Kroatiens skyttekung i VM 1998) men den bästa är nog Ronaldo. Alltså den riktiga Ronaldo, den feta brassen! Han är nog den bästa anfallaren någonsin.

– En annan favorit när jag var liten var Jay-Jay Okocha, jag gillade honom så mycket att jag till och med började presentera mig för folk som ”Jay-Jay” istället för Edin, det är ganska sjukt. Det smeknamnet har jag faktiskt fortfarande.

Edin stod för en imponerande säsong i Husqvarna FF, med 20 mål och 8 assist på 25 matcher vann han poängligan i serien. Men för laget och Edin blev det en tung säsong. I augusti gick lagets sportchef Issa Iskander mycket tragiskt bort. En tung förlust både för laget och Edin personligen.

– Det var väldigt tufft, vi förlorade vår Issa i augusti. Jag och Issa hade en väldigt fin relation, vi var som bröder och umgicks privat. När han blev sjuk var det jävligt tufft, Issa var med i förhandlingar när jag skrev på för GAIS och han var väldigt glad för min skull. ”Edin du gör helt rätt val. Du kommer till en grym klubb, nu är det upp till dig!” sa han. Han var fantastisk, jag har aldrig sett en sportchef som Issa. Han var med och såg alla våra träningar, plockade konor, hämtade skor och åkte på alla bortamatcher.

– Han gick bort måndagen den 14 augusti. Jag minns att vi skulle träna dagen efter, det gick ju inte. Vi skulle återgå som att ”allt var normalt” men vi tränade knappt den veckan. Begravningen var på torsdagen samma vecka och på söndagen hade vi match mot Landskrona. Klubben hade försökt få matchen framflyttad men det gick inte Landskrona med på. Jag satte 3-3 målet i 88:e minuten och det kändes som en gåva från Issa. Det var mäktigt!

– Det var ganska intensivt med matcher då. När vi skulle spela hemmamatch var det extra jobbigt, Issa satt alltid på samma plats och att inte höra hans röst och peppande och se hans plats stå tom var tufft. Det blev en jobbig höst både för mig personligen och för klubben. Issa gick bort tio dagar innan jag skrev på för GAIS, innan jag skulle träna åkte jag och hälsade på honom och tog med mig tårta och makrill. ”Fan vad det luktar fisk” sa han. Han gick bort alldeles för tidigt, livet går fort.

Under hösten lyckades Husqvarna FF klara sig från degradering i Division 1 Södra. Mycket tack vare Edins många viktiga poäng. Trots den tunga hösten fortsatte den hårt arbetande måltjuven göra sitt, 14 poäng under våren kompletterades med lika många under höstsäsongen.

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?

– Jag gör mina mål och jobbar alltid stenhårt för laget. Jag har bra teknik och avslutar och springer mycket. Jag prioriterar alltid laget för mig själv, laget går före allt annat!

När du skrev på för Husqvarna beskrevs du som en klassisk ”tia” men den senaste säsongen har du spelat anfallare, vilken position föredrar du?

– Jag har spelat som en renodlad ”nia” den här säsongen, jag spelar inte tia alls längre. Det var vår tränare som spelade mig som anfallare under försäsongen, det flöt på bra och jag gjorde tolv mål och på den vägen är det. Jag spelar såklart där tränaren vill ha mig men det är som nia som jag kommer till min rätt.

Vad har du för förväntningar inför säsongen 2018?

– Det är svårt att säga just nu, jag flyttar till Göteborg i december och ansluter till laget i början av januari. Men målsättningen är att vi ska vara i Allsvenskan 2020 och då får man arbeta successivt, Bosko får sätta sin prägel på laget och så tar vi det därifrån.

I samband med att du skrev på för GAIS läste jag en intervju på Husqvarnas Svenskafans-sida där du utlovade 15 mål i Superettan nästa säsong. Är det ett uttalande du står fast vid?

– Jag står fast vid det!

Vi kör ett litet vad, 15 mål annars ryker håret?

– Nej för fan, håret är allt jag har! Håret är A och O, min styrka sitter i håret.

Lite som den bibliska figuren Simson? Det är ett bra alternativ till smeknamn om du av någon anledning skulle tröttna på Jay-Jay. Men inte håret alltså?

– Nej, men jag kan raka av ett ögonbryn istället!

Höger eller vänster ögonbryn?

– Vänster, närmast hjärtat!

Bra! Då säger vi det, 15 mål annars ryker ögonbrynet! Tack för en trevlig intervju Edin!

– Tack själv! Jag längtar till vi sätter igång, det kommer bli bra det här!

Text: Axel Fälth