Norrby-GAIS-1

Djuric och Svahn tillbaka i truppen mot Gefle IF

GAIS välkomnar Gefle IF till Gamla Ullevi i en match där Grönsvart ska studsa tillbaka efter den chockartade förlusten i Varberg.

Det råder inte något tvivel om hur viktig matchen är för alla som bryr sig om Grönsvart och klubben uppmanar alla supportrar att sluta upp på tisdag (23/5) kl. 19.00 för att stötta laget till tre värdefulla poäng. GAIS Tifo har inför matchen också gått ut med budskapet att ”vi skall tillsammans göra det som krävs för att lyfta fram laget” samt att det är ”full stöttning gäller från avspark till slutsignal”.

GAIS.se fick ett snack med Benjamin Westman efter det att laget avslutat sin matchförberedande träning på måndagen. Syftet var att stämma av om laget lyckats ta sig vidare efter debaclet i Varberg och nu är redo för att ta revansch mot Gefle.

Matchen mot Varberg måste ha varit din kämpigaste upplevelse som tränare. Vad har du gjort för att hantera känslor och samla tankar fram till idag?

– Det har varit svårt såklart. Att släppa in mer än tre mål känns förnedrande, allt över två är väl egentligen för dåligt. Men att släppa in sju bollar, det finns ju bara inte. Att vi individuellt och som grupp gör en sådan insats, vad ska man säga? Det som hände där ska inte få hända, det ska inte kunna hända.

– Efter matchen var vi nog i chock och sedan övergick det väl efter hand till en stor tomhet. Men sedan får man inte bli handlingsförlamad utan man måste börja reda i det trista som hänt och det har vi också gjort under veckan. Så nu har vi ändå kommit till ett läge där vi ställt om och är redo för att nästa match.

Men går det ensa att analysera och reda ut vad som gått fel i en match som man förlorar med 7-1?

– Ja, det gör det men det blir ju väldigt annorlunda mot tidigare matcher under säsongen, inte minst med tanke på att just defensiven sett bra ut under seriens inledning. Så vi har försökt att hålla oss till samma rutiner som efter andra matcher, alltså att vi kollar matchen och visar valda situationer för spelarna och diskuterar hur vi kan göra bättre i kommande matcher. Det handlar ju om att vara noggranna och förmedla det ansvar som vi alla har, både som enskilda individer och som en kugge i laget.

Vad är det för situationer som ni visat spelarna efter den matchen?

– Det var som du förstår fler saker än vanligt, men en sak som var enkel att välja ut var ju att vi bara fick behålla vår ledning i knappt en och en halv minut. Där måste vi kunna vara coolare och se till att befästa den ledningen klart längre än så.

– Men sedan är det klart att vissa saker inte går att instruera. Vi släpper några billiga mål och det handlar både om individuella misstag och att vi gemensamt går bort oss. Men vi kunde se en passivitet i vissa lägen som det inte finns plats för och i några fall spelar vi för nätt på egen planhalva och blir straffade när vi tappar boll.

Hur ser du på ditt eget ansvar för det som hände?

– Jag duckar inte för mitt ansvar för det som hände. Det går inte att smita undan när man tränar en klubb som GAIS och det har jag också varit tydlig med när jag träffat supportrar och folk som bryr sig om klubben. Alla i gruppen har varit väldigt ödmjuka inför situationen, till och med de som inte var med i truppen, och detsamma gäller såklart även för mig själv.

Finns det en risk att en sådan förlust sätter sig i spelarnas självförtroende eller deras tro på lagets förmåga?

– Det är klart att det sätter spår, jag skulle säga att det framför allt sätter ett djupt hack i själen. Men när man bearbetat händelsen så måste man också vara professionell och börja jobba på att studsa tillbaka. Det som hände var chockartat, men man definieras inte av att man gör misstag utan hur man agerar när det gått fel. Det viktiga nu är att vi kan hantera den kommande matchen på bästa sätt och man kan ju säga att truppen just nu utmärks av en enorm revanschlust.

Vilka förändringar eller åtgärder har du och laget gjort för att det inte ska hända igen?

– Det kan handla om både mentala och taktiska bitar. Så till att börja med, lärdomen att om man har man varit i skiten vill man inte tillbaka på några villkor. Jag tror att alla som var med i Varberg skämdes efter matchen och den känslan vill ingen av oss känna igen. Sedan kan det ju handla om det som jag nämnde tidigare, hur vi ska agera i ledning och anpassa spelet på egen planhalva lite bättre efter resultatet. Det finns andra taktiska saker också men det hoppas jag att vi kan visa på planen snarare än att jag berättar om dessa här.

Hur är känslan inför matchen i morgon då? Känns det som en måstematch?

– Det är kanske lite mer spänt än vad det brukar vara, men det funkar ju inte att trycka på panikknappen och slänga allt vi gjort överbord. Vi måste förbereda oss med noggrannhet och struktur och det handlar mycket om att sätta fokus rätt saker. Våra tankar måste vara på det vi ska göra på planen snarare än att vi låser oss vid resultatet i Varberg. Men det råder ingen tvekan om att det är viktigt för alla i laget att vi gör en bra prestation mot Gefle.

Vilka är det då som får förtroendet att bidra till att vi studsar tillbaka?

– Jämfört med förra matchen så kommer Johan Svahn och Dusan Djuric tillbaka medan Sebastian Möller och Alibek Aliev utgår på grund av sjukdom. Vi hade något som gick runt i gruppen i förra veckan, det är inget allvarligt men varken Sebastian eller Alibek var helt redo för att spela mot Gefle.

GAIS Tifo har inför matchen kommenderat full stöttning från läktaren för att lyfta fram laget till tre poäng. Hur låter det?

– Helt fantastiskt! Jag förstår att det är svårt att be om stöd för laget efter matchen i Varberg men jag vet hur oerhört mycket det kan betyda för killarna när man har klacken i ryggen. Jag hoppas att det stämmer och att vi verkligen kan betala tillbaka på planen.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Gefle IF
När: Tisdag 23/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Victor Wolf, Stockholm.

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du ditt inköp via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Alexander Leksell, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Mattias Kano, Erik Jonasson Westermark, Arvin Shojaee, Johan Svahn, Dusan Djuric, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Dan Keat, Rickson Mansiamina, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.

Utanför truppen: Felix Kasper, Pascal Olsson, Ajdin Zeljkovic Sebastian Möller och Alibek Aliev,

Poängligan
GAIS interna poängliga ser ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Malcom Moenza (0+1),  Andreas Peterson (1+0).

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström, Steven Old
och Johan Svahn (samtligas varningar är ”nollade” sedan tidigare).
2 varningar:
Alexander Leksell och
Alibek Aliev.
1 varning:
Dan Keat, Dusan Djuric och Niclas Andersén.

Motståndarkollen
Du hittar information om Gelfe IF i gårdagens Motståndarkollen.