dj_web

”Det är ju mitt jobb – bollen ska in helt enkelt!”

Den 6 januari, är nog ett av GAIS nye anfallare David Johannessons viktigaste datum i livet. Den dagen ska nämligen hans första barn födas enligt beräkningarna. Men dagen efter står också högt i kurs hos anfallaren.
-Jag är så taggad på att få komma igång att träna med GAIS, jag bara längtar till den 7 januari!
– Hoppas verkligen jag får ihop det, jag vill ju inte missa någon av händelserna.
Flickvännen heter Jana och att det blir en pojke vet de redan, ”det gick inte att missa – det syntes väldigt tydligt på ultraljudet.”
29-årige David Johannesson, som skrivit på ett tvåårskontrakt med GAIS, kommer närmast från Varberg, men är född och uppvuxen i Åmål.
-Därifrån har GAIS nog inte haft så många spelare förut, mer än Ulf Larven Johansson. Honom sprang jag på häromdan, berättar David. ( Ulf Larven Johansson spelade i GAIS 1986-88 och vann den interna skytteligan -87).
David började spela fotboll som knatte i IF Viken, som för övrigt också var Larvens moderklubb. Som 15-åring gick David vidare till Fängersfors IK.
– Vi var några kompisar som ville spela A-lagsfotboll och det fick vi göra där. Min storebrorsa spelade i samma lag.
Sedan harvade han runt i lite olika lag i Dalsland med omnejd för att kombinera fotbollen med både ishockey och jobb, först i byggbranschen och sen som säljare, bland annat av bilar.
2008 kom han till IFK Åmål och blev kvar där i fem år. När han började låg laget i division 4 och när han slutade gick det just upp i div 2. Och David själv gick upp i eliten – närmare bestämt Ljungskile och Superettan.
– Jag har alltid gjort mycket mål och därför fick jag provspela där och lyckades riktigt bra, så jag fick ett tvåårskontrakt.
– Då slutade jag med hockeyn också. Skaderisken var lite för stor, men jag lyckades förstås avsluta med att både skada handen och få sy 32 stygn i munnen. En och annan stifttand fick det bli också…
Sedan dess satsar han allt på fotbollen och jobbar inte heller med något annat vid sidan om.
– Jag var så pass gammal, 26 år, när jag hamnade i elitfotbollen att jag dels är nöjd med att kunna leva på att spela, dels vill lägga all kraft på det för att se hur långt jag kan komma.
I Ljungskile fortsatte David göra mål. Båda åren vann han den interna skytteligan. Och trots att han hade en besvärlig meniskskada och missade första delen av säsongen i Varberg i fjol, så vann han faktiskt den interna skytteligan även där.
Satsar du på samma sak i GAIS?
– Självklart – det är ju att göra mål som driver en anfallare. Man vill så gärna visa vad man kan, lite av ”kolla vad duktig jag är”, skrattar han.
Du har sagt att du inte hittade några ”minus” hos GAIS när du listade olika alternativ. Vilka var ”plusen”?
– Många. Jag fick en positiv känsla av att GAIS har något på gång när jag pratade med Westman och Mohlin, som jag känner och gillar från Varberg. Hela föreningen verkar dra åt samma håll och jag tänkte att fan vad gott att få bidra, att få sparka in det där avgörande målet.
David har dessutom spelat med flera av de andra nyförvärven, både Luka Mijaljevic, Steven Old och James Sinclair, tidigare.
– Det är klockrena spelare GAIS har värvat. De är riktiga karaktärsspelare och vinnarskallar. Jag längtar verkligen till första dagen på Gaisgården!
– Och så publiken! GAIS-publiken är fantastiskt och varje år har matcherna på Gamla Ullevi varit en höjdpunkt. Det finns tradition i klubben och en hängivenhet hos supportrarna som är enorm. Jag har fått massor av gratulationer från urgaisare i både Varberg och Åmål sedan jag skrev på.
 
Vad hoppas du på av 2016?
– Att vi blir ett härligt slagkraftigt lag, som funkar bra tillsammans i omklädningsrummet. Och att jag själv fortsätter vara lite jobbig för försvararna och lyckas skjuta in bollen i mål många gånger. Det är ju mitt jobb – bollen ska in helt enkelt!
– Dessutom ser jag fram emot att få börja en säsong ”på riktigt”. Att slippa ligga i en bassäng och hålla på med rehab.
 
Beskriv dig själv som spelare med tre ord.
– Snabb, bra tillslag, löpstark.
… och som människa.
– Positiv, social, ödmjuk.
Efter att ha intervjuat David vill jag lägga till ett fjärde ord: pratsam!
– Ja, haha, jag har ju varit säljare… Och jag är sist ut ur omklädningsrummet efter träningarna – jag har alltid älskat att snacka och umgås med mina lagkompisar.
Text: Carin Linnér