cotegen

De bästa tipsen inför Cortègen

För många göteborgare är Valborg en sång av Håkan Hellström och en möjlighet till derbyfest på Gamla Ullevi. För andra är det ett tillfälle att sjösätta båten, öppna upp lantstället eller kanske att se årets upplaga av Cortègen. GAIS.se kan dock avslöja att öisarna hinner med BÅDE derbyt och Cortègen, de som vill…

För GAIS är valet enkelt, vi tror att alla med grönsvart hjärta går på match och ser Atleterna bättra på en redan utmärkt derbystatistik mot ÖIS. Men under veckan inför derbyt vill GAIS.se även uppmärksamma andra alternativa aktiviteter och vi har idag möjlighet att redovisa några riktigt bra tips för den som hellre går och ser på Cortègen.

Du som är Gaisare kan dock sluta läsa här. Säkra din biljett till derbyt via denna länk så ses vi på Gamla Ullevi på lördag 30 april kl. 15.00 för att fira Valborg.

Du som är mer intresserad av Cortègen vet säkert redan att karnevalståget som vanligt avgår kl. 18.15 från Chalmersområdet och kör sedan den traditionella rutten kring Avenyn och Vasagatan. Men faktum är att för inbitna karnevalsfirare kan festligheterna börja redan tidigare på dagen då det finns en rad olika förfester att besöka. GAIS.se uppmärksammade till exempel en inbjudan från Sällskapet Vett och Etikett som fanns med i tidskriften Dagens Adel. Där hälsar sällskapet ”unga och gamla med havsnära villa välkomna att avnjuta mat, dryck och allmänt skryt i sällskap av likasinnade” med start kl. 14.30.

GAIS.se kontaktade en företrädare för Vett och Etikett för att få veta lite mer om den kommande tillställningen och förhoppningsvis få ta del av bra tips kring Cortègen. Denna representant för sällskapet ville dock inte skylta med sitt namn i texten utan föredrog att bara kallas för Noppe.

Hej Noppe, hur går det med planeringen av den kommande förfesten?

– Det är sannerligen inte någon förfest. Det är en Bjudning enligt traditionens alla regler men det kanske du inte vet vad det är?

Nej, kanske det. Men berätta gärna…

– På en förfest äter man väl hamburgare och dricker öl. Vi kommer att servera gratinerad hummer och kryddstekt hjortrygg och till det dricker vi Chateau Vadeau från 1894. På en förfest sjunger man allsång medan vi erbjuder musik av en stråkkvartett. På en förfest har man intervjuer med tränare medan vi erbjuder ett seminarium i ”skatteplanering”. På en förfest pratar man fotboll men hos oss har diskussionsklubben Donald Trump-tema.

Jaha, då förstår jag skillnaden bättre. Men får vem som helst komma på er förfest, förlåt bjudning?

– Nej, självklart inte. Hit kommer unga aristokrater, gentlemän i gulnade studentmössor och andra som står för vett och etikett, det är därför vårt sällskap heter så. Ska man passa in här så har man välskött ekonomi, skepparkavaj och man sitter ner och kissar. Här släpper vi in framstående personer som står för kärlek och trohet och som rekommenderats av andra framstående personer.

Men er bjudning ska tydligen vara i ett tält, så det är ju inte direkt Nobelfesten?

– Jo, den jämförelsen är faktiskt väldigt bra. Valborg är vår motsvarighet till Nobeldagen och vår bjudning har stora likheter med hur Nobelfesten genomförs, fast troligtvis utan representanter från Kungahuset. Däremot kommer det många personer med…

Får jag avbryta dig där och bara fråga, är det där en ÖIS-pin som du har i kavajslaget?

– Det är inte en kavaj utan en jackett och jag föredrar faktiskt att tilltalas som Ni.

Jag blev bara lite nyfiken, det är ju derby på lördag och det krockar med er bjudning.

– Min unge man, vi som samlas vid denna bjudning prioriterar traditioner som Cortègen, plikter som att öppna lantställen och vi har en stark strävan att i andras ögon framstå som lite mer än vad vi faktiskt är. Vi ägnar gärna vår tid åt att följa utvecklingen på börsen eller vem som har finast gräsmatta i grannskapet, men vi vänder ryggen till sport.

Ok, jag förstår. Men kan du ge några tips på bra ställen för de som ska se att se Cortègen?

– Jodå, det kan jag visst det. Cocktailverandan hos Gamla Handelsstudenters Sällskap på Gibraltargatan och Öfvre Örgrytes Herrklubb som håller till i Villa del Blanc på Viktor Rydbergsgatan är utmärkta ställen. Dock krävs det ju medlemskap eller klubbslips för att komma in. Dessutom har Vasaordens Brödrasällskap en takterass på Aschebergsgatan som är välbesökt. Här bör man tala med Herr von Tratt om man vill förboka en plats.

Ok, tack för tipsen. Då säger vi på GAIS.se att Änglarna har åkt på pisk, gårdarna är grönsvarta och önskar en trevlig Valborg.

– Jag förstår inte vad du menar, men tack ändå.

Nej, ok men om jag säger att Du är det finaste jag vet, du är det dyraste i världen så kanske det känns bättre?

– Stöter du på mig? I så fall, tack men nej tack. Jag är inte lagd åt det hållet och nu måste jag ändå iväg och köpa knästrumpor så intervjun är härmed slut.

GAIS.se hoppas att tipsen ovan kan vara till hjälp för våra gäster på lördag och vill också understryka att Gaisare firar Valborg på Gamla Ullevi.