Dardan-Rexhepi-1

Dardan och Luka ska hitta målet mot Tvååker

Benjamin Westman vill se lagets ta ännu ett steg i sin utveckling i morgondagens match mot Tvååker. Och han vill se GAIS anfallsstjärnor Dardan Rexhepi och Luka Mijaljevic hitta målet.

En vecka har gått sedan upptaktsträffen och Plastpremiären mot Norrby. Nu är försäsongen verkligen igång och GAIS har hunnit med att slipa ytterligare på formen. I morgon är det genrep inför årets äventyr i Svenska Cupen och kl. 15.00 är det avspark på Valhalla.

Om du inte redan har köpt årskort så kan du passa på att göra det i morgon. Du kan också handla såväl souvenirer som fika på arenan och som vanligt går det bra att betala kontant eller via Swish. Som du säkert redan läst och hört så är det av största vikt för klubben att alla supportrar köper årskort och stöttar GAIS inför säsongen.

För att kolla läget inför matchen ringde GAIS.se upp tränare Benjamin Westman efter det att han och laget avslutat dagens aktiviteter.

Jag har förstått att du har tittat igenom matchen mot Norrby några gånger under veckan, har du noterat något då som du inte såg på plats?

– Jag vill nog säga att känslan direkt efter matchen korrelerade bra med vad jag tycker kom fram när jag fick se den på tv. Vi började bra med ett snabbt passningsspel men efter en kvart så hamnade vi lite för djupt med våra mittfältare, gjorde några för enkla bolltapp och gav Norrby chans att kliva upp och pressa.

– Men sedan åt vi oss in i matchen och fick till vägvinnande kombinationer, inte minst på vänsterkanten. Sedan gör Luka 1-0 vilket kändes helt rättvist med tanke på hur matchen sett ut fram tills dess.

– Som helhet tycker jag att vi genomförde matchen på ett bra sätt. Vi var bra på båda kanterna och våra ytterbackar gjorde fina insatser matchen igenom och vi skapade många 1 mot 2-situationer som ledde till farliga inspel i boxen och vi borde gjort fler mål. Vi hade ju 10-1 i avslut på mål och det borde resulterat i större siffror än vad det blev.

– Sedan får man väl tillägga att vi inte sattes på några större prov. Det var efter några egna tekniska misstag som vi gav Norrby möjlighet att skapa någon enstaka halvchans.

Ni har visat klipp från matchen för spelarna, vad var det som ni ville tycka på då?

– Det har handlat om flera moment. Vi hade ju pratat om hur vi ska spela oss ur situationer på egen planhalva och det fanns ju flera exempel på det. Så det är ju viktigt att följa upp och peka på hur vi tar med oss moment från träningsplanen ut till matcherna.

– En annan sak som var viktig att visa var hur vi agerar när vi tappar boll högt upp i planen. Om vi blir av med bollen på motståndarens planhalva så gäller det att i vissa lägen jobba stenhårt för att vinna tillbaka den. Så vi har visat klipp på just det, hur vi kan gå upp i energinivå, stressa motståndaren och återerövra bollen. Vi hade några klipp på just det, när vi agerar som hungriga vargar och bara ska ta tillbaka bollinnehavet.

– Det var också kul att se våra fasta situationer igen och där kommer vi att ha ett farligt vapen i år. Johan Svahns känsliga inspel på frisparkar och hörnor kommer att bära frukt under året, ingen tvekan om det. Han har en fantastiskt precision i högerfoten och det är få spelare på denna nivån som kan matcha det.

Vad har ni fokuserat på denna vecka?

– Under förra veckan körde vi mycket kring hur vi ska spela oss ur situationer när vi är på egen planhalva och där vi kan använda Damirs skicklighet med fötterna. Det fick vi sedan se flera exempel på i matchen mot Norrby. Denna vecka har vi flyttat fram positionerna ett steg och börjat köra mer på hur våra mittfältare ska agera i uppspelsfasen.

Kan du ge något exempel?

– Ja, det handlar ju mycket om att spelarna ska veta hur lagkompisarna kommer att agera i vissa givna situationer. Vår 9:a och 10:a ska kunna förstå vart vi är på väg, kommer bollen att spelas diagonalt eller blir om det blir ett instick. Men det handlar såklart inte bara om forwards utan att bygga upp relationer mellan spelarna ute på plan. Vi vill skapa fler alternativ för den som har bollen och därmed få möjlighet att hitta in på rättvända spelare som är i rörelse.

Blir det några förändringar i truppen i morgon?

– Ja, vi det blir förändringar på några poster. Calle Nyström fick ju en smäll mot Norrby och han står såklart över. Vi räknar med att Calle är tillbaka om ungefär två veckor igen. James Sinclair fick ju också en smäll i den matchen men det är ingen fara med honom i det avseendet. Däremot har han varit sjuk i veckan och kommer att stå över med hänvisning till det.

– Dessutom så vilar vi Steven Old i morgon av rena försiktighetsskäl. Han fick en smäll på foten och vi vill inte riskera något inför kommande matcher. Mattias Kano har också en liten känning så han står också över av den anledningen. Felix Kasper stod ju över senast och detsamma gäller för i morgon, han är inte riktigt tillbaka efter sin sjukdom.

– Istället kommer vi att få in fyra spelare från GAIS Akademi i truppen. Det handlar om Emin Grozdanic som var med i truppen redan mot Utsikten och sedan kommer också Aiden Harvey, Sandigi Zacky Jobe och Abdou Sabally.

Med tanke på vad ni tränat på under veckan, kan du peka på något som du vill se att laget praktiserar under matchen i morgon?

– Jag vill se att vi fortsätter på den inslagna vägen och fortsätter att utveckla vårt eget spel. Om man jämför matcherna mot Utsikten och Norrby är en skillnad att vi visade mer mod i den senare drabbningen. Då var det spelare som ville ha boll och som ville ta plats och mellan dessa båda matcher tog vi ett stort kliv framåt. Jag hoppas såklart att den utvecklingen fortsätter och att vi får se spelare som verkligen tar för sig och verkligen visar att de vill ha en starttröja även i fortsättningen.

– Jag nämnde ju våra uppspel tidigare och det är klart att jag vill se exempel på att det fungerar och sedan vill jag också se att vi är lite mer kliniska när chanserna kommer. Vi hade många bra lägen mot Norrby och borde gjort fler mål. Förhoppningsvis kan vi göra det lite bättre i morgon. Jag räknar med att vi kommer att få se Luka och Dardan spela ihop i morgon och det är ju ett riktigt spännande forwardspar och förhoppningsvis kan de bidra till att vi får in några bollar.

Lycka till i matchen!

– Tack för det, vi hoppas som vanligt på att få se många grönsvarta supportrar på läktaren.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: GAIS-Tvååkers IF.
När: Lördag 11/2 kl. 15.00.
Var: Valhalla.
Entré: 50 kr för vuxna (betalas kontant eller via Swish 123 018 6734) och gratis för barn och ungdomar under 13 år.

Matchtruppen:
Damir Mehic, Tobias Johansson, Niclas Andersén, Aleksander Leksell, Sebastian Möller, Daniel Janevski, Emin Grozdanic, Andreas Peterson, Pascal Olsson, Erik Westermark, Malkolm Moenza, Johan Svahn, Aiden Harvey, Arvin Shojaee, Sandigi Zacky Jobe, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic och Abdou Sabally.