dn_gais_se

Daniel Fredriksson ny i ledarstaben för a-laget

Ledarstaben kring GAIS A-trupp har utökats med ytterligare en ledare. Vid sidan av Benjamin Westman och Jesper Ljung kommer också Daniel Fredriksson att vara del i att bygga ett slagkraftigt lag inför 2016.

Daniel, som har bakgrund som både spelare och ledare i GAIS, har varit på plats sedan säsongen startade och har nu, efter två veckor, kommit in fint i sin nya roll. GAIS.se fick en intervju med Daniel direkt efter en träning.

Grattis till rollen som ny ledare och assisterande tränare för A-truppen. Det låter som att du har andan i halsen?

– Ja, vi har precis avslutat dagens träning och nu är jag på väg till mitt andra jobb. En riktigt bra träning var det också. Jäklar vilket tempo vi hade spelövningarna.

Du har ju varit både spelare och ledare i GAIS men är kanske inte så känd för den stora massan. Berätta lite om vem du är.

– Då kan jag ju börja med att berätta att jag nu är på väg till Volvo där jag jobbar som avdelningschef när jag inte är på Gaisgården. Men det är kanske mer intressant att tala om fotboll än jobbet? Det är väl inte så många av supportrarna som kommer ihåg mig som spelare, gissar jag, men jag spelade ju några år i GAIS på 90-talet och sedan har jag varit ungdomsledare i klubben i några år. Så jag har ju jobbat med Benjamin inom GAIS Akademi och jag känner ju klubben och övriga i ledarstaben rätt bra sedan tidigare.

Tidigare har vi vant oss vid att laget leds av en tränare och en assisterande, nu tillkommer du och ni blir tre. Hur många tränare behövs det egentligen för att få ihop ett vinnande GAIS?

– Ja, det är ju en bra fråga. Men jag vet att både Benjamin och Jesper håller med mig om att sex ögon ser mer och ser bättre än fyra. Så även om Benjamin självklart har sista ordet är det en klar fördel att vara ytterligare en som ser vad som händer vid träningar och matcher. Dessutom har jag och Benjamin även tidigare pratat om att man borde vara tre på planen under träningarna för att man ska få maximalt flyt i övningarna.

– Vi ser och hör faktiskt redan nu att det ligger mycket i det. Spelarna ger väldigt positiv feedback kring vilket flyt vi har på träningarna och vilket tempo vi får till i övningarna. Det bygger på att medan en av oss kör en övning så kan näste gubbe duka upp sin övning och så vidare. Vi tror allihop att det bidrar till bättre träningar och därmed förhoppningsvis en bättre prestation under året.

Hur skulle du beskriva dig som ledare?

– För mig är det viktigt att man som ledare klarar av att skapa glädje och engagemang i gruppen och det gäller både i laget och på min avdelning på Volvo. Det handlar om att få varje spelare att vilja ta ansvar både för sig själv och för gruppen. Vårt ansvar handlar ju mycket om att få ut max av varje spelare och det tror jag att man lyckas bäst med om spelaren får vara den de är och får göra det de är bra på. Sedan handlar det såklart om att vilja tävla och vilja vinna och att få spelarna att känna hunger för just det.

Det är ju lite komiskt att när GAIS.se intervjuade Benjamin för två månader sedan så använde han nästan samma ord och pratade om glädje, engagemang, ansvar och viljan att vinna. Det låter som att ni har liknande syn på ledarskap?

– Javisst är det så. Vi känner ju varandra väl sedan tidigare och har både spelat och varit ledare ihop tidigare så vi vet ju att vi delar samma värderingar och jag vet ju hur Benjamin vill ha det. Det behövs inga långa utläggningar eller förklaringar utan det räcker med några korta ord eller en gest för att jag ska förstå vad han vill ha ut av det vi ska göra.

– Det är ju också något som vi kan ta med oss från arbetet i Akademin. Att vi vet våra respektive roller och hur vi vill att det ska vara både på planen och utanför.

Hur ska GAIS lyckas att få fler spelare som kan ta steget från att vara stor U-lagstalang till att vara tongivande i A-laget? Kommer vi att få se några talanger ta det steget i år?

– Till att börja med får man inte ha någon övertro på juniorer. De kan vara fantastiskt duktiga i sin åldersgrupp men steget till A-laget är stort och man kan inte begära att de ska gå rätt in i laget och dominera. Men när de sedan får ta steget gäller det att visa dem förtroende och inte avfärda dem efter några få matcher. Sedan kan man ju generellt säga att jag tror att det är bra för unga talanger att få spela mot seniorer så tidigt som möjligt. Så kan man inte erbjuda det i A-laget kan det ändå vara en bra idé att försöka hitta fler matcher mot seniorlag. Det tror jag är det som härdar och utvecklar unga spelare bäst och rustar dem inför steget upp i A-truppen.

Hur tycker du att de två första veckornas träningar har sett ut? Är ni nöjda så här långt?

– Absolut, nu ska man väl inte dra för stora växlar efter bara två veckor, men jag måste säga att det har sett fantastiskt ut. Det har varit högt tempo och riktig kamp på träningarna och de nya spelarna har kommit in fint i gruppen men också gjort ett tydligt avtryck. Och det är ju inte konstigt, det är ju flera kvalitetsspelare och lagkaptensämnen som vi fått in. De nya spelarna sätter lite extra press på de som varit med tidigare och spelare som Calle, Steven, Keat med flera hjälper till att skapa en grupp som vill prestera.

– Så på hela taget får jag säga att vi är riktigt nöjda så här långt och jag tror och hoppas att det kommer att hålla i sig.

Hur kommer GAIS att se ut när det väl kommer till match då?

– Vi kommer att vara ett aggressivt lag men också ett passningsorienterat lag som spelar via mittfältet. Vi kommer att försöka att vara lite mer attackerande än vad vi kanske har sett GAIS tidigare, gå lite rakare på mål och se till att skapa fler lägen. Vi vill ha lite bättre vapen för att komma till avslut under den kommande säsongen. Det var såklart inte hela bilden men vi ser ju att det är ett nytt GAIS som vi bygger och att vår modell kommer att skilja sig lite mot t ex de tidigare 2-3 åren.

– Jag ser också att vårt spel kommer att utmärkas av att vi har så många karaktärsspelare, dels för att de kommer att vara motorn i laget men också för att de drar med sig övriga.

 

Till sist, när Fredrik Mohlin blivit intervjuad på sistone har han pratat om det nya GAIS. Känner du att du är med i det bygget?

– Ja, delvis har jag ju redan varit inne på det. Att vi jobbar med nya spelare som hjälper till att skapa en ny miljö där viljan att vinna är stark, nya krafter i staben kring laget som jobbar för att skapa en större glädje och ett mer vägvinnande spel. Det GAIS som kommer att springa ut på planen i år kommer att skilja sig mot tidigare, det är jag övertygad om.

Men i allt det nya så tror jag också att det finns en kontinuitet som är viktig att lyfta fram. Tomas Andersson gör ju ett stort jobb och han har ju varit med tidigare och att GAIS nu lyfter upp Benjamin som huvudtränare skänker också kontinuitet. Dessutom har vi ju ett antal spelare som tecknat lite längre kontrakt än bara ett år i taget och det kommer ju också att bidra. Så det blir ett nytt GAIS men byggt på den tradition som finns i klubben.

Då säger vi stort lycka till i den nya rollen och under den kommande säsongen.

– Tack ska du ha. Jag kan säga att jag ser mycket fram emot fortsättningen.

Text: Anders Fagerlund