GAIS-Gefle-5

Damir och Ajdin tillbaka i truppen mot AFC Eskilstuna

Nu väntar ytterligare en fredagsmatch på Gamla Ullevi och motståndare är det lag som Bosko Orovic tycker har spelat bäst hittills under serien, AFC Eskilstuna. I Grönsvarts trupp är Damir Mehic tillbaka efter sin skada och anfallaren Ajdin Zeljkovic har kallats tillbaka från sin utlåning i Ljungskile SK.

Efter två tuffa bortamatcher där Makrillarna har gjort bra prestationer men fått inkassera två uddamålsförluster mot HIF och HBK är det äntligen dags för hemmamatch. Serietrean AFC, som numera huserar på Tunavallen, ställer upp på andra planhalvan och man kommer till västkusten med en formkurva som pekar uppåt.

GAIS.se fick som vanligt en pratstund med tränare Orovic för att stämma av läget i laget och truppen inför matchen – där hemmalaget skulle må bra av en vinst.

Inför säsongen fick vi in många spelare som berättade att de hatar att förlora. Hur mår dom idag efter två raka förluster?

– Det är klart att det inte är några glada miner när man går in i omklädningsrummet efter en förlust. Tar vi HIF borta så var det en rejäl frustration för att vi inte fick utdelning på det jobb vi la ner. Men det gäller ju att vi kan ta med oss den energi som finns i att man hatar att förlora och gör något bra av det. Sedan kan jag ju se att det sedan förra matchen har funnits en stämning i gruppen som kanske kan beskrivas som en positiv irritation. Helt klart är i alla fall att spelarna är förbannat sugna på att vinna.

Vi har periodvis spelat riktigt bra men har inte fått utdelning. Vad är det som saknas?

– Tar man matchen mot HBK så har båda lagen sex bra målchanser, dom gör ett mål och vi gör inget. Där har vi den enkla förklaringen, vi har inte haft marginalerna i avgörande lägen med oss. Men det visar ju också vad vi behöver jobba med och det är spelet i de båda straffområdena, där vi måste kunna avvärja något mål bakåt och sätta någon chans framåt.

– Sedan får man komma ihåg att det kanske är de två svåraste bortamatcherna i serien som vi haft nu på rad. HIF som är seriefavorit och HBK som vill studsa tillbaka till Allsvenskan, båda starka på sin respektive hemmabana. Vi borde helt klart fått med oss något från dom matcherna och vi är såklart inte nöjda med utfallen, men ska man klaga över vad vi fått med oss räknat i poäng så kanske vi är mer besvikna över Gefle hemma.

Vi får jobba hårt för att skapa chanser men lyckas inte sätta dit bollen. Hur ser du på risken att det sätter sig mentalt?

– Visst, vi har fått dålig utdelning på chanserna som vi skapat. Men så länge vi fortsätter att skapa bra lägen så gör vi ändå något bra. Vi matar på med att följa upp prestationer och så länge vi gör mycket bra på planen så ska det förhoppningsvis inte behöva sätta sig. På hela taget är jag jäkligt stolt över hur killarna har presterat och uppträtt under säsongen och kan vi fortsätta på den vägen så kommer det att lossna.

– Förhoppningsvis kan spelarnas frustration över de senaste två matcherna göra att vi får till lite extra desperation i avgörande lägen – och bara det kan vara skillnaden mellan om det blir mål eller inte.

Nu väntar AFC Eskilstuna, ett lag som också vill hålla boll och föra matcher enligt deras tränare. Hur tror du att matchen kommer att se ut?

– Jag tycker att AFC är det lag som spelat bäst i serien så här långt och jag tror att dom kommer att spela på samma sätt som tidigare. Det kommer att vara två lag som vill sätta in pressen högt vilket kan innebär att det blir en lite mer öppen match än vad vi sett tidigare på Gamla Ullevi. Det är två likvärdiga lag och mycket kommer säkert att handla om att hitta och utnyttja motståndarens svagheter.

Hur ser det ut på skadelistan och blir det några förändringar i truppen jämfört med senast?

– Ja du, skadelistan är ju som den är. Jag har aldrig varit med om något liknande där spelare faller ifrån på grund av den typen av skador som vi haft. Nu är i alla fall August Wängberg, Alexander Leksell och Daniel Janevski tillbaka på planen och tränar med boll. Men de kör helt utan kontakt och kommer att behöva några veckor till innan de är aktuella för att spela match.

– Calle Wede tränar på egen hand och känner sig inte ”fit for fight”, men i hans fall så hoppas jag att han kan vara tillbaka till nästa match. Vad gäller Daniel Bennassar Nilsson och Allan Mohideen så är det längre bort innan de kan vara med igen, jag skulle gissa att det handlar om efter sommaruppehållet.

– Så skadeläget har gjort att vi har kallat tillbaka Ajdin Zeljkovic från Ljungskile igen. Lånet var ju utformat med villkoren att vi skulle kunna ta tillbaka honom på kort varsel och nu kände vi helt enkelt att vi behövde lite mer offensiv kraft i matchtruppen.  Just nu är det bara för denna matchen och så får vi se vad som händer längre fram.

– Men positivt är såklart att Damir Mehic är tillbaka igen efter sin skada. Han har tränat i veckan och går in i truppen igen.

Vad blir avgörande för att GAIS ska slå AFC i morgon?

– Att vi kan vara lika bra i de båda boxarna som vi varit ute på planen och att den irritation som spelarna bär på blir en kraft i avgörande lägen. Det är så lite som skiljer mellan lagen och kan vi bara få med oss den typen av marginaler så ska nog kunna få utdelning på vårt jobb.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-AFC Eskilstuna.
När: Fredag 18/5.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Fredrik Klitte.

Truppen
GAIS mönstrar följande trupp till matchen.

1. Damir Mehic
2. Andreas Östling
4. Marcus Bergholtz
5. Niclas Andersén
6. Calle Nyström
7. Johan Svahn
8. Jesper Westermark
9. Edin Hamidovic
10. Jonas Lindberg
12. Erik Westermark
13. Emin Grozdanic
17. Niklas Olsson
18. Junes Barny
19. Ajdin Zeljkovic
20. Dusan Djuric
21. Stefan Ilic
22. AIden Harvey
30. Alexander Nadj

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid att du köper biljett till matchen i förväg för att slippa köer på matchdagen. Du fixar förköpet via denna länk.