Damir-Mehic-8

Damir Mehic: Nu finns bara en väg – framåt!

I onsdags fick Damir Mehic släppta sju bollar bakom sig i en av GAIS tyngsta förluster i modern tid. Nu jobbar han och laget på för att kunna använda de negativa känslorna som bränsle på vägen framåt.

Chocken efter storförlusten i Varberg har knappt lagt sig ännu, men på Gaisgården jobbar spelarna vidare för ta sig an nästa uppgift – den viktiga matchen mot Gefle IF på tisdag. Ilskan bland grönsvarta supportrar har såklart varit stor efter 7-1-förlusten, men flera av dem har sökt sig till Gaisgården för att stötta spelarna i kampen för att komma tillbaka.

Kapten Steven Old och Damir Mehic, som hamnade i skottgluggen efter att ha fått vittja nätet sju gånger, tar sig gärna tid för att snacka med supportrar på plats och försöka ge uttryck för sina tankar om hur det kunde gå så illa som det gjorde. GAIS.se fick också ett snack med Damir för att kunna rapportera om hur snacket i truppen går.

I onsdags fick vi uppleva en riktigt tung förlust och det är många i de grönsvarta leden som nu jobbar för att ta sig tillbaka upp till ytan. Kan du beskriva hur ni spelare kände efter matchen?

– När det handlar om känslor inför det som hänt så kan jag såklart bara prata för mig själv, men min uppfattning är att alla spelare känner ungefär likadant. För min del så kände jag i alla fall vad som bäst kan beskrivas som chock, jag kände mig helt tom och kunde inte riktigt ta in vad det var som hade hänt.

– Sedan övergick det efterhand i en känsla av förnedring som var hemsk. Vi är fotbollsspelare och vi älskar det vi gör och att spela för GAIS, men det som hände i Varberg… det är svårt att förklara… nej, jag kan inte riktigt sätta ord på hur dåligt jag mådde.

Efter matchen tackar ni ju alltid supportrarna. Denna gången var det lite annorlunda reaktioner än vad det brukar vara, hur upplevde du det?

– När vi tackade supportrarna efter matchen så var dom av förklarliga skäl förbannade, men vi i laget hade inte kommit till ett läge där vi kände ilska utan bara den här fullständiga tomheten. Vi var kvar i chocken och… jag vet inte, vi har förståelse för deras reaktioner och kan bara beklaga att vi i på planen och dom på läktaren hamnade i det här läget.

Du och flera andra spelare har i efterhand varit med och träffat supportrar och diskuterat matchen och resultatet och säkert en del annat. Vad kan du säga om det?

– Ja, klubben har ju fantastiska och engagerade supportrar så det känns självklart att vara tillgänglig för dem. Det har inte varit några konstigheter egentligen, man förstår att fansen kände samma förnedring som vi och att dom har frågor om hur det kunde gå så illa som det gjorde. Sedan finns det ingen enkel förklaring att ge men det är viktigt att de förstår att vi lider av det som hänt och vill se till att det aldrig upprepas.

– Det har varit bra att prata med supportrarna om detta och efter hand kunna komma fram till att det bara finns en väg nu och det är framåt. Det har faktiskt varit lite gladare miner när vi har fått snacka igenom saken och jag har fått kramar och uppmuntrande kommentarer efteråt. Vi har försökt att stötta varandra och sagt att vi måste gå vidare och tänka på de 22 matcher som ligger framöver oss.

Förlust i Varberg är ju en sak. Men jag undrar samma sak som så många andra, hur kunde det gå så illa som 7-1?

– Det går inte att förklara, det finns inte någon enskild situation eller anledning. Men man kan säga att vi blev ordentligt straffade för i princip allt som vi gjorde mindre bra i matchen. Det svänger alltid fram och tillbaka i matcherna och man har bättre och sämre perioder, men varje gång vi hamnade fel i Varberg så hade de högsta precision i sitt agerande.

– När vi spelade mot Värnamo så hade de över 20 avslut och gjorde ett mål och jag tror att Varberg hade tolv avslut i onsdags. Så de hade verkligen maximal utdelning även om det inte är någon förklaring till att vi själva gjorde en dålig insats.

– Men jag kan också säga att om vi skulle vi spela om matchen i onsdags en miljon gånger så skulle det aldrig bli ett liknande resultat igen. Nu kan jag bara beklaga det som hände, vi gjorde fler misstag än vad som är ok och Varberg utnyttjade dessa till max.

Vad har ni gjort i truppen efter matchen för att komma vidare?

– Efter alla matcher går vi igenom vad vi måste göra bättre framöver och det har vi gjort efter denna matchen också. Jag tror att det är bra att hålla samma rutiner efter matcherna oavsett hur det har gått, så vinner vi med 5–0 så tittar jag alltid efter saker som jag och laget kan utveckla och det måste man göra efter en tung förlust också.

– Sedan kan man ju säga att det varit lite extra snack i gruppen den här gången, det var lite mer att gå igenom än efter andra matcher och förmodligen kommer vi att prata vidare om det i morgon på träningen också. Alla spelare måste gå till sig själva, förstå vad de kan göra bättre och bidra till att vi kan komma tillbaka som ett starkare lag.

Finns det något som du vill säga avslutningsvis till alla som följer GAIS?

– Vi känner alla samma förnedring efter resultatet och att vi i laget ska se till att använda denna hemska upplevelse som motivation för att aldrig hamna här igen. Minnet av den matchen får fungera som en spärr, vi vill inte någonsin tillbaka till den situationen igen.

– Jag lider med våra supportrar men hoppas att de, precis som vi i laget försöker göra, kan använda de negativa känslorna som bränsle för det vi ska göra framöver. Och som jag sa, för mig finns det bara en väg nu och det är framåt.

Lycka till mot Gefle IF på tisdag kväll!

– Tack så mycket, vi ska se till att komma tillbaka starkare och göra bättre resultat framöver.