oishus

Dags att öppna lantstället!

Äntligen är det Valborg igen och därmed dags för alla sommarstugeägare att öppna lantstället för säsongen. GAIS.se vill därför gärna bjuda våra gäster på lördag på några praktiska råd och tips inför helgen.

Om du är Gaisare kan du dock sluta läsa här. Klicka dig istället vidare här för att köpa biljett till derbyt på lördag kl. 15.00.

Att äga och rå om sitt eget lantställe är en lyx i tillvaron som är få förunnat. Men det innebär också ett ansvar att varje vår och höst sköta om sin egen lilla oas. De flesta experter på lantställen brukar rekommendera att man gör en plan över arbetet med att öppna och stänga sitt sommarhus och punkterna nedan är viktiga att få med. Tänk också på att du bör välja bort andra aktiviteter för att få tid till de nödvändiga sysslorna, så avstå från att sjösätta båten eller gå på ordensmöten under helgen.

Skriv gärna ut hela listan nedan så är du perfekt rustad för att det ska bli en trevlig helg trots alla göromål.

Börja alltid med utsidan

Börja med att klä dig rätt! Det är bra om hela familjen har oömma kläder under arbetet, så häng undan skepparkavajen, vegamössan och skoluniformen under lördag och söndag.

De flesta experter rekommenderar att du börjar med att se över herresätets utsida. Om du haft besök av skadedjur under vintern kan de ha gjort hål i väggar och golv som måste lagas. En utmärkt metod för det är att använda så kallad överlappning. Var noga när du inspekterar husets yttersida och be gärna om hjälp om huset har en bredsida.

Om dörrar eller fönster kärvar så kan du använda en genomskärare för att skapa luckor mellan karm och list. Notera dock att om du har transferfönster är det bättre att du försöker dig på en övergång.

Om du behöver reparera något i stugan så skruva gärna loss det och ta med till det tekniska området. Behöver du hantverkshjälp så kan det vara bra att be bekanta om tips. Det finns säkert någon i Sällskapet som kan tipsa om en byggherre som har tid över. Se dock upp så du inte blir fakturerad för arbete som egentligen utförs för någon annan, eller kanske inte utförs alls.

Kontrollera också stuprör och hängmatcher noga. Här kan behövas en rejäl rensning snarare än finlir. Se dock upp för maskning under arbetet. Du bör också testa att skorstenen fortfarande funkar och ett bra sätt är med stöd av en rökare i krysset.

Tänk på att ha barnen på behörigt avstånd när du sätter på vattnet. Rekommenderat är att de står minst 9.15 från händelsernas centrum och det avståndet kan du stega upp genom att ta 10 bestämda steg mot mål. För säkerhets skull kan du gärna rita upp en linje i gräsmattan som visar var åskådarna kan stå. Du kan också peka ut de områden i trädgården där resten av familjen kan hålla till, vanligen kallat zonmarkering.

Det ska vara roligt att öppna lantstället

Det är kanske för tidigt för att ge sig ut med båten redan till Valborg. Men varför inte hissa en rödblå Signalflagga E i flaggstången på tomten? Man kan ju skämta med grannarna och säga att man har sitt eget lilla tifo. Ett annat roligt tips är att sätta upp en vindstrut i samma färg på en pinne i kanten av tomten, en typ av hörnflagga. Vill man vara lite mer avancerad inom detta område så har Panduro roliga saker som man kan pyssla med, t ex göra små flaggor eller roliga skyltar.

Till helgen är det också dags att inspektera vinkällaren och lägga rariteterna i årgångsordning. När du ändå är igång så gå vidare till att ställa seglarskorna i färgskala i omklädningsrummet. Ett annat bra tips är att samla ihop vinterns nummer av Veckans Affärer och placera ut på toaletterna. Förbered också så att det finns rejält med is i frysboxen, eller IS FF om det känns bättre.

Koppla in högtalarna på terrassen och testa att din utespelare fungerar. Tänk dock på att budskapet hos  t ex Björn Afzelius kan verka stötande i lite finare kvarter. Om du plockar fram dina gamla LP-plattor så tänk på att det krävs sidbyte med jämna mellanrum.

Om någon i familjen surar för att man inte får se Cortegen så kan du ta en paus i arbetet och gå över till grannen för en stänkare. Det kan vara bra om ni båda tydligt visar vad ni tycker om sådant beteende, en så kallad man-man-markering. Var inte rädd för att överdriva när du pratar med grannarna – bor du i rätt område brukar det vara uppskattat att göra det som på lantställe-termer kallas ”att göra en Thorsson”.

Dagen efter öppningen bör du samla ihop tomglas och kör till affären för att panta. Ett bra sätt att organisera arbetet är att ställa upp backarna på rad. Tre- eller fyrbackslinje brukar vara de vanligaste metoderna.

Slarva inte som siste man i stugan. Om du har fast telefon i huset så kontrollera att du får slutsignal i luren. Det är dock ingen idé att göra något åt Tv:n under helgen. Nu när Pappas pengar har uppehåll är det säkert ändå bara fotboll som visas. Skulle det mot förmodan finnas någon i familjen som vill kolla någon match under helgen så kan det vara ett bra tips att hota med att dra in kreditkortet. Och till sist, försök att inte komma under press i arbetet. Det ska vara roligt att öppna lantstället!

Det finns också fler tips till dig som ska till lantstället på webbplatsen Leva & Bo. GAIS.se önskar lycka till med helgens begivenheter.