calle n

Calle Nyström: Vi ska ha mycket boll och mala ner ÖIS

Originalderbyt närmar sig med stormsteg och det känns verkligen att spänningen stiger. Snart samlas +10.000 supportrar i solskenet på Gamla Ullevi för att se Grönsvart förlänga sin obesegrade svit mot ÖIS FF.

Den sista intervjun på GAIS.se inför matchen blir självklart med Grönsvarts lagkapten – och matchhjälten från förra omgången – Calle Nyström.

Hej Calle, först och främst grattis till segern senast! En mycket viktig trepoängare och du fick dessutom avgöra med ett snyggt mål!

– Ja, alltså. Det är ju först och främst som så att vi gör en bra match och ändå är värda tre poäng, tycker jag. Så att det var en bra laginsats! Sedan är det självklart kul att få vara med och bidra. Inte bara att blocka skott utan också att få se bollen i nät, så det var ju självklart en go känsla. Det var kul!

Ja, det var ju riktigt snyggt. Rätt i krysset!

– Ja, ja, den satt fint! (Skratt)

Personligen tycker jag det har börjat se bättre och bättre ut spelmässigt på sistone för GAIS. Vad säger du själv?

– Ja, alltså. I somras när Bosko kom in så hade han ju lite andra nya idéer som han ville bygga spelet kring och det har vi ju tränat mycket på. Sedan har vi ju fått in lite nya spelare också så att det här är ju nya idéer som behöver tid och så. Men vi lär oss hela tiden och de jobbar hårt med oss på Gaisgården med hur de vill ha det liksom (ledarna).

– Det är ju bra att man ser att vi tar kliv. Sedan gäller det ju också att få resultat då. Men gör vi bra prestationer och har ett bra grundspel som vi tror på så kommer poängen. Det är bara till att fortsätta och se det här långsiktigt men samtidigt få kortsiktiga resultat. Det är så vi får tänka och jobba på.

I och med segern senast så tar vi ju ett kliv upp i tabellen och lämnar platserna kvalstrecket runt kvalstrecket i viss mån.

– Precis. Superettan är ju tight och det är väldigt många lag på många lika poäng. Vinner man några matcher så har man plötsligt häng på topplagen. Samtidigt gäller det ju då att vinna och ta poäng hela tiden annars kan du plötsligt vara med i något annat race – så är det verkligen!

Efter att Steven Old lämnade har du fått ta över kaptensbindeln och det känns lite som att du blivit hela lagets ledare frontfigur. Hur ser du på det?

– Man är bara sig själv men alltså jag är nu i en förening som GAIS. En stor förening och då vill man göra så gott man kan när man har chansen att vara här. Så det är ju mest så. Jag kör bara på men alla har ju olika roller i laget. Vissa visar på plan, andra snackar mycket och jag trivs i den här rollen. Vi som lag känner av de här rollerna väldigt mycket. Vi har många ledare på Gaisgården och i laget som har erfarenhet. Det är bara till att vara sig själv!(Skratt)

Du har spelat så gott som alla matcher medan det har skiftat mellan vem som spelat bredvid dig som mittback. Hur hanterar man det?

– Först och främst är det ju alla bra spelare. Det är inga konstigheter och vi tränar ju varje dag. Nu har ju ”Bougga” (Bougaidis) kommit in mitt under säsongen och det är ju alltid så att man får lära känna nya spelare och hur man är. Han kommer ju från en annan del av världen och annan fotbollskultur. Det är ju det som är viktigt – att man då får träna ihop och se hur man är och sedan givetvis att faktiskt spela matcher ihop.

– Jag tycker det är bra spelare och det är tuff konkurrens överallt i vårt lag just nu vilket är väldigt bra. De som får chansen måste helt enkelt vara bra annars kommer någon annan ta platsen. Janne (Janevski) har gjort det jättebra och det är också Bougga (Bougaidis) och Leksell kommer att vara med och kriga nästa år. Så det ser riktigt bra ut på mittbackspositionen tycker jag.

Ett derby stundar på måndag – är känslan inför annorlunda eller är det som vanligt ”bara tre poäng” som står på spel?

– Egentligen är det ju så här: Det är skillnad för att det är mycket folk på matchen såklart och det tycker vi bara är roligt och särskilt när vi är på hemmaplan. Men sedan är det så här att vi har ju något, vi jobbar på något inom klubben och laget med vårt spel och det gäller verkligen att utveckla det här spelet som vi vill. Då är det här ytterligare en match där vi har möjlighet till det men samtidigt faktiskt vinna matchen. Vi förstår ju också för fansen och för klubben att det här är en rolig match och det är givetvis så att det är extra kul om man får slå en lokalkonkurrent.

– Men samtidigt bygger ju vi för serien långsiktigt också och vi kommer vilja ta många poäng. Vi ser det väl så – vi har hemmaplan och hemmamatch och en bra möjlighet att ta tre poäng. Sedan får fansen köra sitt race men vi kommer bara fokusera på vårt race och på gräsmattan att där göra en så bra prestation som möjligt.

De tre senaste derbyna har ju samtliga slutat 0-0 och varit ganska täta, om än inte så glamourösa, matcher. Tror du på en liknande matchbild på måndag eller får vi se något annorlunda?

– Det är alltid svårt att säga. Det är speciellt när det har varit som det varit (med tre 0-0-matcher). Men det klart att vi har ju andra spelare nu och ett annat lag egentligen än vad vi hade i våras. Det kommer bli en bra match tror jag, en frejdig match. Sedan om det blir 0-0 – jag tänker inte spekulera utan vi kommer göra allt för att få in en kasse i målet.

Hur går tankarna om ÖIS som lag?

– ÖIS har ju många duktiga spelare och jag har sett dem några gånger. De är duktiga och kommer runt särskilt på vänsterkanten där de trampar runt med mycket inläggsspel. Sedan har de varierat lite med lite lägre försvarsspel ibland. Vi får litegrann vad det blir nu i och med att de också bytt tränare. Vi får se lite helt enkelt men Bosko har nog sina tankar och direktiv. Men det är ett bra lag och de ligger ju på ungefär samma position som oss i tabellen.

Vad blir nyckeln för att slå ÖIS på måndag?

– Nyckeln blir att vi får ha mycket boll och mala på och fortsätta – att vinna tillbaka bollen med bra återerövring. Sedan också att ha ett bra och varierat anfallsspel. Vi kan göra mål på olika sätt – på hörna, passa oss igenom och på flera olika sätt. Så kan vi variera oss så kommer vi kunna skapa många målchanser. Dessutom givetvis ett bra försvarsspel och fortsätta med det. Vi har ju hållit nollan här i två matcher så det är bara till att fortsätta jobba på med det även om det här är en tuff match såklart.

Jag får önska ett jättestort lycka till och ser gärna ett nytt nickmål igen från din sida!

– Jag ska försöka! (Skratt)

Text: Linus Ahlgren.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

Biljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!