calle n

Calle Nyström får vara rockstjärna i GAIS

På lördag firar GAIS hemmapremiär mot seriefavoriten Dalkurd FF och stabile mittbacken Calle Nyström hoppas att få fira med fansen efter matchen.

Det är inte bara offensiva artister som blir publikfavoriter på GAIS-läktaren. Mittbacken Carl Nyström gör sin andra säsong i klubben och är redan en idol bland så väl unga som gamla makrillar, och den kärleken är ömsesidig. GAIS.se fick tag på Calle efter dagens träning för att få höra lite mer om hur han och laget laddar inför hemmapremiären på lördag kl.16.00.

Värmlänningen, som fyller 27 i augusti, kom till GAIS inför fjolårets säsong från Sirius och fick stort förtroende direkt. Han var den enda spelaren som deltog i alla 30 matcherna och startade i 29 av dessa. Dessutom fick bära lagkaptensbindeln vid några tillfällen och bildade ett robust mittlås med Steven Old.

Du har en bra säsong bakom dig, Calle. Är det något som du kan rida vidare på under 2017?

– Först och främst var det väldigt kul att få spela alla matcher. Man spelar i ett lag för att vara med på planen. Jag fick förtroendet i alla matcher och det var väldigt roligt. Sedan finns det mycket man kan göra bättre, så klart. Man försöker bli bättre på olika saker hela tiden, man spelar för att utvecklas. Jag gjorde en del bra matcher, men också saker man kunde gjort bättre – precis som hela laget. Men jag tycker att det alltid är lika roligt att dra på mig matchstället. Det är det viktigaste, säger Nyström.

Vad känner du själv att du bidrar med mest på planen? Vad är dina största styrkor?

– Jag vill gärna bidra med bra passningsspel, men där kan jag också bli mycket bättre på. Både gällande längre och kortare passningar. Sedan vill man vara en stabil kugge, någon man kan lita på där bak.  Som back är ens första roll att hjälpa till att försvara målet och skydda boxen, ligga rätt och störa motståndarna. Det är min första uppgift. Det tycker jag att jag bidrar med även om jag kan bli bättre. Jag vill också vara hyfsat följsam, även om jag är lång, så man kan spela mot både långa och korta forwards. Det kan också bli bättre!

Du och Steven Old måste vara en mardröm för motståndarna att möta, då ni är både storväxta och bolltrygga. Hur bra tycker du att ni kompletterar varandra?

– Steven är en duktig och erfaren fotbollsspelare som varit i många länder. Han är en rejäl mittback. Vi är starka i duellspel och liknande, men kan bli bättre i passningstempo och leverera bollen framåt. Men vi kompletterar varandra bra. Sedan har vi bra mittbackar mer än oss. Leksell är en kille som är duktig och som kan utvecklas här, han har fått mycket förtroende! Daniel Janevski har också spelat mittback, så vi har många som finns där. Vi jobbar varje dag för att vara så stabila som möjligt.

Defensivt fick ni och övriga spelare i truppen ett kvitto på hur bra ni kan vara, i premiären mot Norrby som dock slutade 0-0. Hur är känslan i laget efter den matchen?

– Känslan är att vi är besvikna över prestation rent offensivt. Vi hade velat skapa mer målchanser och ett bättre passningsspel. Men inför matchen pratade vi att vi skulle vara stabila på fasta situationer. Det var vi verkligen! Vi höll nollan och har en bra målvakt, så det tar vi med oss.

– Sedan var den go känsla av alla fans som var med. Det var ett fantastiskt tryck. Det var många som inte hade spelat i GAIS förut som kände att det var något speciellt. Nu får vi ta med oss det in i nästa match och få mer grästräningar, och vara redo på lördag.

Vad saknades offensivt för att vi skulle kunna vunnit matchen?

– Vi har duktiga forwards, men det handlar om hela spelet bakifrån och hela vägen fram. Att ge forwards möjlighet att skapa målchanser. Vårt passningsspel måste bli mycket bättre, helt enkelt. Alla elva måste vara delaktiga i det.

En inte allt för vild gissning är att det kommer bli en annan matchbild mot ett betydligt mer offensivt och spelande Dalkurd (matchstart 16.00 på lördag).

– Absolut, så kommer det vara. Det är full fart framåt. Men vi är starka på Gamla Ullevi och hade många goa segrar där fjol. Sedan ska vi ju också titta på vissa taktiska detaljer och definitivt gå för tre poäng.

Min känsla är att ni försöker anpassa spelet en del efter motståndarna. Håller du med om det?

– Vi vill alltid vara ett lag som ska kunna styra matcher bättre, det är något vi pratat om: att kunna etablera ett passningsspel bättre. Det har vi jobbat på och kommer behöver jobba på under säsongen. Vi har ett grundspel men kan också variera, som att kunna spela till fötterna till nian och tian via våra centrala mittfältare. Vi ska inte vara så förutsägbara. Sen kan det skilja i andra delar, som hur högt eller lågt man ska ligga.

Dalkurd är som tidigare nämnt favorittippade. Är de ett topplag i dina ögon?

– Det är alltid svårt att säga. Man kan bara bedöma vilka spelare de har, och hur de har värvat. Där kan man väl säga att de har värvat för att ligga i toppen…men om de gör det blir en annan femma. Men man kan lugnt säga att de har individuellt skickliga spelare. Sedan får man se om de blir ett lag det.

Fjolårets bästa lag i Superettan, Sirius, kan du ju väl. I veckan gjorde dina gamla lagkompisar återkomst i allsvenskan när man slog hypade Djurgården med 2-0. Hur bra tror du att de kommer klara sig i finrummet?

– Det var häftigt, första allsvenska matchen sedan 70-talet, och sedan slår man Djurgården. Starkt gjort! Jag har sagt tidigare att de var såpass bra förra året, och de har byggt något under så många år. Det är en väldigt bra grupp, och kommer ta många poäng. Jag tror att de kommer hålla sig kvar, och de blir inget stryklag.

Sirius har varit ett topplag under många år nu. Vad kan andra klubbar lära sig av Uppsala-laget?

– Att försöka ha kvar spelarna lite längre än ett eller två år är en grundsten, så man kan bygga en stomme man är trygg med. Ska man prata utifrån GAIS fall så ska det vara GAIS liksom. Det tar tid, men är väldigt viktigt. Sedan ska man ha ett lugn i föreningen, så man inte byter för mycket folk. Att ha spelare man tror på och tar in lite utav de ingredienser man vill ha – det har Sirius gjort väldigt bra. Man har haft en stomme på 12, 13 spelare under många år. Vissa har spelat där sedan 2008 eller 2009. Då blir man bättre, man vet var man har varandra. Då ligger du långt före alla andra lag. Så man ska inte börja om från noll varje år, utan bygga vidare istället – det kan man lära sig av Sirius.

Du nämnde publiken förut. Hur är upplevelsen att spela på Gamla Ullevi för GAIS?

– Man kan lugnt säga att det inte går att få det bättre än i GAIS, rent pubikmässigt. All heder åt de stora klubbarna uppe i Allsvenskan, men ser man på den skara människor man har och den ljudkuliss de har, så är de i toppen rent supportermässigt. Därför är det också en ära att spela för GAIS, det betyder något varje dag. Det är något viktigt i det även om det bara är fotboll vi håller på med. Det betyder något för folk. Varje gång man sätter på sig matchtröjan vet man att det gäller att kämpa, då det har kommit folk med halsdukar hit för att se dig just kämpa. Det är en ynnest när man håller på med föreningsliv. GAIS är en klubb hålls ihop av de på läktarna.

Vilken ramsa på läktaren gillar du att höra allra mest?

– Jag gillar när ni varvkör  ”Göteborgs Atlet- och Idrottsällskap” med sittplats. Speciellt när det är sida till sida. Jag hörde den sist mot Norrby och jag tycker den är mäktigt. Den får gärna gå i varv under matcherna!

Du verkar verkligen triggas i gång av publiken, står ofta kvar länge och tackar klacken efter slutsignal och drar gärna igång sånger tillsammans med Sektion 23. Är det viktigt för dig att uppmärksamma fansen?

– Det är enda chansen att vara rockstjärna, haha! Så här är det: Hela anledningen till att man spelar fotboll är för att vinna matcher. Då får man fira med fansen. GAIS har många fans och som älskar när laget vinner, då vill man ta in varje sekund av det. Det är inte många minuter du kan stå där och då gäller det att ta vara på det. Det är den målbilden man har.

– Efter matchen vill man fira tre poäng med laget och med fansen för man har ju gjort det tillsammans. De på läktarna är med lika mycket i serien som vi på planen då man kommer varje match, följer laget och bidrar på olika sätt. Alla gör det tillsammans och då vill man ta vara på de chanserna. Man vill vinna så mycket som möjligt och speciellt i en klubb som GAIS. Det är skillnad mot en klubb som inte har samma tryck på läktarna, då går man in och firar i omklädningsrummet, men vi får ytterligare en ingrediens. Först firar vi på planen, sedan i omklädningsrummet.

– Vi pratar mycket om det i laget. Vi sitter ihop med våra supportar. Självklart förstår man besvikelsen efter en förlust eller vid poängtapp, men då gäller det att stå kvar ändå och tacka alla som har varit där. Alla är lika besvikna, man gör det tillsammans. Den känslan vill man komma åt. Men självklart vill man vinna och fira tillsammans, det är då man lever!

Lycka till på lördag Calle och hoppas att du får möjlighet att fira med alla supportrar efter matchen.

– Tack, det hoppas jag verkligen. Vi går för att vinna.

Text: Victor Westlund

Inför hemmapremiären

Detaljerna
Vad: GAIS-Dalkurd FF
När: Lördag 8/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson, Motala.

Biljettinfo
Inför hemmapremiären mot seriefavoriten Dalkurd FF finns två bra alternativ, att köpa Årskort eller att fixa en förköpsbiljett.

Köp biljett till GAIS-Dalkurd FF

Köp Årskort

Köp och delbetala Årskort