GAIS-SFC-3

Bröderna Wede in i truppen mot Syrianska FC

Med en förhoppningsvis extra stor Sektion 23 i ryggen satsar GAIS på att ta första segern under Bosko Orovic när Syrianska kommer på besök.

Det är intensivt matchande i Superettan just nu. För en vecka sedan tappade GAIS segern mot Falkenbergs FF i slutminuterna och i tisdags blev det en bortaförlust mot Öster. Nu väntar nästa match i Superettan och det är Bosko Orovics tidigare klubb Syrianska FC som gästar Gamla Ullevi. Faktum är att senast SFC var i Göteborg för att möta GAIS så var det just Orovic som ledde laget som knep en efter kvittering i slutet av matchen.

Inledningen på vårsäsongen har inte blivit vad klubben hade hoppats på och två kryss på hemmaplan och två förluster borta är ett skralt facit. Det negativa kvalstrecket har kommit Atleterna obehagligt nära och nu jagar laget vidare efter höstens och Bosko Orovics första seger med extra press på sina axlar. En vinst skapar lite arbetsro och visst avstånd neråt, en förlust och Grönsvart hamnar i ett riktigt utsatt läge.

SFC kommer till Göteborg med en hemmaförlust (3-4) mot Norrby och efter den matchen sparkade klubben tränarens Sharbel Touma och hans UEFA Pro-Licensierade förkläde Edmond Lutaj. Det är i dagsläget osäkert vem som leder laget under matchen men någon av de tidigare assisterande tränarna Fredrik Axelsson och Steven Younan lär väl vara heta kandidater. Grönsvart får se upp med målskytten Mattias Genc som gjorde hattrick mot Norrby, George Makdessi som kanske varit lagets bästa spelare i år och givetvis också Seth Hellberg som avgjorde vårmötet mellan lagen (eller Bengt Seth Kanteh Hellberg som SFC valde att presentera honom på sin webbplats).

GAIS har sedan Östermatchen satsat på att ladda om batterierna och lagt fokus på att göra en bättre insats än vad man gjorde i Växjö. GAIS.se fångade in tränare Bosko Orovic då han efter avslutad matchförberedande träning var på väg till sjukhuset på kryckor.

Hur är läget Bosko, funkade det att åka på bortamatch med den skadade foten?

– Läget är väl egentligen så att jag inte bryr mig om foten just nu. Det enda som jag bryr mig om är segrar och jag hade kunnat byta foten mot tre poäng om den möjligheten fanns.

Din första bortamatch med laget blev dock inte någon rolig upplevelse. Hur ser du på mötet med Öster i efterhand?

– Nej, vi har varvat bra insatser hemma med klart sämre på bortaplan. Under första kvarten såg det helt ok ut men efter utvisningen så blir vi sämre och Öster blir bättre. Det ska såklart inte få hända och vi måste kunna hantera det läget bättre.

– I andra halvlek blev det i alla fall lite bättre än i första men det finns speltekniska saker som vi måste jobba vidare med. Om det inte går att nå ytan framför deras backlinje måste vi kunna hitta bättre alternativ, det måste till mycket fler löpningar, vi måste ha fler spelare i boxen när bollen väl kommer in och vi måste vara villiga att offra oss för laget.

Är det dessa punkter som ni har slipat på under veckan då?

– Ja, det är bland annat den typen av saker som vi jobbat med. Men det handlar ju om att föra in ett nytt sätt att spela och då kan man inte stirra sig blind bara på detaljerna. Vi jobbar på med grunderna i den modell som jag håller på att införa och försöker att jobba med alla moment, hur vi ska pressa, hur vi ska ställa om, hur vi ska gå i djupet och när vi ska söka avslut och en del annat också.

Hur tycker du att det går med att införa din modell i GAIS?

– Jag visste när jag hoppade på att det kommer att ta lite tid innan vi är där. Normalt sett så har man ju en försäsong på sig för att sätta spelet men nu måste det gå fortare. Vi är på väg och vi har under delar av matcherna visat att utvecklingen går åt rätt håll. Men jag är glad för att klubben har uttalat att det får ta tid och att man är beredda att visa tålamod.

– Sedan handlar den modellen inte bara om riktlinjer i spelet utan man måste också jobba med utveckling såväl av individen som av gruppen. Det handlar också om att jobba med de mentala bitarna så att vi klarar av att prestera även under press.

Ok, kan du berätta lite om vad ni gör då?

– Javisst, det handlar ju om vad man lite generellt kan kalla för mental träning. Jag har tidigare jobbat med en kille som heter Håkan Linde inom detta område och han har jag tagit med mig till GAIS. Det är inget hokus pokus från en dag till en annan utan det handlar om att skapa en tro på det man håller på med, att kunna gå in på planen med rätt känsla och sätta fokus på den egna prestationen.

Hur viktigt tror du att detta område är för laget?

– GAIS är ju en klubb med mycket supportrar och många som tycker att klubben borde spela högre upp i seriesystemet. Nu har det varit kräftgång i några år och den här säsongen har inte blivit som man hoppats, då ökar såklart trycket på laget både generellt och på matcherna. Men om man ska spela i GAIS måste man kunna hantera det och prestera bra även med trycket utifrån och den typen av idéer som vi jobbar med.

Tycker ni att kraven från supportrarna är för tuffa?

– Nej, det är inte så jag menar. Jag förstår till fullo att folk på läktaren kan vara besvikna över många saker under säsongen. Vi håller på med en resultatbaserad verksamhet så vi måste köpa att det finns förväntningar på oss. Men vi kan inte gå ut på planen och bara tänka på resultatet, utan istället vill jag att vi ska gå ut och visa attityd och tro på det vi gör. Att varje spelare känner sig trygg med sin roll och vad man ska göra under en match.

– Sedan kan jag ju säga att det är extra viktigt just nu att publiken kan stötta spelarna i deras uppgift. Vi är i ett tufft läge och det känner vi alla av och det var positivt att vi fick extra stöttning från Gårdakvarnen och GAIS Tifo inför matchen. Jag vill ju gärna att våra supportrar ska lyfta spelarna och laget och just nu är det mer betydelsefullt än vad många säkert tror.

Nu möter vi din gamla klubb Syrianska FC, har du bra koll på dem?

– Ja, det har jag. De har ju skiftat en del spelare sedan jag var där men det är mycket i deras sätt att spela som är sig likt om man jämför med  tidigare upplagor av laget. De är bollskickliga och duktiga på sitt spel, men vi har en del idéer om hur vi ska kunna slå dem och jag hoppas att vi får se det under matchen.

– Sedan handlar det för oss om att fortsätta att praktisera den modell som jag vill att vi ska följa. Vi vill försöka att ge dem minimalt med tid med bollen och spela vårt spel när vi själva har den. Klarar vi av det så kommer vi att ha en bra chans att göra ännu en bra hemmamatch.

Det har varit en del rotation i truppen och idag blev Calle Wede klar för GAIS. Hur ser du på truppen som du förfogar över idag?

– Nu är jag nöjd! Jag sa ju tidigt att vi kommer att behöva ta in några nya spelare för att vi ska kunna spela på det sätt som jag vill och det har vi också gjort. Det var kul att det löste sig med Calle och det var den sista pusselbiten som vi jobbade för.

– Vi har ju också fått in några spelare som visat att de har kvaliteter för att vara i GAIS och spela den fotboll som jag förespråkar. Anton Wede har varit bra och imponerat på många, August Wängberg kom in i förra matchen och visade direkt att han inte tar skit av någon, Daniel Bennassar Nilsson har gått direkt in i sin roll och det finns fler exempel än så.

– Men jag vet ju att våra supportrar efterlyser kontinuitet och jag köper det rakt av. Dock måste man vara medveten om att när man byter tränare så kommer det ofta viss rotation i truppen på köpet. Jag vill också bygga en stabil trupp över tiden men det var viktigt att vi kunde förstärka laget och truppen under sommaren precis som vi nu gjort. Jag är övertygad om att det ger oss bättre förutsättningar för att prestera både under hösten och på längre sikt.

Blir det några förändringar i matchtruppen jämfört med mötet med Öster?

– Ja, det gör det. Anton Wede är tillbaka efter sin känning och Alibek Aliev är tillbaka efter sjukdom. Båda dessa går in i truppen och det gör också Calle Wede. De som försvinner ur truppen är James Sinclair som varit sjuk i veckan samt Ajdin Zeljkovic och Dan Keat.

– Sedan får vi tyvärr konstatera att Alexander Leksell är borta säsongen ut efter sin korsbandsskada. Dock ser det bra ut för Johan Svahn vars rehab går som planerat. Vi får ge Svahn några veckor till men han är ändå på god väg tillbaka.

Något annat som du vill tillägga inför matchen?

– Nej, egentligen inte. Jo förresten, jag kanske bara kan få understryka det jag sa tidigare om att det nu, i det här tuffa läget, är jätteviktigt att vi kan få positiv energi från publiken. Jag hoppas att alla gaisare tar sig till Gamla Ullevi för matchen och att du kan svara upp bra på min önskan om att stötta laget oavsett hur matchbilden är.

Det får vi hoppas. Lycka till i matchen!

– Tack för det. Jag längtar efter en vinst minst lika mycket som våra supportrar.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Syrianska FC.
När: Lördag 12/8 kl. 18.00 (Obs tiden).
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.
Avstängda: Inga spelare avstängda.

Biljetter
GAiS rekommenderar alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen och enklast gör du det via denna länk.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, Carl Nyström, Mavroudis Bougaidis, Sebastian Möller, Niklas Andersén, Daniel Janevski, August Wängberg, Anton Wede, Carl Wede, Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark, Andreas Peterson, Daniel Bennasser Nilsson, Alibek Aliev, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Simon Silverholt.

Poängligan
Inför matchen mot Syrianska FC ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,  Alibek Aliev (1+0), Malkolm Moenza (1+1), Dusan Djuric (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Anton Wede (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Syrianska FC ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén
  • 4 varningar: Calle Nyström, Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat och Alexander Leksell.
  • 2 varningar: Alibek Aliev, Dusan Djuric och Erik Jonasson Westermark.
  • 1 varning: Damir Mehic, Daniel Janevski, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.