GAIS-Degerfors-2

”Bougga” är redo att ge allt på måndag!

GAIS.se tog ett snack inför derbyt med den karismatiske mittbacken Mavroudis Bougaidis. Vi pratade om smeknamn, att spela fotboll under en ekonomisk kris och ett grekiskt ord som Calle Nyström fått lära sig.

I början av 1920-talet utkämpades ett krig mellan Grekland och Turkiet. Kriget resulterade i vad som kom att kallas för Mindre Asien-katastrofen, ett folkutbyte där cirka 1.7 miljoner människor från den grekiska minoriteten i Turkiet och den turkiska minoriteten i Grekland tvingades att byta plats med varandra. 1924 grundade några av dessa flyktingar fotbollsklubben AEK i Aten.

AEK är en förkortning som ungefär kan översättas till Konstantinopels Atlet- och Idrottssällskap, idag är det en av Greklands största klubbar. Cirka 90 år efter grundandet av AEK spelade den reslige mittbacken Mavroudis Bougaidis för laget. Efter att ha lämnat klubben 2013 har den 24 år gamla greken hunnit med att spela för klubbar i både Spanien och Polen innan han nu gjort debut för ytterligare ett Atlet- och Idrottssällskap, den här gången handlar det såklart om Sveriges vackraste förening. GAIS.se har pratat med den ödmjuke backen som verkar trivas som fisken i vattnet i Göteborg.

Hej Mavroudis, hur mår du?

– Jag mår bra tack, hur är det själv?

Bara bra tack. Först och främst, varmt välkommen till GAIS!

– Tack så mycket. Det känns jättebra att vara här, klubben har en fin organisation med bra tränare och personal. Alla är väldigt vänliga och atmosfären i omklädningsrummet är väldigt trevlig. När man som jag direkt känner sig välkommen kan man ge 100 procent på planen tidigare. Bosko och de andra spelarna tror verkligen på mig, det är väldigt viktigt i fotboll att man tror på varandras förmåga i laget. Bosko har ett tydligt sätt att arbeta så jag förstår allt kring den taktiska biten, så jag kan ge allt på plan.

Det är nog många gaisare som vill lära känna dig bättre, berätta mer om dig själv!

– Jag kommer från Thessaloniki i norra Grekland. Min fru är från Aten och vi har en sex månader gammal son. Min fru är fantastisk, hon har flyttat med mig när jag flyttat till klubbar utomlands och det känns väldigt bra att de är med mig även här. Familjen är det viktigaste för mig och för mitt psyke. Min fru och son var med och såg senaste matchen mot Degerfors, när jag har dem i närheten är jag lycklig och får alltid mer energi att ge på planen, den psykologiska biten är viktig som fotbollsspelare.

Många gaisare verkar ha lite problem med att uttala ditt namn. De flesta verkar helt enkelt kalla dig för ”greken” just nu. Har du fått ett smeknamn av lagkamraterna?

– Haha, laget kallar mig för ”Bougga”, en förkortning av mitt efternamn Bougaidis. När jag anslutit till utländska klubbar brukar jag säga så här till mina lagkamrater: ”Det är bäst att ni lär er att uttala mitt namn annars kommer jag tappa bollen eller markeringen varje gång ni säger fel!”. Men eftersom att Bougaidis är ganska långt och krångligt kan ni kalla mig för Bougga istället.

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?

– Det viktigaste som fotbollsspelare är att man måste hänge hela sig själv för klubben. Det är vad jag alltid har i skallen. Hur jag är som spelare är upp till andra att bedöma, men jag ger alltid 100 procent för klubben och tränaren. Alla i klubben tror på mig och jag vill bara ge tillbaka med allt jag har. Jag måste visa att de gör rätt som tror på mig.

– Som försvarare måste man såklart vara stark och bra på huvudet. Jag försöker alltid bli bättre. Bättre på att försvara, bättre på taktik, bättre på att spela med boll och utan boll.
Egentligen är det inte bara försvarare som måste vara starka, det gäller alla. Man glömmer ofta bort det men anfall börjar oftast i försvaret och det är hos anfallarna som defensiven börjar.

– Vi har en väldigt bra laganda i GAIS. Mina lagkamrater är duktiga och smarta fotbollsspelare och alla lyssnar på Bosko. Lagandan är väldigt viktig och jag är övertygad om att vi kommer få en bättre tabellposition i framtiden.

Hur kom det sig att du valde att flytta till Sverige och GAIS?

– Jag visste redan att Allsvenskan och Superettan håller en bra nivå och att svensk fotboll är bra, inte minst det svenska landslaget. Jag kände att det var ett bra steg i min karriär, eftersom att jag vill spela på en hög nivå. Det viktigaste för mig är att det finns respekt i relationen till klubben man spelar i och i GAIS blir jag verkligen respekterad, både som person och som fotbollsspelare.

Hur trivs du i Göteborg?

– Det är en väldigt vacker stad! Jag bodde ett år i Polen och vädret är ganska likt här. Men jag trivs väldigt bra, min familj med! Vi gillar att gå på promenader och det passar i en så här fin stad. Men det regnar väldigt mycket, men det har varken jag eller familjen några problem med. Jag har förstått att det kan bli kallt också och regnigare… Tur att säsongen bara håller på till november, haha.

Var det andra klubbar som var ute efter din signatur?

– Jag förde samtal med ett antal klubbar i Grekland men när jag hörde att en klubb i Sverige var intresserad gick det före. Jag kom hit på ett provspel under fyra dagar och åkte sedan hem till Grekland innan jag åkte tillbaka till Göteborg igen för att skriva på kontraktet. Jag gillade verkligen klubben och organisationen runt omkring så när jag väl kom hit första gången så blev jag bara mer sugen på att flytta hit. Klubben tror verkligen på mig och jag vill hjälpa klubben att bli bättre.

Hur skiljer det sig att spela fotbollen i Sverige jämfört med Grekland, Spanien och Polen?

– Alla länders fotboll har något som skiljer sig från fotbollen i andra länder. I Polen och Sverige är det ett mycket mer fysiskt spel och laget är alltid i fokus. I Spanien finns det så många skickliga individer att laget ibland kommer i skymundan. Jag har spelat i flera klubbar i Greklands högsta liga och där skiljer det sig mycket från klubb till klubb. De större klubbarna har mycket resurser och har lättare att få med sig de resultat som de behöver. I Sverige är det mer som i Polen, du måste ha en stark grupp, med en bra laganda för att lyckas. Sen är fysiken det näst viktigaste här, det handlar om att orka mest över 90 minuter.

Grekisk fotboll har såklart påverkats av den ekonomiska krisen och ”Paranga” (Paranga (Παράγκα) är en grekisk term som innebär korruption inom fotboll), hur har det påverkat din karriär?

– Jag älskar verkligen fotboll och jag skattar mig lycklig som får arbeta med det som jag gillar att göra mest. Alla länder har sina problem, men när man älskar något måste man se till de fina sakerna, i mitt fall fotbollen. Jag hade tur eftersom att jag främst spelat i stora och bra lag.

– I den grekiska förstaligan spelade jag i stora klubbar som AEK och Aris men också i Panthrakikos. Det är en klubb från Komotini, en liten stad i nordöstra Grekland. Jag spelade där i två år och var där när klubben förstördes av den ekonomiska krisen (klubben togs bort från det grekiska ligasystemet i januari 2017 pga ekonomiska problem, red.anm). Det är såklart ett sorgligt minne men under mina två år i laget var jag med om många fina saker. Klubben gick under men det handlar om att komma ihåg de bra grejerna. Jag är glad över min tid där, jag lärde känna fantastiska människor i klubben och staden och min son föddes där.

– När klubben gick i konkurs fick jag lämna som free transfer och hamnade i Kissamikos på Kreta där jag var med och hjälpte klubben att undvika nedflyttning från den grekiska andra ligan.

Du har spelat i både Aris och AEK vilket är två stora klubbar i Grekland, hur har det påverkat dig som fotbollsspelare?

– Jag är van vid att spela under press från fansen. När man spelar i stora klubbar så lär man sig att allt handlar om resultat och att vinna. Om du spelar för en klubb som GAIS som har många engagerade supportrar så vet du att fansen vill se något bättre i varje match. Så jag vet vad press är kan man säga, och jag gillar det. Som fotbollsspelare måste man gilla det, det är tre poäng som gäller i varje match. Jag blev proffs när jag var 15 i Aris, en av Grekland största klubbar. Det är fantastiskt att få spela inför många högljudda fans, det är en grej som verkligen får igång mig under matcherna.

Det gick bra i senaste matchen mot Degerfors, vad är dina känslor efter den matchen?

– Det känns väldigt bra, vi tog tre poäng och vi visade att vi gav 110 procent. Vi kämpade till sista minuten och med fansen i ryggen gav det en fantastisk känsla. Det kändes tydligt att man var hemma. Det var en viktig seger, vi borde kanske ha vunnit med fler mål men tre poäng är tre poäng. Vi hade inte fått fler poäng om vi vunnit med 3-0.

Du verkar ha ett fint samarbete med Calle Nyström och försvaret har täppt till och hållit nollan två matcher i rad nu. Vad tycker du om ert samarbete?

– Calle och Janevski! Vi får inte glömma Janevski! De är otroligt hjälpsamma och det känns bra att ha killarna vid min sida på planen. Det är svårt när man inte förstår språket både för mig och för mina lagkamrater, men de hjälper mig verkligen.

– Vissa säger att ”fotboll är fotboll” och det spelar ingen roll om du spelar i Portugal eller Sverige men så är det inte. Kommunikation är viktigt och det blir svårt om man inte förstår varandra, men jag känner verkligen att alla hjälper mig. Calle och Janne lyssnar på mig och jag på dem. Vi har en ömsesidig respekt för varandra vilket gör att vi får ett bra försvarsspel. Det är två duktiga och väldigt proffsiga spelare, jag är glad över att få spela med dem.

Har du lärt dem någon grekiska?

– Ja, ett ord. Men jag tänker inte säga vilket…men det börjar på M så du kan nog gissa vilket.

Haha, är det möjligtvis Malakas? (μαλάκας är ett grekiskt okvädesord som kan betyda lite olika saker beroende på kontext även om en bokstavlig översättning blir densamma som för engelskans ”wanker”)

– Ja men du vet, i Grekland är det inte bara ett dåligt ord! Man använder det som när man träffar sina kompisar, då säger man ”Hej på dig min i****!”. Det är kärvänligt! Det är ett bra ord att kunna om man lär känna en grek!

Onekligen ett bra tips till alla som funderar på en semester till Grekland! Vad är din uppfattning om Bosko?

– Han har en väldigt stark personlighet, på ett bra sätt! För mig personligen är han en väldigt viktig person, han tror på mig och respekterar mig som person och som fotbollsspelare.

– Första gången jag kom hit för att provträna och träffade Bosko förstod jag direkt att han var en bra tränare. Allt teamwork och all vår laganda börjar med Bosko. Jag gillar verkligen att arbeta med honom, han kan verkligen fotboll!

På måndag stundar ett derby mot våra rivaler ÖIS. En stor match! Hur känns det?

– Jag gillar de stora matcherna! Jag hoppas att vi kan ge fansen något mer än i förra matchen, att vi fixar ett bra resultat. Jag vet att ÖIS också spelar på Gamla Ullevi men det är VÅR hemmaplan. Vi måste få ett bra resultat och vi kommer att ge allt. Jag kan såklart bara tala för mig själv men jag kommer att ge 110 procent för klubben och fansen på måndag.

Vi tackar Bougga för en mycket trevlig pratstund och önskar honom lycka till på måndag!

Text: Axel Fälth.
Foto: Line Skaugrud Landevik.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

BIljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!

Planskiss