GAIS-Degen-1

Bosko Orovic: Vi måste klara av att stå upp när det blåser snålt

Med bara sju seriematcher kvar av säsongen 2018 befinner sig GAIS i ett läge där det är nödvändigt att bryta lagets svaga form och börja plocka poäng. Idag erbjuds Atleterna möjlighet att bättra på möjligheterna att överleva Superettans slutstrid i det svåra bortamötet med Degerfors IF.

Degerfors ligger för närvarande på sjätte plats i tabellen, tio poäng före Grönsvart. Senast kommer DIF från en bortavinst mot Värnamo och i förra hemmamatchen spelade man 2-2 mot topplaget AFC Eskilstuna. Värmlänningarna har tagit hälften av sina inspelade 36 poäng på hemmabanan och hittills noterats för fem vinster, tre kryss och tre förluster.

Nu beger sig GAIS till bruksorten för att bärga viktiga poäng i strider för att säkra nytt kontrakt i Superettan. För att få koll på förutsättningarna inför den utmaningen har GAIS.se som vanligt pratat med lagets tränare Bosko Orovic, som bland annat kan berätta att det blir två ändringar i truppen jämfört med förra matchen.

Hej Bosko, hur har ni tankarna gått efter ytterligare en tung förlust senast mot Halmstads BK?

– Vi har såklart diskuterat insatsen och försökt att förstå vad det är som gör att vi startar matchen så svagt. Under första halvtimman så var det väldigt ängsligt och vi agerade inte alls som vi hade kommit överens om på förhand. Det är ju ytterst mitt ansvar och det är klart att man blir väldigt självkritisk när det blir så. Jag och Patrik (Ingelsten) har försökt att vända och vrida på det som hände och vi har även låtit spelarna få stort utrymme för att ge sin syn på saken. Vi måste knäcka den nöten ihop för vi har fortsättningsvis inte råd att tappa poäng på svaga insatser.

Vad säger spelarna om matchens som helhet och hur kan vi undvika liknande insatser som det vi såg inledningsvis?

– Vi har låtit spelarna diskutera både sinsemellan och med oss i ledarstaben och alla har fått utrymme att ge sin syn på saken. Min tolkning av deras slutsatser är att mycket av vår prestation handlar om eget ansvar. De pekar inte på att det är beror på laguppställning, spelmodell, domare, motståndare eller liknande, utan menar ungefär att alla måste utföra sin del av lagets arbete och att man inte kan vänta på att någon annan ska ta tag i matchen.

Hur känner sig spelarna nu efter tre raka uddamålsförluster?

– Det är klart att hela gruppen var väldigt besviken efter matchen, men jag vill också lyfta fram det som Calle Nyström förmedlade härom dagen. Att spelarna var glada för och fick positiv energi av att klacken och publiken stöttade laget efter HBK-matchen. Det har definitivt hjälpt för att killarna ska få energi och fokus inför nästa uppgift.

Om vi också tar in det fysiska hälsoläget, är alla tillgängliga och blir det några ändringar i dagens matchtrupp jämfört med matchen mot HBK?

– Andreas Östling fick ju kliva av mot HBK efter en stukning och han kommer att stå över matchen mot Degerfors. Vidare så lider Niclas Andersén fortfarande av smällen som han fick i derbyt, men det ser bättre och bättre ut och prognosen är att han är tillbaka nästa vecka. Dusan Djuric fick en känning i en baksida och Daniel Janevski är sjuk så dom är inte heller tillgängliga för spel.

– Däremot så är Niklas Olsson tillbaka efter sin avstängning och han tar Östlings plats i truppen och Emin Grozdanic kommer in istället för Janevski.

Att vi nu är indragna i striden för att undvika kval, hur påverkar det matchplanen inför drabbningen på Stora Valla?

– Nu återstår bara viktiga matcher och vår förmåga att hantera dessa kommer att handla om karaktär snarare än om spelsystem eller liknande. Vi uppträdde inte ok under första halvtimman mot Halmstad men visade sedan stort hjärta när vi sedan tog oss tillbaka in i matchen. Under resten av säsongen måste vi fortsätta att visa den karaktär som gjorde att vi kunde resa oss och ta över matchen mot HBK.

– Det råder ju stormvarning längs västkusten och man kan nog säga att samma sak gäller för Superettans nedre halva. Men nu handlar det om att vi måste klara av att stå upp trots att det blåser snålt.

Så det blir inga större förändringar avseende planer och instruktioner om vad vi vill ska hända på planen?

– Nej, vi tror ju inte att det handlar så mycket om positioner, löpvägar eller liknande. Men vi har faktiskt valt att lyssna lite extra på spelarna inför matchen så det är möjligt att vi justerar några detaljer för att skapa en bra känsla. Vi vill såklart ge bästa möjliga förutsättningar för att vi både individuellt och som lag ska kunna prestera på den nivå som vi förväntar oss.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Degerfors IF – GAIS.
När: Lördag 22/9, kl. 16.00.
Var: Stora Valla.
Domare: Farouk Nehdi, Huddinge.
Avstängda: Marcus De Bruin.

Matchtruppen
Bosko Orovic och ledarteamet har tagit ut följande trupp när GAIS tar emot Halmstads BK:

1. Damir Mehic
4. Marcus Bergholtz
6. Calle Nyström
8. Jesper Westermark
9. Edin Hamidovic
10. Leonard Pllana
11. Daniel Bennassar Nilsson
12. Erik Westermark
13. Emin Grodanic
14. Alexander Leksell
16. August Wängberg
17. Niklas Olsson
18. Alexander Angelin
19. Ajdin Zeljkovic
21. Karl Bohm
25. Mahmoud Eid
26. Calle Wede
30. Alexander Nadj

Poängligan
GAIS interna poängliga ser inför matchen ut som följer:

10 poäng: Edin Hamidovic (9+2).
7 poäng: Andreas Östling (5+2).
6 poäng: Jesper Westermark (6+0)
5 poäng: Marcus Bergholtz (2+3) och Calle Wede (2+3).
4 poäng:  Jonas Lindberg (1+3).
3 poäng: Ajdin Zeljkovic (3+0).
2 poäng: Dusan Djuric (2+0), Aiden Harvey (0+2) Karl Bohm (2+0) och Leonard Pllana (0+2)
1 poäng: Niclas Andersén (0+1) Johan Svahn (0+1), Niklas Olsson (0+1) och Mahmoud Eid (0+1).