GAIS-SFC-4

Bosko Orovic: Vi är väl förberedda inför 2018

Säsongen 2017 är slut sedan snart två månader men på Gaisgården råder febril aktivitet för att förbereda inför nästa säsong. Bosko Orovic har som vanligt många bollar i luften men tycker att klubben som helhet är väl förberedda inför 2018 – idag kan du läsa mer om varför han tycker så.

GAIS.se fick tag på Bosko Orovic under den sista veckan inför julledigheten för att stämma av hur läget är inför 2018. Här nedan kan du läsa om hur han ser tillbaka på hösten och vad vi måste göra bättre under nästa år. Det handlar om att fortsätta att implementera spelfilosofin, sätta fokus på prestation istället för resultat, att skapa en mentalitet som gör att spelarna kan prestera fullt ut i alla lägen och att träna mer för att orka 90+3.

Dessutom berättar Bosko om arbetet med att sätta glasyren på kakan, i detta fall i betydelsen att få in ett par starka offensiva pusselbitar i truppbygget inför 2018.

Hej Bosko, hur är läget? Har du kunnat återhämta dig något efter säsongen?

– Nja, det har jag kanske inte riktigt hunnit göra. Förutom några dagar direkt efter Varbergsmatchen så har det varit full fart med förberedelser inför nästa säsong. Det har blivit lite färre timmar per dag nu sedan vi tog uppehåll i den gemensamma träningen, men det är fortfarande en del möten och telefonsamtal kring diverse andra frågor.

– Men jag känner ju att jag behöver vara ledig och få möjlighet till återhämtning, både vad gäller att vila skallen men också att vila benet. Fast detta är sista veckan med vanligt jobb, över helgerna kommer det att se lite annorlunda ut och då hoppas jag kunna stänga av telefonen. Det funkar inte att tro att man kan vara ledig om man också ska vara tillgänglig för samtal.

Jag tänkte att vi skulle börja med att titta tillbaka på hösten och du sa på medlemsmötet att du inte var nöjd med höstsäsongen som helhet – vilket säkert gäller många gaisare. Men vi presterade ju väldigt olika beroende på om vi spelade hemma eller borta, vad berodde den skillnaden på som du ser det?

– Ja, så var det och det där är ju å ena sidan enkelt men å andra sidan väldigt komplicerat. Planen är lika stor hemma som borta, vi möter i båda fallen 11 spelare från ett annat lag, sättet att spela är detsamma och allt det där försöker jag att intala spelarna. Det borde inte skilja så mycket i hur vi kan prestera beroende på vilken stad vi är i men vi kom in i en nedåtgående spiral och det gjorde att vi inte riktigt trodde på det. Vi hade inte samma känsla på bortaplan som när vi spelade på Gamla Ullevi.

Under Bosko Orovic spelade GAIS 16 matcher i Superettan från juli till november och av dessa var nio på hemmaplan och sju var utanför Göteborg. På Gamla Ullevi var Grönsvart obesegrade och nådde tabellraden fem vinster och fyra oavgjorda med målskillnaden 13-6. Men det gick riktigt dåligt på resande fot, alla sju bortamatcher slutade med förlust och med en sammanlagd målskillnad om 3-13.

Men även om utdelningen på bortaplan var dålig så såg ju matcherna ganska olika ut sinsemellan. Är förklaringen verkligen så enkel som att vi inte riktigt trodde på det?

– Nej, det finns såklart fler aspekter av det. Men jag tror ändå att svaret handlar om att det satt i huvudet snarare än i fötterna. I första bortamatchen för hösten mot Gefle så gjorde vi en riktigt dålig första halvlek och vi låg under i paus. Den svaga insatsen gjorde att vi inte längre hade något att förlora och då började vi att spela bättre och kvitterade. Men då smög sig nya tankar in och vi blev rädda för att förlora och då gjorde de såklart ett vinstmål i slutet.

– Det där blev en trend som sedan följde med oss, när oddsen var emot oss så gjorde vi bra prestationer som till exempel mot HIF på Olympia där August Wängberg blev utvisad. Men när vi sedan var en man mer mot Öster borta så blev vi rädda för att förlora och då låste det sig. Eller ta Åtvid borta, när vi låg under med 1-0 började vi spela bra men när vi vänt på matchen till 2-1 så blev vi rädda att förlora och tappade alla linjer i laget. De lyckades utnyttja det och vände tillbaka och vann 3-2. Usch, jag får rysningar bara av att tänka på den matchen.

– Så även om det finns många faktorer som spelar in så är det viktigt att vi kan lösa ut just det här. Vi måste komma bort från att vara rädda att förlora och vi måste kunna spela bra oavsett hur läget är i matchen. Vi kommer att börja jobba mer strukturerat med de mentala bitarna direkt när den nya säsongen drar igång.

Du tog in en mental coach i slutet av augusti, vad tycker du att det fick för effekter under hösten?

– Ja, vi fick in Håkan Linde då men det var ett begränsat åtagande eftersom han hade andra uppdrag sedan tidigare. Så det var väl ett par tillfällen som vi körde med hela truppen och sedan vissa individuella insatser vid sidan av det. Men att ta in en mental coach är ju inget som ger effekt från en dag till en annan, det tar tid och det måste få göra det.

– Dessutom, det är lite sent att börja med mental träning när man ligger så illa till som vi faktiskt gjorde. När vi går igång med 2018 kommer Håkan att vara med oss från början och då får vi bättre möjligheter att öka killarnas förmåga att prestera under press.

Har du någon tanke kring vad det är som varit fel och som möjligen gjort att vi presterat sämre under press?

– Min känsla är att GAIS under flera år har fokuserat på resultat, till exempel att nå en viss tabellplacering, men att man glömt bort vilken prestation som behövs för att ta sig dit. Det där är viktigt att ändra på, ska vi skapa en organisation som når resultat så måste vi sätta fokus på prestationen. Varje mål har ett pris som man måste betala för att nå det, vår kultur måste baseras på viljan att göra jobbet och betala det priset.

– Så en viktig sak inför nästa år är att få in ett ”mindset” hos spelare och ledare som sätter prestationen i första rummet, att ta de löpningarna även när det tar emot, att alltid göra jobbet för laget. Om vi lyckas med det så kommer resultaten – medan om vi bara jagar resultat så kommer vi att fortsätta att trampa vatten. Det synsättet vill jag ska genomsyra allt vi gör och hela klubben.

Så för att nå resultat ska vi sluta fokusera på resultat?

– Du får inte missförstå mig inte här, vi vill vinna alla matcher och tävlingar som vi ställer upp i – men vi måste vara ödmjuka inför det faktum att vi bara kan komma dit genom att göra en viss insats. Superettan är så jämn så att vi kan såväl vinna mot alla lag om vi bara gör jobbet och motsatt kan vi förlora alla matcher om vi inte gör det.

– I sammanhanget kan jag ju tillägga att jag är världens sämsta förlorare. Jag vill vinna allt och jag hatar verkligen att förlora, men jag vet också vad som krävs för att vinna och det är där vi ska sätta fokus.

Det där med att hata att förlora, det är flera av nyförvärven som har sagt samma sak. Det känns inte som någon slump?

– Haha, nej det är ingen slump. Det är killar som har flera gemensamma egenskaper som till exempel att de är villiga att ta en smäll för laget, att de löper kopiöst mycket och att de hatar att förlora. Jag tror att det kommer att kunna vara lite grinigt på träningarna under nästa år men det är så det ska vara.

– Om det är något som jag verkligen inte kan med så är det att se spelare som sitter i bussen hem efter en förlust och skrattar. Om man har åkt på stryk så ska man vara skitsur efteråt och fan inte sitta och småprata på väg hem. Det är åt det hållet som jag vill att vi som individer och grupp ska utvecklas.

När Bosko Orovic tog över som huvudtränare var han från början tydlig med att laget ska följa den spelfilosofi som han förespråkar. I tidigare intervjuer på GAIS.se har han berättat om att laget kunna styra matcher och tempo genom att ha ett stort bollinnehav. Att vi med ett bra passningsspel ska kunna bryta ner motståndarens linjer och sedan vara direkta i djupledsspel när luckorna finns där. Det har också handlat om ett högt presspel, att ge motståndaren lite tid med bollen och försöka att vinna tillbaka densamma med kort väg kvar till mål.

Till att börja med, du ändrade på rätt mycket i hur GAIS ska spela fotboll när du kom in mitt under säsongen. Hur mycket chanstagning var det att förändra så mycket på en gång – och dessutom i ett läge när laget inte direkt hade medvind?

– Ja, det är ju enkelt att argumentera för att det inte var så smart gjort. Att komma in i det läget och börja med att ändra på en massa saker, dessutom satt jag ju i rullstol då och kunde inte vara med på planen. Låt oss säga att det hade funnits enklare vägar att ta, haha.

– Men jag tror faktiskt inte att det hade varit mer framgångsrikt att säga att man ska leda laget på ett sätt som man inte står för fullt ut. Jag menar, vad hade det gett för signal till spelare och supportrar? Jag tror stenhårt på den modell som vi följer och om det är något som jag tror att spelarna känner så är det just det. Nu löste vi ju kontraktet i sista omgången och då får man väl ändå säga att vi valde en väg som i vilket fall gav önskat resultat.

Men även om du var tydlig med modellen så ändrade du formation och spelsätt mellan matcher. Hur flexibel ska man vara med sin spelfilosofi i syfte att anpassa sig efter motståndaren?

– Här måste vi hålla isär begreppen lite. Vi har en spelfilosofi som bygger på bollinnehav, tydliga alternativ kring hur vi anfaller, hög press, tre centrala mittfältare, laget före jaget och så vidare. Det är detta som är vår grundläggande idé om hur vi ska spela fotboll och vinna matcher och det är ju något som vi inte vill pruta med alls.

– Men vilken formation vi startar med eller använder under en match är en helt annan fråga och självklart ska vi anpassa vårt sätt att genomföra matcher om vi tror att vi får fördelar av det. Vilken formation man väljer handlar ju mycket om att vi vill nå vissa ytor eller stänga andra ytor för att få bättre utdelning. Därför måste vi kunna vara flexibla mellan matcher men också klara av att göra justeringar under matchens gång.

– Jag vill gärna se att vi kan bli bättre i det avseendet och behärska flera olika modeller. Om du tittar på topplagen i Europa så är man fantastiska på det och även i Allsvenskan finns det flera lag som löser det på ett riktigt bra sätt. Kolla på Östersund till exempel där man kan skifta mellan olika formationer under matchens gång som om det var den enklaste sak i världen. Men det är inget som man kan få till på någon månad, det är resultatet av målmedvetet arbete över tiden.

Kan du ge något tydligare exempel på hur du planerar för olika sätt att genomföra matcher?

– Ett exempel kan ju vara vårt presspel och där det kan vara vissa skillnader beroende på underlag. I grund och botten tror jag på en hög press och att det är en viktig nyckel för att komma åt motståndaren. Jag tror att alla spelare och ledare håller med om att det är riktigt jobbigt att möta ett lag som pressar högt och som gör det bra.

– Men här kan vi ju ändra lite i till exempel utgångspositioner och var man sätter in pressen. Spelar vi borta på konstgräs så är det klart svårare att komma in i press och då gäller det att vara extra noga med att vi pressar som ett lag och inte varje spelare var för sig. Möter vi väldigt skickliga lag så kan man också tänka sig lite lägre utgångsläge.

– Sedan ska man ju veta att det är ofta som man behöver skifta metod under matchen. Vi har alltid en Plan A men också en Plan B och en Plan C och så vidare. Så vi måste alltid vara beredda på att vi kan behöva anpassa vårt spelsätt efter vad som händer i matchen. Jag skulle till och med säga att just förmågan att anpassa metoden under matchen för att utnyttja egna styrkor och motståndarens svagheter ofta är avgörande för hur matchen slutar.

Under hösten upplevde supportrarna att laget i flera matcher tog slut med 20-30 minuter kvar. Håller du med om det och vad handlade det i så fall om?

– Ja, jag håller med om att det är för många matcher där vi tappar rejält under slutfasen. Om jag ska göra det enkelt för mig här så kan jag säga att vi var tränade för ett annat sätt att spela. Det kostar på att spela på det sätt som vi valt med hög press och många löpningar för laget, och vi var helt enkelt inte tränade för att orka genomföra det fullt ut.
Hur ser du till att det inte upprepas under kommande säsong?

– När vi kör igång 2018 så kommer vi såklart att träna för att kunna spela enligt vår modell. Om vi var för dåligt tränade under hösten så ska vi se till att det inte upprepas under den kommande säsongen.

– Jag ökade faktiskt träningsdosen under hösten då vi gick upp med ett pass per vecka. Men precis som med de mentala bitarna är det inget som ger omgående effekt. Dessutom fick vi göra avkall på det extra passet vid några tillfällen eftersom vi hade ett tätt matchschema och det är också viktigt med återhämtning. Men från januari så kommer det extra passet att vara med i upplägget och det hoppas jag ska bidra till att vi kan prestera i 90+3.

Om man ser till poängutdelning i slutskedet av matcher under hösten så vann vi poäng vid två tillfällen och förlorade poäng vid fyra. Hur ser du på det?

– Att avgöra sent handlar delvis om att orka men är också mycket en inställningsfråga. Förutom att vi ska se till att orka hela vägen så gäller det att vi är mentalt starka. Jag vill se spelare med en enorm vilja att vinna, men som också klarar av att hantera pressen utan att bli rädda för att förlora. Det är viktigt att de spelare som kommer in besitter den typen av egenskaper för det är sånt här som tar längst tid att träna sig till.

Nu kommer vi igen in på nya spelare och då kanske vi ska prata lite om truppbygget inför 2018. Kan du berätta lite om var vi står idag och vad som återstår?

– Vi kommer att ha en trupp som består av 20 eller 21 utespelare och tre målvakter. Antalet utespelare beror dels på hur långt pengarna räcker och dels på hur det går med främst Alexander Leksells återhämtning efter skada.

– I dagsläget har vi 17 kontrakterade utespelare och en målvakt, så det vi ska komplettera med är troligen tre utespelare och två målvakter. Men vi kommer att flytta upp en målvakt från U19 som är med och tränar med A-truppen så vi letar efter en målis till.

Vilka positioner är det som ni letar förstärkningar till vid sidan av målvaktsposten?

– Vi tittar främst på att knyta två offensiva spelare till oss och vi tittar på några forwards och offensiva kantspelare. Eller om vi hittar någon som kan fungera i båda rollerna, vi får se hur vi prioriterar där.

Det är tre backar som har lämnat sedan förra året men vi har inte fått in någon ersättare.

– Nej, men de som startade i backlinjen under hösten är ju kvar och det är en väldigt bra grund inför nya säsongen. Dessutom kommer Emin Grosdanic in i truppen på ett U-kontrakt och han funkar bra som ytterback.

– Sedan är det troligt att vi kommer att ge någon av killarna som var med under hösten en lite annan roll under 2018 och att vi därför inte känner något akut behov av att ta in försvarare just nu. Snarare kan det i sin tur skapa luckor på mitten som vi vill fylla.

Sedan säsongen 2017 tog slut har GAIS informerat om att ett antal spelare lämnar klubben. Det handlar om James Sinclair, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, Andreas Petersson, Dan Keat, Dardan Rexhepi och Alibek Aliev. Dessutom har klubben redovisat namn på tretton spelare som kommer att vara kvar även över (minst) 2018 – vilket ihop med de fem nyförvärven alltså summeras till 18 spelare som kommer att representera Grönsvart under nästa år (du hittar namnen längst ner på sidan). Däremot finns det fortfarande frågetecken kring var Tobias Johansson, Anton Wede, Simon Silverholt och Luka Mijaljevic kommer att spela under nästa säsong.

Vad kan du berätta angående de fyra spelare som vi ännu inte fått besked om? Blir de kvar eller vad händer?

– Jag vill såklart inte kommentera någon enskild person, men jag kan säga att det pågår diskussioner just nu med ett par av dem du nämner och vi får helt enkelt vänta och se var vi landar.

– Marknaden är ganska tuff och vi märker tydligt att det finns ett antal Superettan-klubbar som har större budget än vad GAIS har. Det gör ju att det finns en förväntan avseende löner som vi inte alltid kan möta, så det kan ju hända att vi ger kontraktsförslag som spelare och agent väljer att tacka nej till eller avvakta i hopp om att få mer någon annanstans. Men vi får gilla läget och se till att vi får så hög kvalitet som möjligt för de pengar som vi har.

När räknar du med att vi ska vara klara med truppen för 2018?

– I den bästa av världar skulle truppen vara helt klar när vi drar igång den 8:e januari, men det blir nog lite för tajt. Vi är ju nu i ett skede där det är många spelare som har hoppats på erbjudande från allsvenska klubbar blir tillgängliga för oss och i den kategorin finns många intressanta killar. Vi har lite krokar ute på marknaden och vi får se när vi kan komma vidare.

– Men det är viktigt att understryka att vi inte kommer att stressa. Vi har varit grundliga i rekryteringsarbetet så här långt och när vi nu ska lägga de sista pusselbitarna så kommer vi att försöka vara extra noggranna. När det handlar om få till glasyren på kakan så är det viktigare att det blir rätt än att det går fort.

Klubben har presenterat Edin Hamidovic, Marcus Bergholtz, Jesper Westerberg, Andreas Östling och Stefan Ilic som nyförvärv inför säsongen 2018. Vad kan du säga om dessa?

– Det är spelare som jag haft koll på i flera år och som alla följer den profil som vi har sökt efter. Spelare som sätter laget först, som är villiga att ge allt för klubben och lagkamraterna, duktiga med boll och med stor arbetskapacitet. Det är killar som hatar att förlora och som kommer att passa fint in i vad vi ska göra under den kommande säsongen.

Fyra av nyförvärven spelade i division 1 under säsongen som gick. Hur stort är egentligen steget från Norr- och Söderettan till Superettan?

– Ring och fråga vad de tycker hos BP, haha.

– Nej, men allvarligt talat så är det klart att det är ett märkbart steg. Skillnaden handlar främst om att Superettan har ett högre tempo och det är det som man måste vänja sig vid när man tar steget upp. Men vad gäller de fyra killar som kommer till oss så har ju alla spelat i Superettan tidigare och ett par av dem har testat på Allsvenskan. Så min bild är ju att dessa spelare definitivt har kapacitet att komma in i det högre tempot och snabbt ska kunna börja bidra till laget.

– Dessutom så är det ju ganska vanligt förekommande att även Allsvenska lag tittar på spelare i division 1. Det finns många bra och utvecklingsbara spelare där, det handlar bara om att göra ordentlig scouting.

Det kommer till lite nya krafter i ledarstaben också inför säsongen 2018. Kan du berätta lite om det?

– Ja, det är inte så stora skillnader men vi försöker att bygga en ledarstab som kan skapa rätt miljö och förutsättningar för att spelartruppen och laget ska lyckas. Jag, Patrik (Ingelsten) och Conor (Mc Donagh) är ju kvar sedan tidigare. Sedan får vi in Thomas Vainio som är en väldigt duktig målvaktstränare och även om ledare i allmänhet.

– Vi tog ju in Håkan Linde som mental coach redan under hösten, men nu blir det på mer fast och regelbunden basis. Dessutom har vi Petra Lundquist som fysioterapeut och Leif ”Moffa” Johansson som lagledare. Det här är roller som jag tycker behövs kring laget och vi har fått ihop en stark uppställning med personer som funkar väldigt bra i sina roller och dessutom bra som grupp.

GAIS har tidigare kommunicerat ut vilka motståndare som väntar under försäsongen. Vi har till att börja med minst tre matcher i Svenska cupen och där väntar två Allsvenska lag, IF Elfsborg och Hammarby IF, samt Vasalunds IF som nästa år får starta om i division 2. Dessutom har det gått ut information om träningsmatcher mot Utsiktens BK, Husqvarna FF, Halmstads BK, Östers IF och Trelleborgs FF – samt att det kommer att tillkomma ytterligare någon match innan det är dags för seriepremiär.

Ni möter alltså tre lag från lägre divisioner, två seriekonkurrenter i Superettan och tre Allsvenska lag, hur har ni tänkt kring den fördelningen?

– Faktum är att vi helst vill spela mot bättre lag och helst då från Allsvenskan, men det är svårt att få till det eftersom det är cupspel och träningsläger att ta hänsyn till. Jag är i vilket fall nöjd med fördelningen av motståndare och vid sidan av de Allsvenska lagen så kommer både Öster och HBK att räknas bland favoriterna i serien nästa år, sedan blir det en match på träningslägret också.

– Dessutom är det väldigt bra att få in de tre tävlingsmatcher som cupen innebär under försäsongen, det blir alltid mer värt än vanliga träningsmatcher.

Det har ju pågått en insamling till träningslägret på webben. Är det klart nu att vi kommer iväg?

– Ja, det är klart att vi kommer iväg. Jag har inte datum i minnet nu men det handlar om andra veckan i februari och vi kommer att åka till Spanien. Det är kanske inte helt klart med vilken ort vi kommer att bo på, men det lär bli någonstans i närheten av Barcelona. Det som i alla fall är klart är att vi kommer att möta GIF Sundsvall under lägret så det blir faktiskt fyra matcher mot Allsvenskt motstånd under försäsongen.

Vi stod över träningsläger 2017 efter att ha varit i Turkiet 2016, nu blir det alltså av igen. Vad hoppas du att lägret ska bidra med?

– Lägret handlar ju mycket om att få ihop gruppen. Att leva med varandra och umgås i sju dagar kommer att göra att vi kommer närmare varandra. Det är viktigt att spelarna lär känna varandra och lägret kommer ge oss det. Dessutom är det såklart en bra tid att åka iväg eftersom Spanien vädermässigt ger bättre förutsättningar för att träna med bra kvalitet. Så jag hoppas att lägret ska bidra till sammanhållning i gruppen, bra förutsättningar för att träna och en match av hög kvalitet.

– Dessutom kan det faktiskt vara så att matchen kommer att tv-sändas, fråga mig inte var eller hur men jag hörde att det var aktuellt.

Om du ska summera läget, hur ligger vi totalt sett till inför 2018?

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har satt ledarstaben och ligger långt fram i arbetet med hur försäsongen och vårsäsongen ska se ut. Vi har en plan kring ökad träningsmängd och hur vi ska tackla de mentala bitarna och vi vet vad vi ska mäta och utvärdera längs vägen, så det känns som att vi är ganska väl förberedda.

– Vi har en tydlig spelfilosofi som alla spelare som var med under hösten känner väl till och det gäller ju dessutom flera av nyförvärven. Det är rimligt att tro att vi kan sätta roller, ansvar, positioner och sådana detaljer under försäsongen och att vi kan komma till premiären med goda förutsättningar att kunna prestera. Sedan saknar vi ett par, tre spelare som vi ska fylla på med. Men vi är inte stressade över det och som jag sa, de sista pusselbitarna får ta den tid det tar.

Tack för det, Bosko. Nu hoppas jag att du får möjlighet till lite julledighet och att du kan vila upp dig och ladda batterierna inför omstarten om några veckor.

– Tack ska du ha, jag ska verkligen försöka att vara ledig. Jag kommer inte att vara hemma över helgerna och kommer att stänga av telefonen för att kunna koppla av. Om det dyker upp spelarfrågor så kommer jag att göra undantag och se till att vara anträffbar, men annars skjuter jag gärna på uppgifterna till januari.

God jul och gott nytt år!

– Tack detsamma – och jag vill gärna säga god jul och gott nytt år till alla gaisare. Tack för stödet under hösten och nu är det inte långt kvar innan vi ses igen på Gaisgården, Valhalla och Gamla Ullevi. 2018 ska bli ett bra grönsvart år.

Fotnot:
De spelare som är klara för GAIS 2018 är följande: Damir Mehic, Daniel Janevski, Calle Nyström, Ajdin Zeljkovic, Niclas Andersén, Carl Wede, Edin Hamidovic, Daniel Bennassar Nilsson, Alexander Leksell, August Wängberg, Johan Svahn, Erik Westermark, Marcus Bergholtz, Jesper Westermark, Andreas Östling, Dusan Djuric, Stefan Ilic och Emin Grozdanic (U).