Karl-Bohm-2

Bohm ser fram emot att gå till jobbet på måndag

Häckens snabbe ytterforward Karl Bohm är klar för GAIS och är spelklar för klubben per omgående. Den snabbe anfallaren hoppas att kunna hjälpa laget att ta sig uppåt i tabellen genom att fortsätta att hålla ett fint poängsnitt. 

Karl Bohm blev idag klar för Grönsvart och det är en spelsugen ytterforward som ansluter truppen inför seriens omstart om en vecka. GAIS.se ringde upp Grönsvarts senaste tillskott för att få veta lite mer om hans bakgrund och förväntningar på framtiden.

Hej Karl, välkommen till GAIS. Kul att du är på plats!

– Tack så mycket. Ja, det här känns jättebra för min del också. Det kändes som att steget över till GAIS var helt rätt för mig att göra just nu och jag ser fram emot det som ligger framför oss i laget och klubben.

Karl Bohm började sin fotbollsbana i Alingsås IF men flyttade i tidig ålder vidare till IFK Göteborg där han spelat på både ungdoms- och seniornivå. Som 18-åring plockades han upp för att träna med A-truppen och han fick också göra ett par inhopp i såväl Allsvenskan som Svenska Cupen, debuten i landets högsta serie skedde 2013 i en match som laget förlorade mot BP.

För att Grönsvarta supportrar ska få en bild av vem du är och vad du gjort innan kan du väl berätta lite om de där tidiga åren i i IFK Göteborg.

– Jag började spela för IFK när jag var 11 eller 12 år och var sedan med under tiden upp till A-laget. Jag fick börja träna med A-truppen under 2013 när Mikael Stahre var tränare och fick även debutera det året. Min första match var ett inhopp borta mot BP och sedan blev hemmadebuten mot Häcken samma år. Det är väl det som är mest minnesvärt från den tiden även om jag senare också fick spela när IFK vann Svenska Cupen under 2015.

Det finns ju som du vet en rivalitet mellan Blåvitt och GAIS, är det något som du har tänkt på inför övergången till Grönsvart?

– Jag är såklart medveten om det men det är inget som påverkat mitt val att gå till GAIS. Jag har spelat i tre Göteborgsklubbar tidigare och har bara positiva saker att berätta om tiden i respektive klubb och jag hoppas att det ska bli samma sak i GAIS. Jag har respekt för mina tidigare klubbar men nu är det GAIS som är bästa valet för mig och nu är det Grönsvart som gäller till 110%.

– Jag har ju dessutom spelat min seniorfotboll i Utsikten och Häcken och eftersom jag var ju aldrig någon av IFK:s stora spelare så jag gissar att det inte blir något större grej av det.

Under sommaren 2015 lånades Bohm ut från IFK Göteborg till Utsiktens BK för att få mer speltid. Den Frölundabaserade klubben krigade då i Superettans nedre regioner med konkurrens från bland annat Makrillarna. Han tog per omgående en plats i laget och gjorde under höstsäsongen 13 matcher i den mörkblå tröjan. Dessutom gjorde han två mål under sin tid på Ruddalen och ett av dessa var faktiskt just på GAIS. I slutet av krampaktiga derbyt på Ruddalen dök bollen upp i straffområdet på övertid och Bohm såg till att hemmalaget kunde bärga segern.

Tyvärr för Kikens del så räckte inte poängskörden till nytt kontrakt men klubben hade chansen att ta en kvalplats ända fram till sista omgången. En rejäl förlust i Jönköping gjorde dock att Frej knep den platsen och Utsikten fick starta om i Söderettan – och Karl valde att stanna kvar i klubben och blev sedan kvar även över 2017.

Under 2016 gick det bra för Bohm men lite upp och ner för laget. Från sin ytterposition gjorde han fem mål och fem assist vilket får anses vara bra eftersom han missade en del av höstsäsongen efter en axelskada. När Bosko Orovic tog över klubben inför 2017 var Bohm en av de bärande spelarna och han noterades för sju mål och tolv assist på 20 matcher.

Du har spelat 2,5 säsonger i Utsikten, hur ser du tillbaka på dessa år? 

– Jag utvecklades mycket under tiden i Utsikten och det här var ju mina första år som ordinarie spelare i ett seniorlag. Första året i Superettan gick bra och det var ett ganska enkelt val att bli kvar i klubben. Sedan har jag fått spela mycket under både 2016 och 2017 och jag tycker väl att jag har kunnat bidra till laget både med hårt jobb och en del poäng.

– Inte minst tycker jag att jag tog flera steg framåt när Bosko tog över inför 2017. Han hade väldigt tydliga krav på både mig och laget och det trivdes jag fantastiskt bra med. Jag tog mig an det han ville att jag skulle göra och tycker att jag levde upp till det ganska bra. Jag gillar både Boskos stil som tränare och sättet som han vill att hans lag ska spela fotboll.

– Sedan var det ju synd att vi inte riktigt kunde hålla i utvecklingen hela året och vi fick ju en trist avslutning som gjorde att vi tappade till Landskrona och Mjällby i toppen.

Inför säsongen 2018 var Bohm en av tre spelare från Göteborgsklubbar som skrev på ett kontrakt över 1+3 år med BK Häcken och han beskrevs av Mikael Stahre som ””framåtlutad aggressiv med speed, teknik och fränhet”. När säsongen skulle gå igång hade Stahre ersatts av Andreas Alm men även han gillade vad han såg hos Bohm som kontinuerligt abonnerat på en plats i Hisingsklubbens matchtrupper, dessutom har han medverkat i fem matcher under vårsäsongen och som den pålitlige poängspelare som han är finns han också med i målprotokollet – ett mål och en assist får anses vara ett fullt godkänt facit.

Under vårsäsongen i Häcken har du fått begränsat med speltid igen efter att ha varit given i Utsikten. Hur har din utveckling under våren?

– Jag var ju medveten om att det skulle bli tufft att ta plats i Häcken där man har väldigt duktiga spelare på alla positioner. Men jag är ändå säker på att jag har utvecklats positivt under vårsäsongen av att få träna och spela ihop med dessa spelare. Det är sådan kvalitet på träningar och matcher att och jag tycker att det har hjälpt mig att ta steg framåt både som person och spelare.

Vad skulle du säga är dina främsta egenskaper som spelare?

– Jag är snabb, gillar att utmana min gubbe och har ett bra skott. Jag är löpvillig och gillar att göra jobbet på plan och tycker att jag kan bidra till en passningsorieneterad fotboll.

Du känner ju en del spelare i Grönsvart från bland annat tiden i Utsikten, har du haft någon koll på GAIS under året?

– Ja, jag har sett en del matcher faktiskt och det har varit kul att följa hur det går för såväl Bosko som för de spelare som jag känner sedan tidigare. Jag tycker att det har sett bra ut över lag och jag känner ju igen spelmodellen från tiden med Bosko i Utsikten. Sedan har ju Bergholtz, Olsson och bröderna Westermark också sett fina ut, det var ju kul när JW kom igång ordentligt och han gjorde väl fem eller sex mål på lika många matcher på slutet.

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på det som ligger framför dig i GAIS nu då?

– Jag ska till att börja med se till att göra jobbet för att kunna ta en plats i laget. Det är klart att jag vill ha en starttröja men jag är också medveten om vad som krävs för att fixa det. Sedan hoppas jag såklart på att jag ska få mycket speltid och att jag ska kunna bidra med bra insatser på planen och förhoppningsvis en del poäng också.

– Sedan är ju förhoppningen på längre sikt att kunna hjälpa laget till så många trepoängare som möjligt och att det ska räcka till avancemang till Allsvenskan, om inte i år så förhoppningsvis nästa år. Men jag har den lite tråkiga inställningen om att ta en match i taget och att lägga fokus på insatsen som ska göras här och nu, så det är väl där mina tankar är när det är dags att gå till första träningen med GAIS på måndag.

Lycka till i Grönsvart!

– Tack så mycket, det här ska bli jättekul!

BIldcredd: Bk Häcken.