Marcus-Bergholz-1 (hd.se)

Bergholtz kärlek är att få ut max av laget

Tidigare idag blev det klart att Marcus Bergholtz blir GAIS första nyförvärv under hösten och att det grönsvarta mittfältet kommer att få ett starkt tillskott under nästa år.

GAIS.se fick en pratstund med en spelare som verkligen säger saker och sanningar som många supportrar säkert blir glada över att höra. Om att träna stenhårt för att göra sina medspelare bättre, till exempel. Och att verkligen brinna för att få ut maximalt av laget.

Marcus Bergholtz är skåning (född i Örkelljunga) och flyttade från sin moderklubb Ekets GoIF till Helsingborgs IF i unga år. Han utvecklades bra under junioråren och det skulle sedan inte dröja länge innan han blev erbjuden ett A-kontrakt hos mjölkkossan. Marcus minns tillbaka:

– Jag spelade med HIF från 2004 och det gick ganska bra som pojklags- och juniorspelare. Sedan fick jag 2007 chansen att åka över och provspela för West Ham och var med och tränade med deras A-trupp och gjorde tydligen ett bra intryck. Men i den vevan erbjöd HIF mig ett A-kontrakt och att få spela på hemmaplan med bland andra Henke Larsson vägde såklart tungt, så jag blev kvar i HIF då.

– Det var en nyttig erfarenhet med provspelet i England och det öppnade nog en del dörrar för mig. Jag hade t ex inte varit aktuell för P- och U-landslagsspel innan dess vad jag vet, men jag kom med i den typen av sammanhang efter det. Sedan var det kanske också bra för mig att vara kvar i HIF och få utvecklas i den trygga miljön.

Under de första åren i A-truppen gick utvecklingen åt rätt håll i HIF och Marcus spelade gjorde 25 Allsvenska matcher under 2008-2009. Under 2010-2012 var konkurrensen i truppen så stor att han lånades ut till först Ängelholm, därefter Stabaek i norska Tippeligaen och till sist Östers IF som också övertalade den slitstarke mittfältaren att fortsätta sin karriär i Växjö.

Det blev sedan ytterligare två år i ÖIF innan Bergholtz flyttade vidare då laget slogs ut i kvalet mot Frej 2014. Istället styrdes kosan tillbaka mot Skåne och nästa lag blev Ängelholms FF. Vi ber åter GAIS nye mittfältare att minnas tidigare säsonger:

– Vi hade ju som du säkert kommer ihåg en väldigt speciell säsong under 2016. Det var en tung tid och när vi väl åkte ur så kände jag att jag behövde en ny utmaning och det var därför det blev Utsikten under detta året.

Kändes inte det som ett steg tillbaka i utvecklingen, att gå från Superettan till Söderettan? 

– Nej, inte egentligen. Jag sökte efter en utmaning som kunde ge mig glädjen tillbaka och pratade med flera klubbar. Utsikten var en klubb med flera riktigt bra spelare och det kändes också rätt med Bosko. Målet var att vi skulle spela fotboll och kunna föra matcher genom att hålla i bollen och det är en modell som jag gillar. Så även om det låter som ett udda val så kändes det helt rätt för mig.

Blev året i Utsikten som du hade tänkt dig då?

– Ja, i alla fall i stora delar. Vi fick ihop ett bra lag som hade väldigt hög maxkapacitet, men tyvärr varierade vi i våra prestationer lite för mycket och tappade poäng helt onödigt vid några tillfällen. Men det var ett bra år och jag har känt att jag varit en viktig och uppskattad spelare och person i laget. Jag fick ta stort ansvar och det är något som jag gillar.

Hur såg dina tankar ut inför säsongen 2018 då?

– Det är klart att man vill spela högre upp och när det inte blev så med Utsikten så ville jag gärna lyssna på vad det fanns för alternativ. Sedan trivs jag bra med Bosko, och jag tror att han trivs bra med mig också, så utifrån det var det kanske naturligt att det blev GAIS.

– Jag visste att Bosko skulle göra det bra i GAIS när han gick dit i somras och även om det tar lite tid att sätta spelet så är det min övertygelse om att det betalar sig på sikt. Så när laget klarade kontraktet mot Varberg så var detta ett naturligt val för min del.

Du har ju spelat mot GAIS vid många tillfällen genom åren. Har det gett dig någon speciell uppfattning av klubben?

– Kanske både jag och nej. Det har varit ganska olika sorters GAIS som jag mött genom åren med olika spelare och olika tränare och då får man kanske inte något enhetligt intryck. Men jag vet ju att klubben gärna ser lite mer kontinuitet nu och det hoppas jag att jag får vara med och bidra till.

– Men ett intryck som ändå varit mer bestående över åren är ju att det finns ett stort intresse kring GAIS och att man märker av en stolthet hos de som rör sig kring klubben.

– Sedan får jag väl nämna att jag var med när vi fick en riktig kölhalning med Ängelholms FF på Gamla Ullevi. Du vet vilken match jag tänker på.

Ja, 7-0-mötet våren 2016.

– Just det. Det var ingen rolig dag.

För de som inte kommer ihåg dig ifrån tidigare möten med GAIS, hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag är en bolltrygg lagspelare som trivs med att göra mina medspelare bättre. Jag är taktiskt driven, är noga med att göra jobbet i defensiven och jobbar hårt för att sätta upp andra i bra offensiva lägen.

Vad har du för förhoppningar för nästa säsong?

– Jag vill såklart utvecklas vidare som spelare och bli bättre både tekniskt och fysiskt. Det är ju det som driver en att träna hårt varje dag.

– Men sedan sätter jag stort värde personligen på att bidra till laget och till att laget utvecklas. En stor morot för mig är att man får ihop ett lag där man får bra driv och utväxling tillsammans – just det är något som verkligen inspirerar mig.

Det är inte alla spelare som skulle svara det där sista om att prioritera lagets utveckling?

– Nej, så är det nog. Men det är något som har vuxit fram över tiden. Man blir kanske lite mer mogen och ödmjuk med åren och kanske ser sin roll i gruppen på lite annat sätt. För mig är det idag viktigt att utvecklas som spelare, men det är ännu viktigare att ge allt för att maxa lagets kvalitet.

– Man kan ju idag se att det finns ett antal lag på elitnivå där man lyckats åstadkomma just det, att man lyckats skapa en miljö där spelare förvisso utvecklas på ett bra sätt men där summan blir större än de enskilda komponenterna. Östersund är ju ett bra exempel men det finns fler.

– Min kärlek till sporten ligger till stor del just kring detta – att få ut max av laget.

Igen, varmt välkommen till GAIS och stort lycka till under den kommande säsongen.

– Tack så mycket. Jag ser fram emot 2018.

Bildcredd: hd.se